Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Frankrikes mödravårdsuppföljning

Frankrikes mödravårdsuppföljning

Frankrikes mödravårdsuppföljning

Hur ser du på det franska standardupplägget för bäckenbottenträning?

Läsarfråga

Jag har fått den här frågan flera gånger, och tycker alltid att de är lite svårt att svara. Dels så har jag inte riktigt lyckats se någon beskrivning av vad det franska postpartumprogrammet egentligen innehåller. Och trots att man ofta framhåller att systemet i Frankrike är fantastiskt, så tror jag inte att det finns vetenskapligt stöd för at den generella  bäckenbottenhälsan hos franska kvinnor är bättre än i andra länder. Det kanske ÄR så, men vi vet inte.

Fysiobesök

Det verkar som att individer som nyligen fött barn blir erbjudna 10 besök hos en bäckenbotten-fysio i Frankrike. Jag tycker att jag ibland hör eller läser om andra länder som har liknande upplägg, med fler efterkontroller/återbesök men hos barnmorska. Jag tänker att besök efter graviditet är viktigt, hos båda professioner. Med fysioterapeuter och barnmorskor är inte utbytbara i detta sammanhang. Fysioterapeuter jobbar generellt med rehab utifrån ”fysioterapiprocessen” med undersökning, målsättning, behandling och utvärdering. Det är generellt mer strukturerat och omfattande än att bara erbjuda exempelvis en bäckenbottenträningsgenomgång. En fysioterapeut kan undersöka skelett, muskler, leder och nerver och göra en individuell plan ut efter vilka eventuella besvär som finns. En barnmorska har i sammanhanget andra uppgifter, som att följa upp sårläkning och förskriva preventivmedel.

På kontinenten finns andra traditioner

Jag tror att vi i Sverige tar oerhört hårt på legitimationsyrkenas krav på evidensbasering, och jag reagerar ibland när jag läser vad kollegor i andra länder använder för metoder. Jag vet att man exempelvis använder sig mer av ”hypopressiva övningar” i Frankrike och Spanien, något som jag inte anser att skulle vara okej inom sjukvården här.

Ett eftervårdsprogram är min dröm

Den senaste tiden har mödravårdsprogrammet på många ställen utökats med att erbjuda flera återbesök hos barnmorska. Det är jättebra och jag är positiv. Jag tycker mig också märka en ökning av barnmorskors bäckenbotten-kompetens. Något som jag otroligt gärna skulle vilja se här är fysio-besök postpartum. Vi är alldeles, alldeles för få för att det inom en överskådlig tid ska kunna erbjudas till alla. Men jag tänker, hoppas och tror att vi inom ett gäng år ska vara så många bäckenbottenfysios att alla som har besvär automatiskt ska erbjudas fysioterapi efter graviditet. Då tänker jag inte bara på bäckenbotten utan även besvär som rör magmuskler, bäckenleder eller andra smärtbesvär.

Mer läsning på samma ämne

En mödravårdsdröm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *