Hur viktig är bäckenbottenstyrkan för förlossningen?

photo of a newborn

Hur viktig är bäckenbottenstyrkan för förlossningen?

Jag har sett PT:s och andra påstå att om bäckenbottenträning kan minska risken för komplikationer och skador under förlossningen. Idag tänkte jag bringa lite klarheter i ämnet.

Muskelfibrer som tränas regelbundet och som mellan varje träningstillfälle får bra med återhämtning och adekvat med avslappning blir mer följsamma. Under en graviditet är det fördelaktigt att ha god muskelstyrka i bäckenbotten, för att kunna bära upp viktökningen och för att kunna motverka den uppmjukning som graviditeten innebär på strukturerna i och kring bäckenbotten. Inför en förlossning är det bra om musklerna i bäckenbotten kan slappna av och har en god elasticitet. Om bäckenbotten är stark och elastisk med god blodcirkulation kan den också ha lättare att återhämta sig efter förlossningen.

Hur stärker man bäckenbotten?

Bäckenbottenträning! Det kan också kallas knipträning. Det handlar om att upprepade gånger spänna musklerna och slappna av i dem. Om du inte alls vet hur man gör tycker jag att du ska prata med in barnmorska. Jag kan också rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på ”kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.

Kommer en stark bäckenbotten göra förlossningen enklare?

Det här vet vi faktiskt inte! Det finns studier som säger ja, en stark bäckenbotten gör krystskedet kortare. Det finns också studier som säger motsatsen. Jag tycker att det är mycket viktigt att ge rätt information till gravida kvinnor. Du kan inte påverka risken för att spricka under förlossningen genom att bäckenbottenträna. Om du drabbas av en komplicerad förlossning eller en förlossningsskada så innebär det inte att det handlar om att du har förberett dig dåligt.

Urinläckage under graviditet

Urinläckage under graviditet är otroligt vanligt, och blir vanligare ju längre in i graviditeten man kommer. Faktorer som hör ihop med ökad förekomst av urinläckage under graviditet är ålder, om man har fött barn tidigare, om man är förstoppad, vikt och om man har urinvägsinfektioner. Störst påverkan har urinvägsinfektioner, förstoppning och vilken graviditetsvecka man är i.

Vad är fördelarna med att bäckenbottenträna under graviditet?

Du kan troligen minska risken för urinläckage under graviditeten, även om du jobbar i uppförsbacke. Du kan också uppleva en något snabbare återhämtning efter graviditeten om du har en vältränad bäckenbotten. Som fysioterapeut ger jag också ofta rådet att mina gravida patienter ska träna bäckenbotten både med syfte att bli stark och för att bli avslappnad. Att kunna styra bäckenbottens spänningsgrad kan vara fördelaktigt under en förlossning, tänker jag. Det finns ingen vetenskaplig grund till påståendet att om man tränar bäckenbotten så minskar risken för förlossningsskada.

Kan man vara för stark i bäckenbotten?

Det här har jag ägnat ett helt inlägg åt tidigare, i alla fall när det gäller överspända bäckenbottnar. Generellt kan man säga att en stark bäckenbotten inte innebär en nackdel för förlossningen, men om den är för spänd kan krystskedet bli längre.

Kan annan träning hjälpa?

Vetenskapligt har vi inte stöd för att någon annan träning är bäckenbottenträning stärker bäckenbotten. Alltså – om du aktivt kniper medan du tränar annat kommer ju bäckenbotten såklart bli tränad samtidigt. Men det finns ingen annan träning eller rörelse som kan ersätta själva kniprörelsen för att stärka bäckenbotten. Generellt vet vi att kvinnor som tränar mycket under graviditet också ofta har mer urinläckage. Det handlar om att bäckenbotten redan är tungt belastad under graviditeten. Det innebär inte att det är bättre att sluta träna och vara inaktiv istället – däremot kanske att man bör dosera träningen på annat sätt om man vill slippa läckagen.

Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Vidare läsning på Bakingbabies:

Referenser:

REKLAM/TIPS

Kursen ”Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och överspänningsbesvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *