Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » När förlossningen fortsätter att göra ont

När förlossningen fortsätter att göra ont

Bok: När förlossningen fortsätter att göra ont

För några veckor sedan fick jag en bok på posten, en bok jag också lovat er läsare att berätta om. Det är en rapportbok från Magtarmförbundets projekt ”Förlossningsskadad kvinna”, skriver an journalisten Anne Lichtenstein. Anne har intervjuat 13 av projektets ambassadörer och en rad representanter från vårdgivar-håll. Anne delar också med sig av sin egen berättelse om förlossningsskada och livet med denna.

Boken går att ladda ner gratis. Du kan också få den skickad till dig gratis om du betalar porto på 70 kr.

Här kan du beställa boken eller ladda ner den som E-bok

Inte alla, men inte heller få

Inget i den här boken kommer som någon nyhet för mig. Alla berättelserna skulle kunna vara hämtade från en normal dag på mitt jobb. När jag beskriver om mina arbetsuppgifter för oinsatta kommer deras respons ofta vara att ”ja, du träffar ju bara de svårast drabbade”. Och ja, mina patienter och ambassadörerna i projektet Förlossningsskadad är inte alla födande i Sverige. Både jag, och säkerligen de, vet att det såklart också finns kvinnor som går igenom både graviditet och förlossning tämligen opåverkade. De som påverkas länge och hårt av sina förlossningsskador är inte alla, men de är inte heller få. Och det gör den här boken bra i att belysa.

Tung läsning

Om du inte är van att höra eller läsa om svåra förlossningar, påfrestande återhämtningsperioder, svårigheter att nå vård av god kvalitet och sorgen över att få leva med livslånga funktionsnedsättningar kan den här boken upplevas som mycket nedslående läsning. Den är inte glättig eller peppig. Men lika väl är den viktig. På den ljusare sidan finns dock ett avslutande kapitel med önskemål om förändringar. Det är också fint med de kapitel som beskriver vårdgivarperspektivet, att det finns de som ägnat stor del av sitt arbetsliv för att förbättra just vården kring förlossningsskador. Kapitlet som beskriver förslag och önskemål på förändringar är viktigt. Många som ”klagar” på förlossningsvården får ofta tillbakakritiken att de inte kommer med några konkreta förbättringsförslag. Här finns konkreta önskemål och förbättringsförslag, de flesta både rimliga och uppnåeliga bara man får resurser att sätta in.

Svårigheten att nå fram

När jag började prata och skriva om min egen förlossningsskada för ett antal år sedan möttes jag ofta av kritik från andra vårdgivare. Kritiken kan kort och gott sammanfattas med ”tyst, du kan skrämma andra”. Den här boken kan garanterat kännas skrämmande. Men nu börjar allas våra röster bli omöjliga att tysta, även om många inom vården fortfarande gör sitt bästa för att värja sig och avfärda berättelserna som enstaka fall av skrämselpropaganda. Jag tror däremot att de som alla mest borde läsa den här boken inte kommer göra det, tyvärr. Jag vet inte hur vi ska nå dem? Även om de suraste vårdgivarna inte kommer läsa, så hoppas jag att en del beslutsfattare och politiker kommer ta till sig läsningen.

  • Är du intresserad av ämnet förlossningsskador vill jag varmt rekommendera läsningen.
  • Är du egentligen inte intresserad av ämnet förlossningsskador men jobbar som beslutsfattare inom någon vård-gren som berör kvinnor vill jag också rekommendera boken.

Tack för läsningen Anne och Magtarmförbundet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *