Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Läsarfråga om analprolaps och rectocele

Läsarfråga om analprolaps och rectocele

Fysioterapeutens svar på läsarfråga om analprolaps och rectocele

Hej!

Jag har rectocele, muskler trasiga i mellangården och analprolaps. Jag har för mig att jag har läst någonstans att en operation av mellangården och rectocelet kan förvärra besvären med tarmen. Vet ni om det stämmer, var kan jag hitta information om detta?

Läsarfråga

Hej! Mitt spontana svar är nej, det borde verkligen vara tvärt om.

Jag har aldrig själv hört om en sådan koppling. Vet någon något annat får ni gärna kommentera och berätta. Däremot kan det ibland finnas en koppling mellan rectocele och analprolaps som går utöver trasiga muskler och sånt, och det kan handla om en genetisk variation som gör att bindväven i kroppen är påverkad, och att vissa indvidier helt enkelt är mer benägna att få olika sorters prolapser.

För nytillkomna läsare ger jag nu först en liten genomgång av begreppen.

Rectocele

Rectocele är ett ”bakre framfall” och innebär att vävnaden som separera ändtarmen från slidan försvagas och buktar in mot slidan.

Kopplingen mellan förlossningar och rectocele handlar om själv trycket och pressen som uppstår mot slidans bakre vägg när barnet passerar. Det blir väldigt mycket tryck och det kan bli väldigt utsträckt. Finns det också muskel- och stödjevävnadskador som inte lagas kan chansen att bli helt återhämtad från den här utsträckningen mindre. Det finns också individer som får rectocele av andra orsaker, utan vaginala förlossningar iblandade, men de är till antalet mycket färre.

Rectocelen kommer i olika grad och storlek. Ett litet rectocele kanske inte ger några symtom alls. När de ger symtom är det oftast i form av en kännbar bulle av vävnad i slidan, tarmtömningssvårigheter och en känsla av tryck eller skav i slidan (liknande känslan av att ha en tampong som sitter fel).

Trasiga muskler i mellangården

Vi har en rad olika muskler i mellangården (vävnaden som utgör avståendet mellan slidan och tarmen). Varje muskel har en egen specifik uppgift, och tillsammans har de en gemensam uppgift. Den gemensamma uppgiften är at skapa stöd för tarmen och ge hela bäckenbotten stabilitet när du ska bajsa eller när du får ett förhöjt buktryck (lyfta, bära, skratta, nysa, träna osv).

Alla musklers kraftutveckling avgörs av deras fästpunkter. Biceps på överarmen, exempelvis, sitter fast i skelettet både nere vid underarmen och uppe vid skuldran. De fasta fästpunkterna gör att muskeln kan alstra kraft, den drar ihop sig och gör att underarmen böjs. Bäckenbottens muskler är inget undantag. De sitter fast i bäckenet i ena änden och i mellangården i andra änden. Så varje enskild muskel är beroende av sin fästpunkt i mellangården. Men alla muskler är beroende av varandra där, de skapar gemensamt en stabilitet och ett drag, lite som tältsnörena håller ett tält stadigt.

De olika musklerna i bäckenbotten har olika funktion. Jag har bland annat beskrivit det här: Vilka skador ger vilka symtom. Ju fler muskler som saknas i mellangården, desto fler symtom kanske du har.  

Förutom muskler så finns ett segel av bindväv i mellangårdens nav, den heter den rectovaginala fascian. När den här är utsträckt, försvagad eller trasig blir liksom stabiliteten för tarmen nedsatt och bajset får plats att samlas och trycka in mot slidan. Detta bidrar till en rectoceleutveckling hos många.

Jag har skrivit ganska mycket om rekonstruktiv kirurgi för mellangårdsmuskler, du kan börja bland annat här: Perinealkroppsrekonstruktion

Analprolaps

Analprolaps innebär att analkanelen ”prolaberar” (alltså faller fram/ner) genom anus. Det är alltså inte ett framfall i slidan, utan ett framfall enbart i analen. Det kan komma vid krystning och ofta kan man liksom trycka tillbaka det igen. Det handlar ofta om 1-2 cm slemhinna som pluppar ut. Det kan ge läckage av slem från tarmen, klåda och hudirritation, små blödningar från slemhinnan och obehag och skav. Läs mer om analprolaps och behandling av det här.

Läsarfråga om analprolaps och rectocele

”Jag har rectocele, muskler trasiga i mellangården och analprolaps. Jag har för mig att jag har läst någonstans att en operation av mellangården och rectocelet kan förvärra besvären med tarmen. Vet ni om det stämmer, var kan jag hitta information om detta?”

Nej – jag har aldrig hört om något sådant samband. Analprolapsen borde rimligen ”må bättre” eller bli bättre av att eventuella tarmtömningsbesvär lindras genom att mellangården och rectocelen blir åtgärdad.

Jag vet inte om du kan hitta någon mer information kring det, jag hittar i alla fall inte när jag söker!

Jag önskar dig stort lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *