Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Diastasnytt

Diastasnytt

Jag återkommer med jämna mellanrum till ämnet diastaser här på bakingbabies och jag håller regelbundet utkik efter ny forskning på ämnet. Idag tänkte jag ge en lite översikt över några nya studier och några nya perspektiv som dykt upp. Jag kallar inlägget diastasnytt!

Jag har skrivit om magmuskelträning efter graviditet och träning vid diastas tidigare.

Här skrev jag om träning av magen efter graviditet. I den texten hänvisade jag till en vetenskapssammanfattning enligt vad vi visste då.

Här skrev jag om några första normalvärden för vad som är och inte är en diastas.

Först en introduktion

Linea alba består av kollagenfibrer som urspringer från höger respektive vänster av muskeln rektus abdominis. Magmuskeldiastas definieras som en separation av de två delarna av rektus abdominis längs magens mittlinje (linea alba, den vita linjen). Delningen orsakas av svaghet och förtunning i den främre bukväggen.

Linea alba är i sin ursprungsform en stabil struktur som tillåter anpassning efter buktryck och musklerna att altsta kraft mot mittlinjens motstånd. Symtom som hör ihop med rektusdiastas är en övergripande känsla av instabilitet och/eller en utbuktning i mitten av den främre bukväggen, som förvärras med ökat buktryck. Vid en diastas med en lite större separation mister linea alba en del av sin spänst.

Symtom vid diastas

Vi vet inte med någon omfattande säkerhet att magmuskeldiastas är sammanknippat med annan ohälsa. Men hos individer med diastas kan man också hitta framfall, men här vet man inte om det är beror på faktorer som hör ihop med individen (genetik, vävnadskvalitet), graviditeter (som riskfaktor för båda) eller om de på något sätt är sammankopplade(4). Besvär av magmuskeldiastas kan bestå av nedsatt styrka i första hand. Vissa studier pekar på ökad risk för ländryggssmärta och andra menar att det inte finns något samband(4).

Vad vi vet om bredd och storlek

Diastaser kan återhämtas helt spontant under tiden efter en graviditet.

Eftersom det finns en mittlinjestruktur redan från start och dess bredd kan variera mellan individer är det lite svårt att alltid veta om när vi pratar om en ”magmuskeldelning” om det är något onormalt, eller bara en mindre ökning av vad man hade innan. I tidigare har man sagt att 2 cm (mätt 3 cm ovan naveln) kan vara det som man har i ursprungsläget. Från detta sett kan över 3 cm vara en mild diastas, 3-5 cm vara en måttlig och omfattande diastas är över 5 cm(1).

I en ny studie har man nu sett följande mått i en generell befolkning:

Diastasen kan vara upp emot

 • 10 mm vid processus Xiphoideus
 • 27 mm halvvägs mellan xiphoideus och naveln
 • 34 mm mätt 3 cm ovan naveln
 • 32 mm mätt vid naveln
 • 25 mm 2 cm nedom naveln
 • 4 mm halvvägs från naveln till symfysis pubis(1).
 • Vilka drabbas?

  Feta män och kvinnor som varit fullgånget gravida många gånger har en ökad risk att drabbas av en diastas. Skillnaden är ju ofta att männen fortsätter att vara feta, och därmed har bukfetman som stabiliserar upp. Den som har en diastas efter en graviditet fortsätter inte att ha sin bukvägg maximalt utsträckt utan upplever således  eventuelltsymtomen av att ha blivit ”svajig” (1).

  Ålder, BMI och antal graviditeter är betydande riskfaktorer för förekomsten av diastas.Detta kommer sig av att fetma leder till kronisk ökning av volym och tryck  i buken och graviditet leder till en tillfällig sådan. I studien bakom dessa siffror såg man alltså ingen skillnad mellan könen och inte heller påverkad förekomsten av navelbråck diastasen. I denna rapport var förekomsten av diastas också 57 %  i en allmän befolkning, både män och kvinnor(1).  

  Träning och behandling

  Det vi vet om konservativ behandling av diastaser är vetenskapsmässigt väldigt vagt. Det finns ingen generellt accepterad behandlingsmetod som har visats effektiv. Konservativ behandling betyder alltså “inte kirurgisk behandling” om innefattar träning och andra åtgärder.

  Träning av de djupa bålmusklerna

  För numera ganska länge sedan syftade rehabupplägg för diastaser främst till att stärka de inre magmusklerna, och främst transversus abdominis. Jämfört med att inte göra något alls verkar träning av transversus abdominis vara bättre, men detta påstående är grundat på studier med låg kvalitet(3).

  Bäckenbottenträning

  Bäckenbottenträning för diastas kan inte på vetenskaplig grund anses vara mer effektivt än minimal eller ingen behandling. Detta är rimligt utifrån att denna sorts träning inte ens riktar sig till de muskler som är involverade i magmuskeldeningen(3). För den sakens skull betyder det inte att bäckenbottenträning är dåligt – vi har exempelvis god evidens för att bäckenbottenträning ska vara förstahandsalternativet för behandling av urininkontinens.

  Curl-up träning

  Curl-up kan också kallas crunch eller liten sit up. Så här är den klassiska instruktionen av en curl up:

  Ligg på rygg med böjda knän och fötterna platt på golvet. Böj armbågarna och placera händerna bakom huvudet. Andas ut och rulla upp bålen medan du siktar på att lyfta skulderbladen från golvet och medan du håller kvar ryggen nedanför skulderbladen ner mot golvet. Andas in och sänk övre delen av ryggen mot golvet.

  Dessa övningar har i några studier visats vara bättre än annan eller ingen behandling för diastas, men studierna är inte heller här av god kvalitet och har hög risk för partiskhet. Flera experimentella studier har dock visar att curl-up leder till en omedelbbar minskning av diastasen (alltså i ögonblicket du gör övningen), men vi vet alltså inte att den effekten spiller över och förbättrar muskelläget i det stora hela(3).

  Sammanfattning diastasnytt

  Sammanfattningsvis är resultaten från den nya forskning jag läst både motsägelsefulla och innefattar inte tillräcklig evidens för att rekommendera några specifika fysioterapeutiska träningsprogram för diastas. Vissa indikationer finns att rehabupplägg kan förbättra kroppsbilden, den generella fysiska funktionen och bukmuskelstyrkan. Men vi vet alltså inte att detta påverkar diastasen så att den blir mindre. Fysioterapeuter och annan rehabpersonal behöver alltså även fortsättningsvis vara försiktiga i att lova effekt eller förespråka specifika övningar för behandling av diastas.

  Referenser

  1. Normal width of the linea alba, prevalence, and risk factors for diastasis recti abdominis in adults, a cross-sectional study
  2. Diastasis Recti Rehabilitation
  3. What is the evidence for abdominal and pelvic floor muscle training to treat diastasis recti abdominis postpartum? A systematic review with meta-analysis
  4. Relationship between diastasis of the rectus abdominis muscle (DRAM) and musculoskeletal dysfunctions, pain and quality of life: a systematic review

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *