Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbotten, bungy jump och fallskärmshopp

Bäckenbotten, bungy jump och fallskärmshopp

Läsarfråga om bäckenbotten bungy jump och fallskärmshopp

Jag undrar om du skulle kunna ta upp frågan gällande detta på bloggen: om man har konstaterats med rectocele betyder det att man aldrig ska hoppa fallskärm el bungyjump då? Har gjort detta innan men är osäker nu på om det skulle kunna förvärra mina besvär. Samma sak med karuseller som är kastiga och slängiga.”

Läsarfråga

Den här frågan har jag fått förut och det är alltid lika svårt att svara, det är nog därför jag inte skrivit något blogginlägg om det än.

Fallskärmshopp

När jag läser artiklar om detta beskrivs att folk upplever att det är två gånger under hoppet som bäckenbotten belastas extra mycket. Det första tillfället är när fallskärmen öppnas och drar upp selen som sitter fast mellan benen. Den andra är vid landningen. Det har spekulerats om krafterna som överförs till bäckenbotten vid fallskärmshopp kan orsaka defekter på bäckenbottens stödjefunktioner och öka risken för inkontinens. En viss procent av ogravida/oförlösta kvinnliga fallskärmsjägare verkar utveckla urininkontinens och nedsatt stöd i bäckenbottenregionen.

I en studie undersökte man graden av framfall före och efter en intensiv fallskärmsjägar-träningsperiod. Sifforna före träningsperioden var så här:

  • 52 % hade grad  0 (ingen prolaps)
  • 53 % hade grad 1 (litet prolaps)
  • 2% hade grad 2 (mellanstort prolaps)

Efter den intensiva träningsperioden hade

  • 24 % grad 0 (ingen prolaps)
  • 54 % grad 1 (litet prolaps)
  • 22 % grad 2 (mellanstort prolaps)

Det var alltså en grupp kvinnor som gick från grad 0 prolaps till grad 2 på en sommar med intensiv fallskärmsjägarträning. Stödnedsättningen gällde främst vaginas främvägg. Fallskärmsjägarträning anses därför vara signifikant förutsägbart för att utveckla framfall grad 2. Det finns ingen signifikant koppling mellan fallskärmsjägarutbildning och urininkontinens.

Bungy jump

Här har jag ingen aning vad jag ska svara. Jag hittar noll och ingen forskning, och jag har faktiskt inte hoppat själv så att jag kan ”snillen spekulerar”-gissa om belastningsgraden på bäckenbotten. Berätta gärna vad du själv upplevt och tänker i kommentarsfältet!

Slängiga karuseller?

Här är min enda tanke “Låt en kvinna leva!”. Alltså att gå till ett nöjesfält en eller ett par gånger per år kan OMÖJLIGT vara särskilt dåligt.

Dosfrågan

Jag tror att mycket handlar om dosering. Tänker att fallskärmsjägare hoppar fallskärm mer intensivt än de allra flesta som hoppar fallskärm som hobby? Jag gissar också att deras intensiva träningsperiod också omfattar annan väldigt tung träning i hög dos? En intensiv träningssommar kan ju också innebära låg grad av återhämtning mellan träningspassen. Jag tror personligen inte att enstaka hopp av detta slag verkar sådär jättefarligt ur bäckenbottenhänsyn. Men ärligt talat, jag får svindel av att ställa mig på en stol. Så jag ska kanske inte uttala mig.

Berätta om dina tankar eller erfarenheter i kommentarsfältet!

Referenser

It’s Not All About Birth: Biomechanics Applied to Pelvic Organ Prolapse Prevention

Pelvic prolapse and urinary incontinence in nulliparouscollege women in relation to paratrooper training

Uterine prolapse after laparoscopic uterosacral transection in nulliparous airborne trainees. A report of three cases

Vidare läsning på bakingbabies

Tung träning och risken för framfall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *