Iliopsoas under graviditet och förlossning

Vad gör iliopsoas och spelar den någon roll för förlossning?

Tack för en jättefin blogg (och instagram). Är så tacksam för all vettig info som finns att hitta här. Läste precis inlägget om hurvida spinnings babies funkar, och fick svar på en hel del frågor.

En annan sak som ofta dyker upp i doulakretsar är tanken att en som gravid ska strecha psoas för att på så sätt skapa utrymme i bäckenet. Jag letade på bloggen men hittade inget om det. Har du skrivit något om det? Om inte hade det varit väldigt intressant att läsa vad du tänker om praktiken att strecha psoas under graviditet!

Läsarfråga

Det här var ett jätteroligt ämne, och jag börjar med att ta mig för pannan. Jag gjorde också en googling och hittar SÅ MYCKET DRAVEL om just iliopsoas och förlossningar. Lite otippat tycker jag, för de har knappt ens något med varandra att göra. Så som jag sagt flera gånger så måste många av dessa vandringssägner om kroppen/rörelse/förlossning komma från folk som har någon slags grundläggande uppfattning om anatomi (typ veta att iliopsoas finns) men inte alls förstår dess funktion.

Iliopsoas

Iliopsoas är en stor muskel som består av två delar, iliacus och psoas major. Psoas major utgår från nedersta bröstryggskotan och alla ländryggskotorna. Iliacus utgår från insidan av bäckenkammen. Deras muskelfibrer går ihop till en enda muskel vid bäckenets övre, främre kant. Dess gemensamma fäste är sedan på trochanter minor på lårbenet.

Dess främsta funktion är att böja på lårbenet och dra det upp mot magen. Funktionen handlar alltså främst om rörelse i höftleden, men genom den ände av muskeln som fäster i ländryggen kan det ske små rörelser även där.

Vad gör iliopsoas?

Denna muskel är tjock och kraftfull och utgör alltså en del av bakre väggen i bålen, strax på sidan av kotpelaren. Sen korsar muskeln alltså kroppen och passerar bäckenet innan den fäster i lårbenet. När muskeln drar ihop sig uppstår alltså en böjning av höften. Men psoas major kan självständigt också göra en böjning i ländryggen (sidoböjning om bara en sidas muskel används), om benet hålls stilla. I upprätt stående kommer iliopoas vara med och skapa vår naturliga svank. När det inte gäller dessa rörelser är iliopsoas främsta funktion att ge lårbenet stabilitet och stoppa en främre glidning av lårbenets huvud. Stabiliseringen är mest aktiv vid lätt böjning av höften. Psoas är också med i muskelarbetet i vår sittande upprätta balans.

Vid förlossningar då?

Jag ska vara ärlig: Jag fattar inte argumenten varför iliopsoas alls skulle vara viktig inför eller under en förlossning på något mer specifikt sätt än alla andra muskler är viktiga. Jag läser bland annat påståendet att en för tight iliopsoas kan minska rörligheten i bäckenet.

Alltså: Bäckenet är en hård ring av ben. Berätta för mig hur en muskel utanför den benringen ska kunna minska rörligheten i bäckenet? Det är ett helt orimligt antagande, taget ur luften.

Blodcirkulation, nerver och oro

Ett annat jättekonstigt påstående jag läst är att en tight psoas kan påverka blodcirkulationen och nervförsörjningen till livmodern. Även här suckar jag till lite och hoppas att folk kan läsa sin anatomi och fysiologi igen. Det här påståendet är bara hittepå. Livmoderns kärl och nervförsörjning har ingenting med iliopsoas att göra.

Ett tredje påstående har att göra med att rädsla och oro sätter sig i kroppen i form av spända muskler. Där hamnar resonemanget mer i generella råd om avslappning och att lära sig hantera smärta och rädsla på annat sätt än att spänna alla muskler. Och där håller jag helt och hållet med, det tror jag är jätteviktigt för förlossning.

Vinkeln till förlossningsingången

Kraftig uppdragning av låren kan möjliggöra en minskning svanken i ländryggen. Att ha väldigt uppdragna ben i förhållande till ganska uträtad rygg kan göra att bäckenets ingång hamnar i bättre vinkel mot fostrets rörelse under värkarbetet, men detta har vad jag vet inte kunnat påvisas i studier. En slutsats jag läser är att en optimal position ändå inte alltid nödvändig för att en bebis ska kunna födas med lätthet. Och det låter ju rimligt eftersom folk föder i en enorm variation av positioner och nog exakt ingen tänker på ”jag borde nog vara rak i ryggen nu!”

Spelar den roll för svanken?

I det här sammanhanget skulle iliopsoas ändå kanske kunna spela roll eftersom den både är involverad av uppdragning av låren men också kan påverka svanken. Det här är alltså ett resultat av att jag verkligen försöker tänka utanför boxen. Men då verkar ju den viktigaste funktionen vara att överhuvudtaget kunna dra upp benen (dvs styrkan och höftrörligheten). Om en stramhet i iliopsoas skulle leda till för mycket ökning av svanken (och därmed påverka vinkeln för bebisen att komma in i bäckeningången) verkar den rimliga lösningen heller inte vara att stretcha iliopsoas jättemycket som gravid. För den stretch som du kan göra någon minut per dag kan inte på något sätt motverka de krafter som tippar fram bäckenet och bidrar till en ökad svank vid en fullgången graviditet. Det är omöjligt.

Referenser

Is the Iliopsoas a Femoral Head Stabilizer? A Systematic Review

Anatomy, Bony Pelvis and Lower Limb, Psoas Major

Assessment of Pelvic-Lumbar-Thigh Biomechanics to Optimize The Childbirth Position: An “In Vivo” Innovative Biomechanical Study

Vidare läsning på bakingbabies:

Smärta i höftböjarmuskeln efter graviditet

Previous

Next

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *