Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vad du behöver veta inför din diastasoperation

Vad du behöver veta inför din diastasoperation

Var färdig med barn

Detta har jag egentligen ägnat ett helt inlägg åt tidigare, men kortfattat:

Tänk noga igenom så att du är färdig med de graviditeter du rimligen kan önska eller planera innan du genomgår kirurgin.

Här kan du läsa det längre resonemanget: Bli gravid efter diastasoperation.

Planera för sjukskrivning och barnlogistik

Sjukskrivningen är ofta några veckor lång. Kortare tid om du har ett stillasittande arbete och längre om arbetet är fysiskt eller mycket rörligt. Du ska heller inte lyfta några tunga barn, matkassar eller sköta tyngre hushållsarbete på många veckor. Det här kräver ofta att man väntat så pass många år att barnen är ganska självständiga och/eller att det finns en anhörig som kan steppa in och ta nästan allt ansvar för familj, hem och hushåll under en period.

Återhämtningen är tuff

Jag tror inte jag träffat någon patient som varit tillräckligt förberedd på hur tuff återhämtningen komma vara. Det kommer göra ont, du kommer vara orörlig, det är ett meck med såromläggning, dränage och gördel. Jag hör själv att det här inlägget börjar låta väldigt dystert och negativt. Men i slutänden är de allra flesta nöjda och glada över operationsresultatatet. Vägen dit är bara inte en dans på rosor.

Magen blir inte som förr

Du kommer inte automatiskt bli 10 år yngre och din diastasopererade mage kommer inte se ut som innan du fick barn.  Naveln blir ofta flyttad på och ser lite annorlunda ut. Magen blir i alla fall till en början lite stram och platt på ett sätt som inte ser helt naturligt ut. Detta brukar inte vara ett problem egentligen. Jämfört med hur magen var, såg ut och betedde sig innan operationen brukar de flesta vara glada över det nya utseendet. Naveln är dock en grej jag tycker att många anmärker på. Igen – det här brukar inte vara något som gör att folk ångrar sin operation. Men det är bra att veta vad man har att se fram emot. En ny mage, inte att återfå den gamla.

Att bli av med gördeln är som att sluta röka

Jag tror få av mina patienter som genomgått en diastasoperation har kunnat förutse hur mycket de 1) skulle avsky gördeln mot slutet och

2) hur svårt det ändå skulle bli att sluta med den.

Jag brukar introducera tanken på en ”successiv nedtrappning” hellre än att sluta alldeles för abrupt. Det är otäckt att plötsligt vara ”oskyddad” och svag i sin nya mage, och de flesta är så oerhört rädda om operationsresultatet att de känner ett instinktivt motstånd mot att röra sig för fritt eller yvigt. Ge dig själv någon vecka på att göra avslutet snällt även mot psyket – men för Guds skull: Sluta med gördeln. Den gör dig inget gott så snart den väl spelat ut sitt syfte postoperativt.

Du kan bli stark

Rehab och återtag av stegrad fysisk aktivitet är en ganska långsam process. Men jag tycker ändå att mina patienter brukar bli taggade över hur musklerna plötsligt svarar på träningen på ett helt annat sätt. Många har rehabtränat i flera, flera år och inte nått de önskade resultaten och känt sig dåliga eller misslyckade. Det kan kännas som en upprättelse att plötsligt ha en kropp som gör det man vill och som svarar på träning. 6 månader efter operationen är vi ofta redo att göra slut, jag och den diastasopererade patienten. Då är personen ofta starkare, kanske till och med än innan graviditeterna, och redo att ta sig vidare inom friskvårdsträning.

Tips:

Vill ha du vägledning och rehabövningar? Nu finns webbkursen “Rehab efter diastasoperation”.

3 kommentarer till “Vad du behöver veta inför din diastasoperation”

  1. Jag blev gravid efter en diastasoperation. Visste dock inte om att jag hade så stor diastas 8-9 cm vid naveln, då jag inte hade några besvär av det och magen fungerade som den skulle och var platt (gjorde en stor bukplastik av kosmetiska skäl). Fick en liten gravidmage men fler bristningar i huden då den var så sträckt. Efteråt såg magen ut nästan som efter operationen. Nu är jag gravid igen och ännu syns ingen mage i v 19, men huden stramar och kliar och jag är rädd för fler bristningar där jag inte har några.

    Stygnen som sätts vid en diastas är ju självupplösande och jag fick en magmuskeldelning precis som vid en vanlig graviditet men det känns som att den har gått tillbaka till stor del. Jag är däremot nyfiken på hur en diastasoperation läker då det inte är några sårkanter som fästs mot varandra och stygnen dessutom försvinner?

  2. Jag känner mig ganska naiv när jag tänker på hur jag trodde återhämtningen skulle vara efter op. Nu snart 6 mån efter och det har varit en lång resa! Jag var inte beredd på hur känslan på magen skulle vara – stramheten, stumheten, hur hård den känns, känselbortfallet och ömheten på vissa ställen. Detta verkar vara många som upplever lång tid efter, upp till ett år, kanske mer. Funktionen/styrkan däremot har gått från klarhet till klarhet och det är så motiverande! Är så nöjd med beslut om op men aldrig i min fantasi varit beredd på hur tuff återhämtningen skulle vara. Inget man ska ta lätt på om man inte verkligen behöver, men behöver man är det fantastiskt.

    Tips för nedtrappning av gördeln var att köra shapegördel eller shapetrosor några veckor, kändes skönt att ha nåt som satt åt. 🙂 vi som opereras på Hernia får två olika gördlar så man byter sort efter 8v. Så efter 12v körde jag shape bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *