Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Testa automatisering av knip

Testa automatisering av knip

Jag vet att du skrivit att man generellt inte behöver testa att knip kommer automatiskt vid ex rörelse (hopp etc), men finns det nån bra övning som är enkel som man själv faktiskt kan testa att det automatiska fungerar?”

Läsarfråga

Det är intressant när jag får frågor av det här slaget, med en tolkning av något jag skrivit som jag inte alls känner igen. (Läs nu detta med snäll och inte dryg röst!). I vilket sammanhang har jag skrivit att man inte behöver testa att knip kommer automatiskt vid rörelse?

Jag menar nog

  1. Vi kan lita på att bäckenbotten gör det den ska om den inte gör väsen av sig.
  2. Det är över huvud taget väldigt svårt att testa bäckenbottens automatiska knip vid rörelse.
  3. Allra, allra mest vill jag att folk ska våga lita på sin egen kropp och vad den säger. Känns det bra, är det bra. Känns det inte bra – anpassa övningen!

Jag gör det ibland, ligger på golvet som en annan bilmekaniker och undersöker bäckenbotten medan en patient gör exempelvis knäböj. Jag får viss information, men framförallt är det avsaknaden av NY information som blir slutatsen. ”Det sänks inte jättemycket” är ju informationen jag får ut.

Vad vet vi från forskning?

Vi vet att det sker en automatisk anspänning i bäckenbotten inför rörelse och att personer som har ont i bäckenet ofta har en högre grundspänning i bäckenbotten. Bäckenbotten har en för-aktivitet och en reflexmässig aktivitet vid hosta. Träningsmässigt har man inte sett att det blir bättre att försöka träna upp denna reflexiva bäckenbottenanspänning jämfört med att träna vanligt.

Mitt bästa test

Nu är vi alltså kilometer ifrån vad vi har forskning och vetenskapliga belägg för. Men nu ska jag berätta vad jag tycker om att göra med mina patienter. Följ länken här och bara spana in den här övningen.  Den är inte specifikt magisk på något annat sätt än att jag tycker att den blir tydlig. Personen ifråga står upp och belastar överkroppen genom ett drag nedåt med raka armar. Här behöver det finnas en bäckenbottenspänning och en bålmuskelspänning för att parera och möjliggöra rörelsen som armarna ska göra.

Det blir ganska tydligt vilken som är ”den svagaste länken”. Är det magen? Bäckenbotten? Är det armarna? Jag brukar leka runt med olika belastning. Drar vi på jättetungt – går det bra för magen och armarna, men det känns som att bäckenbotten ska trilla ur? Ja, då ska vi sänka. Går det bra för bäckenbotten och bålen, men armarna är svaga? Ja, då är det ju rimligt att fortsätta träna armarna. Slutsatsen från den här ”testövöningen” tar jag sedan med i beräkningen för upplägget av resten av träningsprogrammet.

Testa automatiskt knip?

Jag tänker att livet är ett test för att bäckenbotten fungerar? Ovan nämnda övning liknar ganska mycket i livet och kan bli ett tillfälle för analys. Men annars är jag nog överlag ändå kvar i påståendet: Du har rätt i din uppfattning om din bäckenbotten.

Träna automatiskt knip?

Du kan träna på att knipa vid en viss aktivitet, det vanligaste är det vi kallar “the knack” och är att du medvetet kniper till inför att du ska hosta eller nysa. Du kan tänka på samma sätt med att träna aktiva knip vid andra hastiga rörelser – exempelvis när du ska fånga en boll som någon kastar till dig eller när du ska lyfta ett barn.

Referenser

The automatic pelvic floor muscle response to the active straight leg raise in cases with pelvic girdle pain and matched controls

Pelvic floor muscle reflex activity during coughing – an exploratory and reliability study

Involuntary reflexive pelvic floor muscle training in addition to standard training versus standard training alone for women with stress urinary incontinence: Study protocol for a randomized controlled trial

Involuntary reflexive pelvic floor muscle training in addition to standard training versus standard training alone for women with stress urinary incontinence: a randomized controlled trial

Vidare läsning på Bakingbabies

Hur ska jag lägga upp min knipträning?

Knipredskapstest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *