Tarmtömningssvårigheter efter förlossning

Tarmtömningssvårigheter efter förlossning

Hej! Tack för en mycket viktig och bra hemsida! Jag födde barn för 10  veckor sedan och  har den senaste veckan haft problem att tömma tarmen helt från avföring.

Jag har symptom som stämmer överens med en skada på den inre sfinkten. Får inte ut allt bajs, läcker gaser och har svårt att avgöra om jag behöver bajsa eller fisa.

Vid förlossningen fick jag en grad 1 bristning och fick sy 6 stygn. Det konstaterades även att min mellangård var större än två cm, och det var den även enligt barnmorska på efterkontrollen. Jag undrar nu om jag kan ha en skada på den inte sfinktern även fast min mellangård är ”tillräckligt” lång? 

Jag har sökt egenvårdsremiss för symptomen. Kan också tillägga att jag sedan förlossningen har en vad min barnmorska kallar lätt buktande vaginalbotten. Så det kan ju också vara den som ställer till det för mig.”

Läsarfråga

Hej och grattis till bebisen!

Jag har ett äldre blogginlägg som kanske är det du redan hittat och läst: Vilka skador ger vilka symtom. Det är en guide till vilka muskler som har ansvar för vad i bäckenbottens olika funktioner och vilka symtom som finns vid skador på de olika strukturerna. Denna guide gäller i första hand symtom som kvarstår längre än de första tre månaderna efter förlossning.

Här finns en guide till vilka symtom som kan vara helt normala och övergående av sig själv efter förlossning:

Nybliven mamma med symtom.

Här finns också ett inlägg om buktande bakre slidväggar och svårigheter att tömma tarmen helt.

Det här är alla inlägg som har olika delar av information och poänger som kan vara intressanta för dig. Jag tänkte att jag skriver ett svar på din fråga, men så får du gärna läsa vidare också.

Tarmtömningssvårigheter

Att ha lite svårt att tömma tarmen under perioder är inte ett symtom utan tillhör det normala, skulle jag säga. Att ha ständigt ha svårigheter att tömma tarmen och att ha det så under en längre period är ett problem. Det första man ska analysera vid tarmtömningssvårigheter är avföringskonsistensen. Du behöver ha lättbajsat bajs för att det ska vara optimalt. Det betyder sammanhållna men mjuka korvar. Avföringskonsistensen påverkas av:

  • vad vi äter
  • att vi rör på oss för lite eller ovanligt mycket
  • om vi dricker för lite
  • att vi inte går och bajsar direkt när vi behöver
  • stress

Om du bara haft svårt att tömma tarmen i en vecka skulle jag faktiskt inte dra några stora växlar på det. Utan i första hand be dig äta mer fibrer, dricka mer vatten, röra på dig normalt och se om det löser sig av sig självt.

Buktande bakre slidvägg

Att få en buktande bakre slidvägg efter förlossning är vanligt och ofta övergående. Det kan däremot göra att det är lite svårt att tömma tarmen helt. Man kan behöva använda ”fingertricket”, dvs stötta upp slidans bakre vägg för att lättare kunna tömma tarmen. Behovet av det ska vara övergående inom det första året. Har det inte gått bort sen så bör du söka hjälp. Slidväggen kan bukta bara genom den utsträckning som skedde under förlossningen. Då brukar det successivt ge med sig både med bukning och symtom allt eftersom tiden går. Men det tar lång tid, upp emot 18 månader.

Läs mer här:

 Ta hand om dina buktande slidväggar

Symtom från den inre sfinktern?

Att läcka gaser och ha svårt att avgöra om du behöver bajsa eller släppa gaser är symtom från den inre sfinktern, ja, men kan också bero på andra saker. Att du har svårt att få ut allt bajs kan snarare bero på att du är för spänd i sfinktern, än att den är skadad. Om du upplever att du inte haft tarmtömningssvårigheter de första nio veckorna innan du fött barn, men fått det den tionde veckan – då kan det faktiskt vara så att du nu hunnit utveckla en överspänning i bäckenbotten som kan förklara dina svårigheter att tömma tarmen.

Det finns personer som har missade sfinkterskador efter förlossning och såklart ska du be om vidare utredning om du är orolig över det. Men om man har kollat att du har en bra höjd på mellangården/bra tjocklek på perinealkroppen så borde du inte ha någon sfinkterskada. Det är ju också så, att för att få en sfinkterskada måste du ha fått en skada på vägen dit någonstans, alltså något i området mellan slidan och tarmen borde också ha gått sönder. Det låter lite osannolikt att de skulle ha missat så omfattande skador hos dig och bara tyckt att de behövde sy 6 stygn.

Vad kan det vara då?

Jag tycker naturligtvis att du ska söka vidare hjälp om du är orolig, kanske i första hand hos barnmorskan igen eller hos en fysioterapeut. Om de gör bedömningen att det är något som är lurt med din bäckenbotten så kan de också remittera dig vidare. Jag tänker att om du har haft en bakre slidväggsbuktning (jag tolkar det som att det är det din barnmorska menar med ”lätt buktande vaginalbotten”) så kan du också ha gått omkring och småknipit lite hela tiden, för att undvika obehag. Och då kan den ökade spänningsnivån i musklerna nu ge sig till känna i form av svårigheter att tömma tarmen och så vidare.

Jag hoppas att dina symtom är övergående!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *