Introduktion till ny serie om framfall och prolapsringar

Introduktion till ny serie om framfall och prolapsringar

Jag har tidigare skrivit spaltkilometer om framfall, bäckenbotten och träning. Du hittar de flesta inläggen via kategoriträdet på bakingbabies första sida, eller direkt här: Kategori framfall.

Jag har också tidigare gjort en serie med inlägg med svar på läsarfrågor Frågor och svar om framfall. Det här är också en serie om framfall, men nu har jag fått många frågor om just prolapsringar.

För nytillkomna läsare:

  • Över 50 % av alla kvinnor över 50 år har någon grad av framfall.
  • Risken för framfall ökar ju fler barn du föder men även bland annat förstoppning, högt BMI och hypermobilitet spelar roll för utvecklingen av framfall.
  • Framfall påverkar livskvaliteten till det sämre för många
  • Det är sällan farligt, men kan ändå vara allvarligt i den graden det påverkar livet – riskerna kan komma med sekundära följer som minskade fysisk aktivitet och ge påverkan på bentäthet och hjärt-kärlhälsa.

Symtom av framfall

Det kan kännas som något som fyller ut, tynger eller drar i slidan. Du kan ha en känsla av att något trillar ner eller ska falla ner. Du kan ha obehag i mellangården eller uppleva symtom från blåsa eller tarm (som svårigheter att tömma blåsa eller tarm, eller också läckage av urin eller avföring).

Hur diagnostiserar man framfall?

Många söker inte vård eftersom de lärt sig leva med de olika symtomen och bara står ut. Diagnosen ska vara grundad på lika delar din upplevelse som de fynd man ser fysiskt vid undersökningen. Det är viktigt at veta att framfall kan vara mindre framträdande tidigt på morgonen och mer synliga senare på eftermiddagen.

Hur behandlas framfall?

Det här har jag skrivit mycket om i andra inlägg.

Behandlingen handlar mycket om livsstilshantering och bäckenbottenträning, prolapsringar och kirurgi. Den här serien gör en djupdykning i ämnet prolapsringar.

Prolapsringar

Dessa är behandlingsalternativ för dig med framfall som syftar till att lyfta bäckenorganen till sin ursprungsposition och därmed lindra symtomen. Mer fördjupning kommer i kommande inlägg i serien!

Alla inlägg i serien:

Previous

Next

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *