Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan man knipa med ärrvävnad?

Kan man knipa med ärrvävnad?

Läsarfråga om man kan knipa med ärrvävnad

Kan man knipa med ärrvävnad? Säg att man på ena sidan har en totalavulsion men små stråk kvar uppemot blygdbenet som kanske är ärrvävnad. Kan man känna ett knip där då? Eller är det bara friska muskelstråk som man kan knipa med? Om du har en reva i levatorn (ej skada vid fästet), kan den andra muskeln så småningom växa in i revan så man efter ett par år inte känner den?

Läsarfråga

Det här var komplicerade frågor som jag inte hundra vet om jag kan svara på! Fick inleda mitt jobb med att svara på den här frågan med att rita lite nya bilder, för att kunna förklara bättre.

Muskelkontraktion

Först vill jag förklara hur en muskelkontraktion fungerar. För ett knip är en muskelkontraktion i bäckenbottenmusklerna, precis som en bicepscurl är en kontraktion i bicepsmuskeln på överarmens framsida.

Mycket förenklat så består muskler av långa celler, muskelfibrer. Vid viljemässigt styrd muskelkontraktion i skelettmuskler krävs att muskeln har en förankring i sina ändar. När muskeln drar ihop sig drar den sitt fäste (ena änden) i riktning mot sitt ursprung (den andra änden): I bäckenbotten sker inte så mycket rörelse, eftersom bäckenet är en enormt stel och stabil konstruktion. Det som händer då är att bäckenbotten lyfts i höjdled, lite som när man spänner upp en slak hängmatta.

Knip vid skador

Om det finns en total avulsion eller bristning, det vill säga att muskeln lossat från i ena änden går det inte att alstra kraft. Då kommer knipet i den aktuella muskeln utebli. För levator ani brukar avulsionen (avlossningen) ske vid blygdbenet och för mellangårdsmusklerna brukar de brista i mellangården.

Ärrvävnad

Vid en större bristning, en reva i muskeln eller en mikroskada kommer kroppen så småningom reparera området med ärrvävnad. Beroende på lite olika faktorer som kommer ärrvävnaden kanske bli ganska lik ursprunglig muskelvävnad. Men i många fall som är ärrvävnaden mer hård, stram och inte alls sammandragningsbar som de riktiga, ursprungliga muskelcellerna. Ärrvävnaden blir då en brygga och ger stabilitet, så att resten av muskeln kan alstra kraft vid kontraktionen. I de flesta fall uppstår dock en kronisk styrkenedsättning, just eftersom att ärrvävnaden som ersatt de ursprungliga muskelfibrerna aldrig kommer bli riktigt lika bra på jobbet.

Muskler växer in?

Den här delen av frågan kan jag inte riktigt svara på. Det händer då och då att jag träffar personer som har en diagnostiserad stor levatorskada. Men vid undersökning så kniper de väldigt bra och starkt. Vad har hänt här? Ser skadan större ut på ultraljud än vad den faktiskt är? Eller har andra muskler tagit över och kompenserat? Jag tror inte riktigt att vi vet. Men just detta – allt är inte alltid som det ser ut – det gör att jag ofta försöker säga till mina patienter följande:

Ultraljudsbilden är en sak. Diagnosen du har är också en annan sak. Men det vi har att faktiskt jobba på, och förhålla oss till, är det faktiska läget med den aktuella bäckenbottenfunktionen.

Kan man knipa med ärrvävnad?

Jag vet inte om det här blev svar tillräckligt för frågan? Fråga gärna vidare i kommentarsfältet!

Vidare läsning på bakingbabies.se

Kan en levatorskada läka?

3 kommentarer till “Kan man knipa med ärrvävnad?”

  1. Hej Mia! Jag opererade mellangården för 2 månader sedan och jag tror inte att jag känner någon skillnad nu i knipet (ena sidan är fortfarande svag eller har svårt att få kontakt med alls). Min läkare påstår att hon ganska ofta träffar patienter efter operation som hon inte hittar något anatomiskt fel på, men som inte upplever skillnad i knip efter op. Läkaren säger att det kan ta upp till 6 månader för musklerna att fungera som dom ska. Är detta något du kan styrka/har erfarenhet av? Hoppas ju att det fortfarande finns hopp, men vet inte om det är rimligt att musklerna ska komma igång. Det fanns inga tecken på sårruptur då jag undersöktes 8 veckor efter op och operationssåret var välläkt, men jag vet inte, kanske har muskler lossnat ändå det inte känns/syns? Min perinealkropp var 8 mm före op, och 16 mm nu, vilket läkaren tyckte tydde på att musklerna kunde vara hela (lagade på ena sidan bulbo, transversus och puboanalis). Låter det enligt dig som en rimlig ökning av tjocklek/höjd vid en sådan lagning? Har enligt läkarna som undersökt mig före op ingen levatoravulsion.
    Tacksam för svar!

    1. Hej! Ja, jag håller med om att operationerna inte “automagiskt” ger bättre knip hos en del, även om allt har läkt bra. Det kan ta mycket längre tid för musklerna att hitta sin ny-gamla funktion och ännu längre innan de återfår någon styrka. Det är inte för inte man säger att muskler har en rehabperiod på 12 månader. Tjockleken på perinealkroppen låter rimlig tycker jag. Hoppas det blir bättre med tid och knipträning! /Mia

      1. Tack så mycket för svar, det betyder mycket! Bara att hålla tummar och tår, fortsätta knipträna och hoppas att musklerna börjar fungera som dom ska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *