Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Luftbubblor i slidan

Luftbubblor i slidan

ball black bubble colorful

Luftbubblor i slidan

“Jag får luftbubblor i slidan. Är det pga trasiga muskler eller framfall? Jag har trasig mellangård + fasciadefekt samt rectocele och lite lätt buktande framvägg.”

Läsarfråga

Det här är en jätteintressant fråga.

Det här inlägget kommer inte handlar om vaginala pruttar, alltså när det kommer in luft i slidan som sipprar eller pruttar ut med ljud. Det har jag skrivit om tidigare här. Idag ska det istället handla om den där luftbubblekänslan, när luften inte alls pyser ut utan ligger kvar.

Jag har erfarenheter av en massa saker själv, förlossningskador och omoperation och en massa andra saker. Men just den här luftbubblekänslan känner jag inte alls igen. Ni ska veta att jag ägnat mycket tid åt att försöka förstå patienters beskrivning av fenomenet. Vad är det som känns som luftbubblor och varför?

När jag frågat runt bland patienter får jag också en rad olika svar.

Fasthållen luft pga muskelspänning

Ibland tolkar jag det som att det handlar om en god eller lite ökad spänningsgrad i bäckenbotten. Att i vissa lägen slappnar bäckenbotten av, och då kan det också öppnas upp och komma in luft. Och sen när bäckenbotten spänner sig igen så blir luften liksom fast inuti och förnimmelsen blir att det är en luftbubbla i slidöppningen. Det här verkar många ha upplevt även som barn, att det kom in luft när de kissade som de sedan fick trycka ut.

Kvarhållen luft pga framfall

En annan alternativ förklaring är att det kommer in luft pga avslappning i bäckenbotten eller bara på grund av någon rörelse som öppnar upp (steg i sidled, vissa yogapositioner). Om det som är sänkt sedan lägger sig lite i vägen för öppningen blir luften kanske kvarhållen inuti vagina.

Fasthållen luft efter orgasm

När du är kåt kommer vagina expandera lite och det kan tillåta att det kommer in mer luft. Det kan ske både vid penetration med kroppsdel/föremål eller vid oralsex. När du uppnår en orgasm kan slidans stånd liksom lägga sig, och kanske stannar också en del av bäckenbottens muskelspänning kvar efter orgasmen. Det kan göra att en del av luften som kom in också stannar kvar, och ger luftbubblekänslan mot en tillstängd slidöppning.

Instaföljares svar:

När jag frågade på instagram om luftbubblekänslan fick jag många olika svar. Så här grupperar jag svaren:

 • Kom i samband med toabesök redan som barn.
 • Har den känslan utan att ha fött barn och utan skador.
 • Den kom i samband med ett framfall eller en sänkning av främre slidväggen.
 • Muspruttar eller luftbubblekänslan kom i samband med öppenhetskänsla efter förlossning. Det har varit övergående eller i alla fall blivit bättre med tiden för många. För en del är det förknippat med defektläkta muskler i mellangården.
 • Luftbubblekänslan har blivit bättre med bäckenbottenträning
 • Luftbubblekänslan har blivit värre av överdriven bäckenbottenträning och överspänning i bäckenbotten.

Som ni ser finns det en vidd av förklaringar och anledningar. Allt mellan att det funnits alltid till att det verkar kunna förklaras av att något kanske inte helt är som det ska. Det verkar inte heller finnas en one size fits all-lösning vad gäller exempelvis bäckenbottenträning som åtgärd.

Dela med dig!

Berätta gärna mer utifrån din egen erfarenhet i kommentarsfältet!

10 kommentarer till “Luftbubblor i slidan”

 1. Jag har trasiga muskler i mellangården men inte något fel på framväggen (lite lätt buktande bakvägg dock) och har INTE den här känslan.

 2. Jag har alltid haft den känslan till och från så länge jag kan minnas. Ingen skillnad sedan jag fick barn. Har alltid varit väldigt spänd i bäckenbotten.

 3. Jag är nyopererad för bakre framfall och mellangårdsrekonstruktion, dag 10 idag. Tyckte på en gång efter att jag hade mycket bubblor: har det ännu, efter toabesök och om jag rör mig mycket åt sidan .

  Det var så för mig i början efter förlossningen men avtog successivt, och kom endast ibland efter toabesök eller om jag hukade mig.

  Nu är jag svinrädd att något har blivit fel. Jag har blivit opererad i Huddinge och allt verkar ha gått bra.

  1. Hej! Jag är inte säker på att jag förstår vilken din fråga är, eller vad du undrar riktigt. Efter en ommöblering och operation kan det uppstå fenomen som avtar, och 10 dagar efter en operation har ingenting hunnit läka eller återhämta sig till ett slutgiltigt resultat.
   Är din oro att det fortfarande skulle vara öppet och att luften skulle bero på det? Kom ihåg att musklerna endast är ihopsatta, de är inte starka eller volymiösa som vanliga, vältränade muskler. Det finns mycket mer att återfå vad gäller funktion, volym och styrka. Om du hade luftbubblor som fanns efter förlossningen men som avtog är det rimligt att tänka att även detta kommer försvinna, förhoppningsvis ännu mer än tidigare. Om du har en samtidig levatorskada skulle ju dock känslan kunna förklaras av de muskler som då eventuellt inte kunde lagas vid operationen. Om det är så får du vänta och se hur det blir, ju mer återhämtad du blir från operationen. Först då kan man sortera ut vad som har försvunnit och vad som har blivit kvar.

   Lycka till! /Mia

 4. Tack snälla för svar.

  Jag har ingen levatorskada uppe vid pubisbenet men har lagat en av musklerna på sidan. Operationen gjordes i Huddinge,, med 3D ultraljud innan.

  Ja jag är otrolig nervös över öppenheten och att luften kommer därifrån. När jag ligger ner och kollar med en spegel ser underlivet helt klart mer anatomiskt och ”fint ut”.. men om jag hukar mig försiktigt och kollar (precis som jag ska gå på toan, inte mer) så öppnas liksom blygdläpparna upp och man ser in i hela alltet… kan det bli bättre om man ger det lite tid efter operationen?

  Innan operationen så öppnades hela underlivet upp om jag satt på huk, nu har jag ju inte vågat göra det såklart, men fick panik när jag insåg att det öppnades när jag hukade lite och kollade, tänkte att allt var kört ..

   1. Tack snälla för svar.

    Jag vet inte om du förstår, vilken fantastisk människa du är för oss kvinnor som lever i denna ensamma djungel, så kallade, kvinnohälsa..

 5. Hej,
  Jag hade efter förlossning för 3, 5 år sedan upplevelse av öppenhet/luftbubblor i slidan. Detta blev bättre efter läkning/knipövningar. Kan ha haft luftbubbel-känsla några gånger till och från under dessa år efter förlossning, kniptränar från och till men har väl generellt varit ganska dålig på det. Är annars aktiv, tränar styrketräning och crosstraining-klasser på gymmet ca 3-4ggr/vecka. Nu till problemet- den senaste veckan har jag upplevt problem med känslan av luftbubblor i slidan otroligt intensivt. Ibland kan jag liksom ”knixa” ut luften genom att böja mig på olika sätt ihop med benen, och jag har gjort mycket knip-övningar som kanske delvis hjälpt ibland. Men det är otroligt obehagligt. Ligger i soffan och känner av det nu, får lite panik. Hade ganska snabba förlossningar (8 och 3,5 år sedan, och sprack litegrann, blev sydd, men allt var ok på efterkontroll). Jag tycker att det är så märkligt att jag känner av detta nu. Bör jag kolla upp detta? Var kan jag vända mig? Eller kan jag bäckenbottsträna bort detta på något sätt?
  Funderar på om min vanliga träning kan påverka att det blir ansträngande för bäckenbotten? En annan sak är att jag ibland tycker att det tar lång tid att ”komma igång” att kissa (men det är kanske är frånkopplat detta?)
  Mycket tacksam för tips och råd!

 6. Jag hörde en ggn i ett webbinar att det kan ha att göra med hormon obalans och att det är ett hormon på något sätt som kan skapa den luftbubbla känslan om jag förstod rätt. Jag har haft det till och från sen tonåren.. och inte fött barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *