Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Spasm i bäckenbotten på kvällen

Spasm i bäckenbotten på kvällen

Läsarfråga om spasm i bäckenbotten på kvällen.

Hej! Det har gått tio månader sen min första förlossning. När jag vilar på kvällarna kan jag ibland, uppleva som ofrivilliga muskelryckningar i bäckenbotten. Det känns runt slidöppning/anus. Helt plötsligt känns det som muskeln slappnar av som efter ett knip – utan att jag gjort ett knip. Det gör inte ont eller något, men jag undrar vad det beror på.

Läsarfråga

Den här frågan intresserade mig. Jag hade precis samma upplevelse när jag var nyopererad efter min mellangårds- och sfinkterrekonstruktion. Jag skulle väl tänka mig att jag egentligen alltid har haft det, men att när allt gjorde så där väldigt intensivt ont, så kände jag av den där ofrivilliga spasmen i bäckenbotten mycket mer.

En del av avslappningen

Jag har alltid tolkat det som att det är en del av avslappningen. Ni vet när man ska somna, eller alldeles nyss har somnat? När det känns som att man faller eller ramlar, och liksom får ett slagshelkroppsryck med alla muskler samtidigt. Jag har liksom antagit att bäckenbotten håller på lite lika dant, hos en del. Troligen hör det säkert ihop med någon grad av överspänning.

Bäckenbotten vilar aldrig

Det som gör bäckenbotten unik bland kroppens alla andra muskler är att den aldrig vilar helt. När du ligger i soffan på kvällen kommer de muskler som inte används hos de allra flesta vara helt avslappnade. (Människor med smärtsamma spänningstillstånd kommer troligen vara spända någonstans i någon grad, och det är ju ofta omförmågan att reglera ner musklerna helt som är problemet då.)

Värdighetsfunktionen

Bäckenbotten har dock en ”värdighetsfunktion” som gör att du egentligen bara är maximalt avslappnad i bäckenbotten när du sover. Och inte ens då släpper den all spänning. Tänk bara – under middagen med gäster släpper du inga fisar. Men när gästerna gått och du är mer avslappnad kanske du viljemässigt släpper på trycket. När du ligger i sängen och har somnat släpper kroppen på resten – men bara på gas, inte på avföring (i optimala fall). Någon stans där i gränslandet mellan adekvat spänd och adekvat avspänd tänker jag mig att bäckenbotten i vissa fall blir lite förvirrad, och då uppstår de där automatiska spasmerna.

Andra orsaker?

Jag vill bara nämna att återkommande och besvärsgivande muskelspasmer (i hela kroppen) ska utredas av läkare då det kan komma i samband med vissa sjukdomar och besvär. Muskelspasmer kan också finnas som en del av posttraumatiskt stressyndrom, och det är inte ovanligt förekommande med den reaktionen i just bäckenbottenmuskulaturen. Det kan också vara värt att utesluta exempelvis infektioner i området.

Vad kan förvärra Spasm i bäckenbotten på kvällen?

Muskelspasmer kan förvärras av stress, ångest, trötthet, utmattning, alkohol eller vissa mediciner.

Vad kan du göra själv?

Du kan försöka analysera din bäckenbottens arbete under dagen. Går du omkring och kniper ”i onödan”? Kan bäckenbotten slappna av väl efter ett knip? Blir spasmerna värre efter en ansträngande dag? Försök att hushålla med bäckenbottenspänningen så att den bara finns när du verkligen behöver den, och slappna av alla andra stunder. Om du märker att du har ett återkommande besvär med överspänning har jag ytterligare råd att ge, då kan du läsa vidare om just detta i inlägg om överspänd bäckenbotten.

Vidare läsning på bakingbabies

Egenvård vid överspänd bäckenbotten

Överspänd bäckenbotten och träning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *