Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vilka skador ger vilka symtom?

Vilka skador ger vilka symtom?

Det här är ett “önskeinlägg” från en läsare, om vilka skador i bäckenbotten som kan ge upphov till vilka symtom. Jag vill dock verkligen, verkligen understryka att den här korta sammanfattningen inte kan diagnostisera dig. Kort efter en graviditet och förlossning kan alla dessa symtom finnas utan att du nödvändigtvis behöver ha en stor skada. Det är viktigt att veta att det är för tidigt att dra för stora slutsatser om dina symtom kanske hela första året efter förlossningen. En konstaterad skada behöver heller inte betyda att du har några specifika symtom alls, och inte heller att du kommer få några symtom.

På engelska sidor är det vanligt att det står så här:

“The information on this site is not intended or implied to be a substitute for professional medical advice, diagnosis or treatment. All content, including text, graphics, images and information, contained on or available through this web site is for general information purposes only. “

Jag känner att jag behöver vara extra tydlig med detta nu och här. Samtidigt önskar jag att detta är dig till hjälp, naturligtvis.

Först en översikt

Muskelnamn Var finns den? Vad gör den? Symtom vid skada
Bulbospongiosus Går från perinealkroppen och runt vagina och fäster till klitoris Stänger till slidan, assisterar stånd i klitoris och hjälper till vid slut av blåstömning Ståndet i vagina och klitoris blir mindre. Omslutande slidsex kan göra ont eller bara vara tråkigt.
Transversus perineii Går från respektive sittbensknöl och fäster i perinealkroppen Stabiliserar perinealkroppen och tarmen Ändtarmsöppningen flyttar ner ett snäpp jämfört med mellangården.  Mellangården sviktar då du krystar och det kan bli svårare att tömma tarmen. Hemorrojder och rectocele utvecklas lättare.
Yttre analsfinktern Går runt ändtarmsöppningen, fäster mot perinealkroppen och svanskotan. Stänger ändtarmen viljemässigt Svårighet att knipa med ändtarmens slutmuskel och hålla emot gaser och avföring.
Inre analsfinktern Går som en förtjockning av tarmens muskelrör och styrs inte viljemässigt.  Sköter om den passiva kontinensen för allt tarminnehåll och är ständigt aktiverad utom vid djup sömn och när man krystar.  Störd förmåga att känna om det är gas eller avföring i ändtarmen. Läckage. Gasinkontinens, ibland helt ljudlös.
Pubococcygeus Går från pubisbenet, ut mot bäckenets sidor och fäster vid svanskotan. Pubococcygeus har delar som finns mellan slidan och ändtarmen kallas för puboanalis respektive puboperinealis.  Stänger till och stabiliserar analkanalen en våning över sfinktrarna. Puboperinealis/puboanalis kanskadas vid en grad 2-bristning eller ett klipp. . Instabilitet för tarmen i sidled, tarmtömningssvårigheter, sexuella problem och vidhetskänsla är symtomen.
Puborectalis Går från pubisbenet och bäckenets sidor som en uformad slynga runt rektum. Kontrollerar tarmtömning genom att dra rektum framåt   Svaghet och instabilitet i bäckenbotten. Sviktande främre slidvägg, urinträngningar, öppenhetskänsla, smärta på den motsatta sidan på grund av överkompensation av den sidans muskel. Vidhet – tamponger hamnar snett och läcker. Ofullständig tarmtömning, analinkontinens.
Perinealkroppen Det här är en konformad struktur som innehåller muskelfästen och utgör slutdestinationen för en del stödjevävnad. Detta är navet där alla muskler går samman. Muskler tar stöd från sina två fästpunkter då de ska anspännas. Saknas fästningen i perinealkroppen kommer musklerna inte kunna spännas. Är också underlaget för mellangårdshuden. Muskelfästena utgör underlaget för huden i mellangården. Är muskelfästet skadat kan även avståndet mellan slidans och ändtarmens öppningar vara kort. Det kan ge störningar i den vaginala bakteriefloran. Är mellangårdens hud däremot ihopsydd utan att det finns muskelfäste där bakom blir det en tunn hudridå som kan göra ont vid vaginal penetration.

En symtomguide

Den här översikten är väldigt svår att få tillräckligt omfattande och ändå tydlig.

Mesiga orgasmer och ointressant sex:

 • Bulbospongiosus – kopplingen till klitoris är dysfunktionell, omslutande slidsex känns mindre
 • Puboperinealis/puboanalis – omslutande slidsex känns mindre

Vidhet i slidan:

 • Bulbospongiousus – stänger inte till ytligt vid öppningen
 • Puboperinealis/puboanalis –en djupare vidhetskänsla mot slidans bakvägg
 • Puborectalis – stor vidd i slidan generellt, tamponger hamnar snett och läcker.

Svårt att tömma tarmen helt:

 • Transversus – mellangården sviktar vid krystning och det är svårt att få till tömningen helt
 • Puboperinealis/puboanalis – tarmen svänger åt sidan vid krystning och det är svårt att tömma helt.

Anala läckage:

 • Yttre analsfinktern – du kan inte knipa fast du känner att prutt eller bajs är på väg. Kort ”ställtid” mellan bajsnödighet och akut behov.
 • Inre analsfinktern – det är lite öppet hela tiden. Svårt att känna om det är avföring eller gaser som är på väg.
 • Läckage pga ofullständig tarmtömning, även om sfinktrarna är hela. Se ovan.

“Känns som att jag saknar botten”:

 • Puborectalis – ”levatorskada” – nedsatt styrka och känsla av ingen eller svag kraft i bäckenbotten på ena eller båda sidorna.
 • Skada i perinealkroppen – kan bli svårare att få till ett bra och starkt knip eller en god uthållighet.

Smärta på ena sidan/svanskotesmärta:

 • Puborectalis – om det finns en skadad och en hel sida kan den hela sidan överkompensera på ett sätt som blir smärtsamt. Värk, trötthetskänsla och smärta/drag i svanskotan är vanliga symtom.
 • Skada i perinealkroppen – om det finns en mer generell skada i bäckenbottens nav kan också symtomen bli trötthets- eller molvärk i mellangården.

Smärta vid sex:

 • Generell ärrvävnad – hård ärrvävnad eller om du blivit för mycket eller för lite sydd kan ge smärta vid omslutande slidsex.
 • Skada i perinealkroppen – det finns hud i mellangården men inte muskler där under – det blir skavigt.
 • Puborectalis – om det finns en skadad och en hel sida kan den hela sidan överkompensera på ett sätt som blir smärtsamt. Musklerna blir strama och ”stänger till”, kan dessutom ha ömma muskelknutor (lika dem du kan ha kring skuldrorna).
 • Överspända muskler i bäckenbotten utan skador.

Rectocele:

 • Transversus – långvariga problem med tarmtömning kan bidra till utveckling av rectocele
 • Puboperinealis/puboanalis – långvariga problem med tarmtömning kan bidra till utveckling av rectocele
 • Generellt skada i perinealkroppen – både stödjevävnad och muskler ger icke-optimalt stöd och gör väggen mer sviktande.

Cystocele:

 • Puborectalis – bristande stöd i bäckenbotten gör att framväggen sviktar neråt.

Vilka skador ger vilka symtom?

Jag hoppas att du fått information som blir användbar för dig. Du kan använda sökfunktionen här på bloggen eller på backenbottenutbildning.se om du önskar läsa mer om respektive muskel eller symtom.

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

18 kommentarer till “Vilka skador ger vilka symtom?”

 1. Hej Mia!
  Tack för bästa inlägget (och överlägset bästa informationskällan i övrigt, du är grym!) precis i tid för mitt gynbesök imorgon. Har fått konstaterat levatorskada och tyvärr blev min remiss till Linköping avvisad då de numera bara tar emot patienter med analinkontinens. Tillbaka imorgon till gyn som rätt ut sa att hon inte kunde detta med levatorskador. Vilka frågor bör jag ställa för att få klokhet i min skada och hur jag skall leva med den? Kan någon info hjälpa min fysio hjälpa mig? I inlägget ovan; är det puborektalis som ej går att laga? De andra går att fästa ihop i mellangården?
  Denna gyn vill även göra en perineorafi och bakre plastik pga svaghet i bakväggen och ngt kort mellangård. Har tidigare läst dig skriva att det är viktigt att den som opererar är kunnig inom anatomin, vilka frågor kan jag ställa imorgon för att luska kring detta? Är så kluven nu när jag inte får den experthjälp jag önskat, vet inte om jag orkar slåss för det längre.. vet du f.ö ngt om kompetensen på kk Varberg?
  Otroligt tacksam om du orkar ta dig tid att svara! Oavsett, tack för att du ger oss kvinnor en chans att hjälpa oss själva. Information är makt

  Är det sant att jag aldrig mer bör springa? vill såklart inte riskera att förstöra min kropp dock.. vet att du skrivit om detta men tycker mig inte finna ngt rakt svar

  1. Ja, precis puborectalis är den del som inte går att laga om den lossat från fästet vid symfysen. Övriga muskler kan fästas i mellangården. Det är jättesvårt att luska i kompetens, men du kan ju fråga hur många mellangårdsoperationer personen gjort om de lyckats? Nej, det är inte en sanning ristad i sten att du inte ska springa. Allt handlar om vad som händer i och med din kropp om du springer. Det viktigaste är att börja så litet och stegra så långsamt att du hinner fånga upp om något inte skulle kännas bra. Annars är devisen “känns det bra så är det bra”.

 2. Hej Mia!
  Jag har en liten skada på yttre sfinktern och även en ensidig levatorskada (puborektalis). Analen liksom putar ut när jag slappnar av och sitter på toa. Sedan förlossningen har jag varit lös i magen och äter därför Inolaxol dagligen. Då blir avföringen fast men kommer ut i smalare och kortare korvar. Ingen läkare eller physioterapeut kan svara på varför jag blivit lös i magen (har inte haft problem med det eller haft någon annan tarmsjukdom före förlossningen). De säger att det inte kan ha med sfinkterskadan att göra. Jag har dock läst om flera andra som vittnat om samma symtom med diarré. Vet du något om detta? Och: på bäckenbottenutbildning står det att man har sämre chans att få ett bra resultat av sfinkterplastik om man fått lös avföring (men det hade ju inte med saken att göra?). Varför är det så och hur mycket sämre prognos blir det? Vill nog ändå chansa och operera.

  1. Har du fått antibiotika i samband med förlossningen? Det kan ju ändra bakteriefloran i tarmen och påverka konsistensen. Avföringskonsistensen avgörs långt upp i systemet (tarmarna) och sfinkterfunktionen kan inte alls påverka det. Resultatet av en sfinkterplastik är ju delvis hur nöjd och symtomfri man blir, och om du är lös i magen kommer du kanske ändå läcka och då kommer resultatet klassas som sämre.

   1. Ja, men det fick jag. Men det var 1,5 år sedan, kan det fortfarande påverka konsistensen? Och att avföringen är smal och kort?

    1. Jag har faktiskt ingen aning, men det är det ända specifikt förlossningsrelaterade jag kan komma på. Tänker att själva graviditeten, bukväggens stabilitet och tarmarnas möjlighet till rörlighet också kan spela in. Smal och kort avföring låter mer som att du kanske är överspänd i bäckenbotten/sfinktrar och bara släpper ut avföringen just så.

 3. Tack tack tack TACK!!!!
  PRECIS detta jag letade efter och behövde så mkt!
  Hittar ingenstans sådan konkret och rak lista ❤

 4. Hello Mia. Thanks for this great summary. I had suspected damage to transverse perineii due to my symptoms, from reading this page. Now it is confirmed with 3D ultrasound, the muscles are not attached properly. However, at the consultation at Huddinge the doctor said that if I had the perineal reconstruction that she recommended to fix these muscles, it would not matter if I had it in a year on is 6 years, it ”won’t get any worse.” But in your summary I see that you say other issues can develop, such as rectocele. Do you have any words on the risk to me of waiting, or why the doctor would say there’s no risk to waiting? Already over the 9 months since I gave birth last year, my symptoms have become worse. So I fear waiting too long (but also wish to try for another child). I considered as well, getting the repair done and have a cesarean so my body is strong during a second pregnancy.

  Would you have any advice to me about the risks of delaying the surgery? My levator ani is in tact. However the difficulty with opening my bowels as increased over time from no difficulty, some difficulty alleviated by pressing on perineum, to that not always working (sometimes going up to 4 times a day to clear everything). I also regularly suffer from hemorrhoids now.

  As a side note, I noticed my symptoms from 7 weeks postpartum. My midwife examined me three times each time saying ”everything looks fine”; the midwife at Huddinge bäckenbottencentrum also said the same. I knew it’s not fine. Finally it’s confirmed. Seems this story is so familiar and I wonder what expertise midwives have to diagnose issues if they can’t tell when muscles are off or even believe their patients? Very stressful and sad experience.

 5. Hello Mia. Thanks for this great summary. I had suspected damage to transverse perineii due to my symptoms, from reading this page. Now it is confirmed with 3D ultrasound, the muscles are not attached properly. However, at the consultation at Huddinge the doctor said that if I had the perineal reconstruction that she recommended to fix these muscles, it would not matter if I had it in 1 year or 6 years, it “won’t get any worse.” But in your summary I see that you say other issues can develop, such as rectocele. Do you have any words on the risk to me of waiting, or why the doctor would say there’s no risk to waiting? Already over the 9 months since I gave birth last year, my symptoms have become worse. So I fear waiting too long (but also wish to try for another child). I considered as well, getting the repair done and have a cesarean so my body is strong during a second pregnancy. Do you know why the doctor would say there is no risk?

  Would you have any advice to me about the risks of delaying the surgery? My levator ani is in tact. However the difficulty with opening my bowels as increased over time from no difficulty, some difficulty alleviated by pressing on perineum, to that not always working (sometimes going up to 4 times a day to clear everything). I also regularly suffer from hemorrhoids now.

  As a side note, I noticed my symptoms from 7 weeks postpartum. My midwife examined me three times each time saying “everything looks fine”; the midwife at Huddinge bäckenbottencentrum also said the same. I knew it’s not fine. Finally it’s confirmed. Seems this story is so familiar and I wonder what expertise midwives have to diagnose issues if they can’t tell when muscles are off or even believe their patients? Very stressful and sad experience.

  1. Hej Sarah, jag svarar på svenska eftersom det verkar som att du kan läsa bloggen?

   Det man brukar säga är att musklernas status inte förvärras över tid, alltså finns det en skada är det inget som blir värre av att vänta med kirurgi. Men precis som du också skriver, så finns det ett nedsatt stöd och risken att över tid utveckla eller förvärra ett rectocele kan vara större. Om du är normalviktig, kan hålla avföringen någolunda “lättbajsad” och inte har långvariga hostor är det dock inte så att det nödvändigtvis sker en försämring. Studier har visat att över en femårsperiod blir de flesta inte märkbart sämre.

   Huruvida man ska “vänta och föda klart” är en diskussionsfråga, jag har skrivit om det bland annat här: https://bakingbabies.se/2020/08/15/vanta-med-backenbottenoperation/

   Det svåra med att undersöka någon kort efter förlossningen är att det oavsett skada eller ej, är ett trauma för bäckenbotten. De första veckorna är bäckenbottens muskler mer “en konsistens” är muskler, och det är mycket svårt att särskilja vad som bara är normalt utsträckt och vad som är misstänkt trasigt. Jag brukar därför ofta säga något i stil med “jag hör att du har problem, det jag känner när jag bedömer dig kan läka av sig själv men det kan vara ett tecken på saker vi behöver följa upp, kom tillbaka 6,9 och 12 månader efter förlossningen så kan vi se vad som förändras och vad som inte gör det”. Jag har skrivit mer om detta här: https://bakingbabies.se/2020/12/28/varfor-vanta-ett-ar-pa-undersokning/

   Oavsett – har du fått komma till bäckenbottencentrum är du i goda händer. Önskar dig lycka till framöver!

 6. Jag kan inte på uppmaning krysta. Betyder det att jag har trasiga muskler? Eller är det jag som bara inte aktiverar musklerna på rätt sätt? Vilka muskler krystar man med? Jag har ett väldigt svagt knip.

  1. Om du kan bajsa kan du krysta, i regel. Jag brukar instruera “tryck ut nedre delen av magen” så brukar de flesta få till en krystning. Det har inget med bäckenbotten att göra om man kan krysta eller inte.

 7. Nu är det här inlägget ett par år men testet kommentera. Vilken typ av sexuella problem ger skadad puboperinealis?
  Känsel? Orgasmförmåga?

  1. Puboperinealis är inte en av de muskler man vanligtvis förknippar med sexualfunktion. Men den är ju med och ger massa och stabilitet åt slidans bakre vägg/åt sidan. Ensam är den för liten för att spela någon större roll just för sex, men finns flera andra skador som berör perinealkroppen och vidden i slidan så kan dessa ihop göra att penetration blir “ointressant”.

 8. Hej! Jag har en sån på 5 år nu, han var ganska stor (4,6 kg) och lång (55 cm) när han föddes och jag fick en ganska svår grad 2 bristning. Efter förlossningen gjordes bedömningen att inre och yttre sfinktur inte var skadade men det kändes inte bergsäkert då de gjorde tester och fick be om extra bedömning från en läkare. Första tiden hade jag problem just med “ställtiden” när jag skulle bajsa och behövde väldigt snabbt kunna besöka en toalett, vilket begränsade mig en del i vardagen. Då kände jag även den där yttre “vidheten”. Dessa besvären tyckte jag blev lite bättre efter ca 8 mån efter. Dock har jag sedan dess lite bekymmer med urin/analfunktion men kan för lite för att veta om detta är tecken på framfall eller annan skada/problematik. Ofta känner jag mig inte direkt kissnödig men upplever efter ett tag under dagen en tyngd/skavig känsla och det är mitt tecken på att gå på toaletten. När jag gör det så är det ofta så att det är tarmen som behöver tömmas men det är precis som att jag inte kan bajsa förrän jag har tömt blåsan. Och när jag tömmer tarmen krävs det en del krystning och känns som att jag får trycka på bakifrån för att pressa ut. Men eftersom jag blev sydd i mellangården och får smärta precis där det sytts ihop om jag pressar på för hårt så väntar jag ofta om jag märker att det inte går utan för mycket ansträngningar. Vill heller inte förvärra hemorrojderna som jag har sen förlossning och för att underlätta måste jag tänka på att inte bli för stillasittande och dricka vatten för att inte bli för hård i magen. Jag upplever även att detta påverkar vid samlag, om jag till ex inte har kunnat gå på toaletten på ett tag så känner jag obehag vid sex eftersom hela området känns “uppspänt”. Jag har hela tiden trott att det är så här det kan vara efter och något jag lärt mig att leva med men tack vare att jag hittade till ditt inlägg har jag förstått att det kanske går att få hjälp ♥️. Jag kände inte riktigt igen mig i beskrivningen av symptom (kanske för att jag har flera/kombination av skador?) Låter detta som tecken på framfall eller någon annan problematik som jag behöver söka för?

  1. Hej! Den förnimmelsen du har kring kissnödighet/blåsan/bajsnödighet kan vara bra att kolla upp. Jag tycker att du ska be någon kolla både på blåsans placering och framväggens stabilitet men också stabiliteten/tjockleken i perinealkroppen. Det låter som inte typiska symtom på framfall, men det kan vara bra att kika på att alla muskler de sydde efter förlossningen har läkt bra och att man hittade/sydde allt som behövdes.

   1. Tusen tack för de råden och för en jätteviktig och superbra sida, ska läsa på mer och sedan ta kontakt med specialist, tack igen! ♥️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *