Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ställ din fråga här!

Ställ din fråga här!

Nu ska ni får chans att ställa frågor som kan bli blogginlägg framåt i våren.

Jag är extra sugen på att skriva om sex (släpper ju en bok om sex alldeles snart!) men allt annat som rör mitt specialistområde är välkommet.

Som vanligt kommer jag inte skriva nya svar på frågor jag besvarat tidigare, men om jag får feeling kanske jag gör nya summeringsinlägg med hänvisning till befintliga texter.

Vill du fråga mer personliga saker om mig, Joseph eller så går det också bra. Framförallt fram mot sommaren brukar det passa med mer lättsmält läsning!

8 kommentarer till “Ställ din fråga här!”

 1. Jag skulle gärna vilja höra dina reflektioner kring ett ämne som @physiodetective skrivit en del om. Nämligen att kännedomen om diastas i vissa fall kan försämra återhämtningen och göra folk rädda. Jag både håller med och inte håller med. På ett sätt så tycker jag alla kvinnor har rätt till kunskap om sina kroppar och vad som händer efter graviditet. Samtidigt känner jag själv igen mig i hans beskrivning – hade stor diastas efter första barnet, läste på (året var 2012) och insåg att jag knappt ”kunde” träna någonting. ”Fick” ju bara göra typ aktiveringar av djupa magen såvitt jag förstod. Självklart blev diastasen inte bättre. Bara lätt träning = svag mage = ont i ryggen, svag bål osv. När jag började följa ett gäng amerikaner som tränade stenhårt trots diastas så struntade jag i alla ”regler” och blev otroligt mycket bättre.

 2. Står inför valet av vaginal förlossning eller kejsarsnitt med nr 3. Grad II med 1:a och grad III med 2:a. Hur mkt sämre blir själva läkningen ju fler bristningar man får? Går det att få helt normal läkning trots att det finns ärrvävnad sen tidigare?

 3. Kan en pessar vara dålig för tarmfunktionen? Jag har en pessarkub som jag 4 månader efter mellangårdsrekonstruktion satt in igen. (Kvarvarande bilateral levatoravulsion.) Min upplevelse är att jag nu oftare har mindre bitar hård avföring igen, som jag knappt hade de föregående 4 månader. Kan pessaren på något sätt vara dålig för tarmfunktionen, eller är det förmosligen snarare min återgång till det mer normala livet som ändrat avföringen?

 4. Perinealmassage – är det något som kan göra nytta på riktigt? Jag har läst på lite andra ställen om gravida som masserar perineum för att underlätta förlossningen och undvika bristningar, har du något klokt att säga om det? 🙂 I mina helt outbildade öron låter det både vettigt och som humbug.

 5. Jag får luftbubblor i slidan.
  Är det pga trasiga muskler eller framfall?
  Jag har trasiga mellangård + fasciadefekt samt rectocele och lite lätt buktande fram vägg

 6. Operation eller ej

  Vet att du har några resonemang om detta. Men vårdgivare som inte tycker begränsad fysisk aktivitet är nog för operativ åtgärd. Har fått diagnos defektläkt skada omfattande mer än halva perinealkroppen och rektovaginala fascian (puboperinealis skadas och jag tror fler muskler, plus litet främre framfall). Största besväret värk och tyngdkänsla efter fysisk aktivitet. I perioder är t. om. en promenad jobbigt.

  Är det värt att ligga på om operation när vårdgivare säger att det inte är säkert det blir bättre med symtomen och att värk och tyngdkänsla inte är kopplat till muskelskadorna? De verkade förvånade över att jag hade svårt med träning och tyckte jag kunde komma långt med anpassad träning.

  Kan man propsa på operation just utifrån den påverkan på fysisk aktivitet (kan kissa, bajsa okej om ej hård i magen och ha sex)? Träning har varit min största hobby och även en bisyssla. Vården verkar inte tycka det är ett tillräckligt stort problem men för mig är det stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *