Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sommarinlägg – om vårt matprojekt

Sommarinlägg – om vårt matprojekt

Barnens sommarlov fortgår och tiden för att skriva nya blogginlägg är knapp. Därför besvarar vi nu frågor som vi fått in via instagram, om oss och vår familj. Följ oss där om du inte redan gör det!

Hur kom ni på idén att äta er jorden runt?

När våra två äldsta barn var mindre bodde vi på Södermalm och hade ingen egen bil. Precis då började det komma olika företag där man kunde göra sin storhandling på nätet och få hemkörning. Succé! Bara det att vi ganska snabbt insåg, att utan en gedigen matplanering fick vi inte hem någonting som faktiskt gick att komponera ihop vettiga måltider av. Vi var annars vana att gå i butik och köpa saker efter inspiration. På nätet blev det inte alls samma sak. Efter några veckor insåg vi också att den tenderade att hamna samma saker på den där veckoplaneringen, vecka efter vecka. Så mycket ny inspiration hade vi inte!

Vi kom då på att det var enklare att få inspiration till veckans rätter om vi googlade recept efter ett visst tema. Det började med att vi åt koreansk mat en vecka. Och det var ju rena rama smakhimlen! Efter det var vi fast!

Hur hittar ni recept?

Vi försöker att ha en kycklingrätt, en kötträtt, en pannkaksrätt, en pastarätt, en soppa, en fiskrätt och några vegetariska rätter varje vecka. Så vi googlar helt enkelt Land+recipes+pasta/soup/vegetarian osv och scrollar igenom sökresultaten. Vi sållar bort recept som innehåller råvaror som är omöjliga att få tag på, inälvsmat eller saker som vi av erfarenhet vet att absolut inte går hem hos oss. Vissa länder ger hela, fulla, matveckor med mat för 7 dagar. Andra länder kommer hamna på typ två recept. Det är olika.

Våra bästa recept från olika länder

Det finns lite olika recept som landat oerhört väl hos oss och i våra magar.

Lamb Surbiyaan från Somalia är en risrätt som vi ÄLSKADE hela familjen.

Återkommande är att vi gillar ris-rätter, så denna kycklingbirjani från Pakistan var också en favorit. Denna kycklingcurry från Bangladesh var också väldigt god.

Ett recept som vi faktiskt återkommit till flera gånger är dessa färöiska våfflor (vaflur).

Dessa indiska bröd har också blivit en återkommande favorit.

Grillat fläskkött med granatäpple från Georgien är också en supergod rätt.

Crab dip från amerikanska södern tar vi med varje år på storfamiljens skaldjursätar-fest.

Portugisiska frukostmuffins bjuder vi på varje gång vi bjuder på brunch eller afternoon tea, det är en MAGISK liten sak.

Min favoritmat från alla länder har dock varit nepalesiska Momos. Dessa lagade vi första gången 2017 och då var våra äldsta barn 3 och 5 år gamla. De uppskattade verkligen inte dessa momos då. För någon månad sedan gjorde vi buthanska momos och nu ÄLSKADE de stora barnen dem med. Men Waldo, 3,5 år, tyckte inte om. Vill också tillägga att de nepaletiska är godare än de buthanska…

Koreanska risbollar med omelett var en av de maträtter som kickade igång hela mat-projektet.

Toad in the hole är en konstig brittisk rätt som vi faktiskt gör då och då. Den är ändå god i all sin enkelhet.

Barnens matfavoriter

Vilka rätter gillar barnen? Jag antar att våra barn egentligen är som barn är mest, och gillar mat som smakar bekant. Vår vanliga matkultur är någonslags mix av svensk och lankesisk och som en följd av detta så gillar våra barn rätter med pasta eller ris allra bäst. Vill man göra dem riktigt glada så är ris och kycklingcurry en vinnare, eller en pastarätt med en ganska snäll sås. Vi försöker ju också göra pannkakor från alla länder som har något som kan liknas vid en pannkaka, och det går också alltid hem.

Som många andra svenska små barn så gillar de inte heller “blandad mat”, de vill ha matens olika beståndsdelar så att de är tydligt separerade. Kolhydrater för sig, sås för sig, grönsaker för sig. Ett stående skämt i får familj är barnens hat mot gulasch.

Sommarinlägg – om vårt matprojekt

Är det något mer ni undrar om vårt matprojekt? Fråga på! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *