Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbottens roll under förlossning

Bäckenbottens roll under förlossning

Vad är bäckenbottens roll under förlossning?

Jag har tidigare skrivit två inlägg med besläktat tema:

Hur viktig är bäckenbottenstyrkan för förlossningen?

Överpänd bäckenbotten och förlossning

Men myterna om bäckenbottens roll vid förlossning upphör inte. Nu menar jag förstås inte att saker jag skriver borde förändra allt och alla. Så stora påverkansmöjligheter tror jag inte att jag har. Men jag försöker dra mitt strå till stacken, och fortsätter därför skriva!

Bäckenbotten är inte viktig för krystning

Faktum är att bäckenbotten är mer som en tröskel än som en möjliggörare vid krystning. Det är väldigt många som tror att krystningsfunktionen sitter i bäckenbotten, men det stämmer inte. Det vi behöver av vår bäckenbotten när det är dags att krysta är avslappning och uttänjning. Det är därför en stark bäckenbotten inte hjälper dig att krysta.

Men vad är det som skapar kraften då?

Det är livmodern! Livmodern har ett eget lager av muskelvävnad. Det är när livmoderns muskler drar ihop sig som du får värkar och som så småningom trycker ut bebisen. När du uppmanas att Krysta under förlossningen är det alltså inte bäckenbotten som ska engageras, det är livmodern. Om du behöver en extraväxel är det bukmuskulaturen du ska ta i med. Tänk: Om du är förstoppad och ska trycka på för att bajset ska komma ut. Då är det magens muskler du använder. Om du istället engagerar bäckenbotten stänger du istället till kroppsöppningarna, och det blir ännu svårare att få ut något.

Vad gör bäckenbotten under värkarbete?

Att jag kom in på ämnet nu igen är tack vare att jag hittade denna studie:

The behaviour of pelvic floor muscles during uterine contractions in spontaneous and oxytocin-induced labour.

Här jämfördes fullgångna gravida i två grupper, den ena gruppen hade spontana värkar och den andra gruppen hade oxytocindropp. Man mätte deras bäckenbottenaktivitet via elektroder, både i vila och under värkar. I gruppen som hade spontana värkar var bäckenbotten mindre aktiv än i den gruppen som hade värkstimulerande. Man har hypotesen att muskler som hade högre aktivitet (det vill säga kontraheras) kan skapa ett motstånd mot värkarbetet och den utdrivande kraften från värkarbetet Det motståndet skulle kunna förklara varför risken för bristningar vid vaginal förlossning ökar vid användande av värkförstärkande dropp. Detta är den första studien av sitt slag, och resultaten behöver därför verifieras av andra studier som kan uppvisa samma resultat.

Kan träning minska risken?

Det här är spännande. För bäckenbottenträning under graviditet har i vissa studier visats ha ett samband med kortare krystfas. Men bäckenbotten är alltså inte ALLS med och skapar kraften i krystandet, och man har inte alls sett någon samband mellan stark bäckenbotten och minskad risk för skador. Däremot kan en stark och välfungerande bäckenbotten möjligen återhämta sig snabbare efter förlossningen

Kan överspänning öka risken?

Teoretiskt sett kan överspända eller starka muskler (OBS, detta är inte samma sak) skapa motstånd mot värkarbetet och därför öka risken för instrumentella förlossningar och förlossningsskador. Man har inte kunnat se att styrkan eller spänningsgraden i mitten av graviditeten påverkar förlossningsutfallet. Om vi ser detta i ljuset av vad ovan nämnda studie visar så kanske inte alls den generella spänningsgraden påverkar, utan just vad bäckenbotten gör i stunden vid varje värk.

Vad kan jag göra själv?

Det här är mitt mantra när det kommer till förlossningsförberedelse: Öva på att slappna av på kommando. Öva på att viljemässigt kunna slappna av i bäckenbotten. Om det är något vi kan tro att kan göra skillnad så verkar det vara det.

Referenser

2 kommentarer till “Bäckenbottens roll under förlossning”

  1. Men, nu förstår inte jag krystfasen
    Ska man bara andas genom varje krystvärk? Dvs inte krysta alls….
    Hur kommer bebisen ut då?
    Själv tog jag i som bara den

    1. Det är ju livmodern som krystar. Om du blir värksvag eller inte får riktigt starka krystvärkar behöver du krysta med vilje, men då är det ju med magmusklerna och inte bäckenbotten du krystar med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *