Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Löpning med prolapsring

Löpning med prolapsring

Läsarfråga om löpning med prolapsring

Prolapsring

”Hur ska man tänka kring prolapsring och löpning? Kan jag springa bara jag är symtomfri med ringen, eller kan det ändå vara dåligt med belastningen som löpningen innebär?”

Läsarfråga

Till att börja med vill jag informera att det här inlägget är 100 % ett resonemang utifrån mina erfarenheter och tankar. Jag har NOLL forskning bakom det jag skriver idag. Jag har ägnat mycket tid åt att leta forskning om träning och löpning med prolapsring och jag hittar ingenting.

Vad är en prolapsring?

Jag vill rekommendera dig att börja läsa här, om begreppet prolapsringar är nytt för dig.

En serie inlägg om framfall och prolapsringar

Prolapsringar tar bort symtomen

Den underliggande frågan jag tänker mig är detta: Om en prolapsring gör ett bra jobb och tar bort symtomen, finns det då en risk att man belastar bäckenbotten/bäckenorganen för mycket? Löpning eller tyngre träning blir ju inte lättare bara för att man använder en prolapsring. Kan symtomen försvinna men risken med träningen kvarstå?

Här är mitt svar att jag faktiskt inte vet. Men jag vet en rad andra saker.

 • Du behöver träna och röra på dig för att minska risken för annan sjukdom eller ohälsa.
 • Löpning måste inte nödvändigtvis innebära en risk för bäckenbotten eller bäckenorganen.
 • Bäckenbottensymtom kan gå upp och ner över tid ändå

Hur ska man tänka då?

Det beror förstås lite på. En person med en omfattande levatorskada och flera befintliga framfall kanske inte bör springa alls, med hänsyn till risken som finns att symtom förvärras eller debuterar. Men om du har fått en bedömning om att bäckenbotten är rimligt helt, okej stark och att framfallen har en rätt statisk status där de inte förändras så jättemycket beroende på aktivitet – då kan löpning ändå fungera. Jag tänker alltså att rådet är att du ska kunna springa med eller utan prolapsring, men det prolapsringen ger dig mer en mental lättnad och en frihet.

Inga svartvita svar

Jag försöker att aldrig ge svartvita svar med aldrig och alltid individanpassa då det är möjligt. I detta fall kan jag såklart inte ge råd utifrån individiden, jag vet inget mer om frågeställaren. Om du springer, med eller utan prolapsring, bör du alltid följa upp dina symtom. Det enklaste är att göra det inte samma dag eller dagen efter du tränar, utan i backspegeln. Hur mår jag nu, den här veckan, jämfört med motsvarande vecka i förra eller förförra menscykeln? (Om du inte har en menscykel kanske du bara ska kolla tillbaka en eller två månader helt enkelt.) Om du märker att ditt mående och dina symtom är stadigt på samma nivå, löpning till trots – då kan vi anta att nivån av belastning är helt rimlig för kroppen.  

Hårda kriterier

En prolapsring som sitter bra ska inte trilla ut, men de får fortfarande röra på sig. Speciellt när du tränar och belastar kroppen och bäckenbotten. Om du märker att du har en välsittande prolapsring i vardagslivet men den konstant sänks under löpning eller annan träning – då får vi också kanske tro att lyftkrafterna inte kan stå emot buktrycksökningen under träning. I det fallet skulle jag också ge råd om minskad träningsvolym/intensitet för att se att prolapsringen hålls in bättre.

1 kommentar till “Löpning med prolapsring”

 1. Jag har prolapsring och har provat löpning utan att lyckas ( men har hopp inför framtiden). Mina tankar är ffa:
  -ringen är ingen magisk grej som bara får allt att funka (som min gyn somprovade ut den 2017 ville få mig att tro).
  -tänk på dosering, det är så lätt att bli ivrig. För mig tror jag att jag måste börja springa någon stolpe bara och öka från det. Öka lååångsamt.
  – tänk på livet i övrigt så att det inte blir en stor extra belastning,man kanske ska backa något annat moment tex annan träning eller tungt vardagsliv. Få in löpning när kroppen är utvilad och kan vila efteråt
  – jag vet att mina erfarenheter är personliga, men jag tror att det kan vara lite extra svårt ibland att känna av de ökade symptomen med ringen. Så det kanske är lite viktigare att följa råden här på bloggen. Men jag upplever också att ringen hjälper kroppen att “studsa tillbaka snabbare” efter ökade symptom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *