Läsarfrågor om soiling

Idag svarar jag på ett gäng olika läsarfrågor om soiling

  1. Jag undrar om det finns studier om soiling kan förekomma även innan graviditet och förlossning? Är det vanligt att ha problem med det innan men att besvären kanske blir värre av graviditeten i sig?
  2. Jag undrar om problem med anus och vad som är normalt och inte. Vad räknas egentligen som soiling? Brukar soiling inträffa innan eller efter man har bajsat? Hur mycket/hur ofta måste det ske för att vara soiling och vad kan det annars räknas som?
  3. Det skrivs ibland om symptomet att man torkar och torkar men att det inte blir rent. Hur rent ska det bli när man torkar med ett fullt fungerande anus? Kan man trots tiptopfunktion ändå behöva torka några gånger utan att det innebär något problem? Ibland känns det som att om man torkar lite “djupare” så finns det något kvar på papperet ändå, är det ett tecken på att det är fel eller ligger det i sakens/anus natur att det blir så?

Soiling betyder ”nedsmutsning av underkläder” och handlar alltså om fläckar av avföring i trosorna.

Det finns MÅNGA olika orsaker till soiling, varav besvär som uppstår efter förlossningar är en. IBS, inflammatorisk tarmsjukdom, glutenintolerans, bara vanligt åldrande, demens, diabetes, nervpåverkan vid diskbråck och många fler saker kan vara bakomliggande. Vår anala kontinens avgörs av korrekt neuromuskulär funktion i både inre och yttre sfinkter samt puborektalis. Har man återkommande diarréer kan det vara svårt ett omöjligt att hålla helt tätt, även med hundraprocentigt god muskelfunktion.

Kan man ha soiling innan graviditet?

Svaret på den första frågan är – ja det är ganska vanligt förekommande med soiling även innan graviditet och förlossning. Jag skulle säga att det då oftast beror på någon specifik orsak, IBS är säkert den vanligaste orsaken. Blir besvären värre efter förlossning får man kanske analysera det utifrån lite olika aspeker. Hur är IBS:en? Får du som nybliven förälder förutsättningar för att tömma tarmen bra och tömma i ro? Går förvärring av soilingsymtom inte att förklara med tarmrelaterade saker, så kan man kanske istället härleda ökningen av besvär till faktorer som hör ihop med förlossningen.

Vad räknas som soiling?

Soiling är alltså fläckar av avföring i underkläderna. En fläck är en fläck, men jag förstår att frågan mer gäller när soiling blir ett symtom och när det bara är något som råkat hända. Här vet jag inte om det finns en definition, men jag skulle säga att det måste vara återkommande. Det räcker liksom inte bara med att det hänt någon enstaka gång när man är lös i magen eller torkat slarvigt, liksom.

Händer soiling innan eller efter tarmtömning?

Jag skulle säga att det kan vara både och. Soiling kan ju både vara på grund av att du inte kan hålla riktigt tätt när avföringen är på väg, och att det då blir en fläck medan du är på väg till toaletten. Det kan ju också vara något som läcker ut i efterhand, om du inte lyckades tömma all avföring på en gång. Soiling kan också handla som avföring blandat med slem som kommer ut mer oprovocerat.

Jag tänker att soiling handlar om någon slags läckage ändå, och att det inte är en fläck som hamnar i underkläderna på grund av att det är svårt att göra rent helt och hållet. Alltså att “riktig soiling” kankse inte är på grund av avföring som fastnar utanpå mellan hemorrojder eller analflikar. Avföring som läcker ut från analen på grund av att invärtes hemorrojder gör att man inte kan sluta riktigt tätt är dock kanske soiling. Ni förstår, det är väldigt svårt att dra skarpa gränser här!

Hur rent ska det bli?

Jag tror inte att jag har ett svar på! Att torka och torka och aldrig bli ren är ett problem för individen, det håller jag med om. Oftast är detta kanske ett symtom på att tömningen inte varit helt fullständig, alltså att det egentligen finns bajs kvar i tarmen som inte kommit ut. Men är det för att det fastnar avföring mellan flikar och hemmorojer, då beror ju svårigheten att få rent på något annat. Jag har NOLL statistisk info om hur lätt folk i gemen har att torka helt rent med lätthet efter tarmtömning. Men jag skulle tro att det faller inom normalspannet att behöva torka en hel del.  Om man torkar djupare och det alltid finns lite avföring kvar skulle jag gissa på att tarmtömningen kanske inte är helt optimal.

Vad kan man göra åt soiling?

Du vill kunna tömma allt bajs i sammanhängande och mjuka korvar. Då blir tömningen optimal och sannolikheten att du läcker i efterhand eller behöver torka massor mindre. Har du lös avföring kan den behöva bli fastare. Är avföringen hård behöver den bli lösare. Det kan också vara så att du läcker lös avföring som liksom passerar runt och förbi hård avföring som samlas i tjock- och ändtarmen. För vissa räcker det med att dricka lagom med vatten och äta mat med mycket fiber för att optimera sin avföring. För andra behövs läkemedel för att göra avföringen fastare eller lösare. Är soilingen återkommande efter tarmtömning kan du avsluta torkandet med att sätta en vikt ruta av toalettpapper med lite barnolja tryckt mot ändtarmsöppningen, och avlägsna nästa gång du går på toaletten.

Soiling som symtom efter förlossningsskador

Soiling (där du vet att ditt problem inte består av för lös eller för hård avföring eller annan sjukdom) som har uppstått efter förlossning kan ibland härledas till en defekt i perinealkroppen, där analkanalen fått ett bristfälligt muskulärt stöd och du kan få svårigheter att tömma tarmen rent mekaniskt. Då kan det vara fördelaktigt att genomgå en perineorafi där man försöker återställa muskelanatomin i mellangården så gott det går. Dock är soiling ett  lite diffust symtom som kan uppstå bara av åldrande, så jag tror inte att någon kirurg kommer kunna garantera att operationen 100 %-igt löser just soling-symtomet.

Releterad läsning

Vilka skador ger vilka symtom

Referens

Clinical and psychological correlates of soiling in adult patients with functional gastrointestinal disorders

Previous

Next

3 Comments

    • Hej! Jag tror att du menade att skriva frågan i webbkursen om rehab efter bäckenbottenoperation? Kommentarsfältet där finns vid förstasidan av alla träningsprogram.

      En lättare ärr-massage kan man börja med efter 8 veckor, massage av muskler skulle jag nog i de flesta fall vänta med 10-12 veckor. I alla fall om du med massage tänker att det blir en stretch i musklerna genom det masserande trycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *