Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mellangårdsmassage för att minska förlossningsskador

Mellangårdsmassage för att minska förlossningsskador

Mellangårdsmassage för att minska förlossningsskador

Det är spännande att över åren följa vissa fenomen inom förlossnings- och kvinnosjukvårdskretsar. Vissa saker förändras verkligen i takt med att forskningen visar nya saker. Så är det bland annat med förebyggande massage för förlossningsbristningar. Tidigare sa man att mellangårdsmassage enligt vetenskapen främst kunde påverka risken för klipp till det mindre, och det för förstagångsföderskor. Däremot hade man sett att mellangårdsmassage kunde påverka smärtan upp till tre månader postpartum även för omföderskor. Den nyaste forskningsöversikten på ämnet har dock kommit fram till att det finns grund för att rekommendera mellangårdsmassage då det är förknippat med en lägre risk för större bristningar och komplikationer efter förlossningen.

Hur gör man?

Den största utmaningen är kanske den första: att hitta en bekväm position där du fortfarande kan nå din mellangård. Det kan vara halvsittande i sängen men många kuddar bakom ryggen, hukande med ryggen mot en vägg. Om du inte har ont i bäckenet kan du kanske också stå upp, med ena foten upp på toalettstolen.

Tvätta händerna och använd olja eller glidmedel. För in ett eller två fingrar ungefär 4-5 cm in i vagina och tryck och töj vävnaderna bakåt. Vissa tycker att det är lättast att jobba med pekfinger och långfinger, andra föredrar att använda tummen. Man tror att 10 minuter två till fyra gånger i veckan från och med vecka 34 är en lagom dos.

Målet är att massera nedersta delen av förlossningskanalen och vänja kroppen vid töjning. Riktningen är bakåt mot ändtarmen och ut mot sidorna. Massagen ska aldrig vara smärtsam, men det får göra gott-ont som vid en annan slags stretch. Du kan också passa på att öva på att andas genom obehaget som en övning inför förlossningen.

Ta hjälp

Ett annat alternativ är att din partner hjälper dig med massagen. Kom då överens om förutsättningarna – du vill ha hjälp med en förlossningsförberedande massage. Det ska vara helt upp till dig ifall andan faller på och du önskar att denna stund ska gå över till något annat av mer erotisk karaktär.  Det kan vara bra att förväntningarna är uttalade, en ”förlossningsförberedande massage” och inte någon slags nytt förspel.

Instruktioner för partner

Tvätta händerna och kolla så dina naglar är korta och rena. Sitt vänd mot den gravida som halvligger i sängen eller soffan. Du kan sitta på sidan om eller bredbent med dina egna knän som stöd på utsidan om hennes ben. Använd olja eller glidmedel. För in ett eller två fingrar ungefär 4-5 cm in i vagina och tryck och töj vävnaderna bakåt. Använd pekfinger och långfinger. Målet är att massera nedersta delen av förlossningskanalen och vänja kroppen vid töjning. Riktningen är bakåt mot ändtarmen och ut mot sidorna. Massagen ska aldrig vara smärtsam.

Man tror att 10 minuter en eller två gånger i veckan från och med vecka 34 är en lagom dos.

Hur funkar det?

Det vi vet om generell stretching kroppen är att töjningar av denna sort troligen inte ger någon riktig effekt på själva de fysiologiska vävnaderna. Hade det fungerar på detta sätt hade man avrått från töjningen eftersom man då hade riskerat att få en kroniskt utsträckt vagina.

Det verkar snarare handla om en psykologisk effekt av att veta att vävnaderna är töjbara nog och att inte vara rädd och spänna sig när det gör ont för att vagina sträcks ut. Att vara förberedd på den brännande smärtan när mellangården sträcks ut verkar vara den viktigaste fördelen.

Vilken olja?

Jag upplever det som att användandet av ”naturliga oljor” växer. I detta sammanhang bör du dock välja en produkt som är testad och säker för ändamålet. Man har sett att användandet av naturliga oljor kan öka risken för vaginala infektioner. Nivåerna av ämnen som inte är helt fördelaktiga för det vaginala klimat skiljer sig kraftigt åt i olika oljor och efter lagring och förvaring (ljus och temperatur påverkar). Du kan inte veta om den naturliga olja du använder är optimal för förutsättningarna. I detta läge skulle jag säga att det är viktigt att försöka minimera risken för vaginala infektioner. Köp alltså något skapat för ändamålet på apoteket! Det behöver inte vara en dyr mellangårdsolja, det kan också vara ett glidmedel.

Referenser

Läs mer på bakingbabies

Tema förlossningsförberedelse

2 kommentarer till “Mellangårdsmassage för att minska förlossningsskador”

  1. Men så sjukt! Jag har alltid trott att det är utan huden som man masserar!
    Jag har aldrig provat själv men så tycker jag att olika märken säger att man ska göra när de vill sälja dyra oljor för ändamålet. Så knäppt!

  2. Jag och min man gjorde detta varannan kväll hela min graviditet. Det var främst skönt psykiskt, att ”öva” lite inför förlossningen och öva andning och avslappning.
    Sen gick jag sönder väldigt mycket ändå och blev opererad, men jag vill ändå tro att detta hjälpte mig lite, men kanske då främst psykiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *