Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Massage under amning

Massage under amning

Massage under amning

Jag ammar och undrar om jag kan gå på massage? Jag tycker mig ha läst att det inte är så bra, men blev väldigt osäker. Vad säger du?

Läsarfråga

Massage efter graviditeten

Många har ont i kroppen efter graviditeten och förlossningen. Att ha en bebis är inte heller alltid smärtfritt. Att få massage kan vara en skön behandling som kan lätta spänningar och smärta. Det är upp till dig om du vill ha en skön avslappnande lätt massage eller en mer djupgående och hårdare massage. Det finns inga riktlinjer gällande när du tidigast kan få massage. Det är däremot beroende på förlossningssätt och bröstens anpassning kan du ha olika förutsättningar som gör att viss massage blir svår eller obekväm. För vissa kan det vara drömmen att få ligga på mage och för vissa kan det vara helt otänktbart.

Det här med toxiner då?

Det går rykten om att man efter massage ska dricka massor med vatten. Detta eftersom massagen alltså skulle frigöra toxiner (giftiga ämnen) i kroppen. På samma spår sägs det i vissa kretsar att man ska undvika massage när man ammar, eftersom de där toxinerna skulle kunna gå över i bröstmjölken. Det finns inga riktiga belägg för att det skulle vara så. Vilka toxiner som skulle frigöras av massage, men inte av träning? Hur vätskemängden skulle påverka finns heller ingen forskning som stödjer.

Det finns forskning om hur bland annat PCB (en gammal industrikemikalie) går över till spädbarn via modersmjölken. PCB får vi människor i oss främst via feta animaliska livsmedel och dessa blir lagrade i fettvävnaden. Om en kvinna går ner hastigt i vikt under amningsperioden kan mängden av detta toxin frigöras i något större omfattning än annars. Detta är grunden till att man rekommenderar en långsam viktnedgång (max 0,5 kg i veckan) för dig som ammar. Detta gäller dock inte den snabba viktnedgången som sker kort efter förlossningen (om det sker någon sådan).

Mjölksyra

När man drar det vääääldigt långt så skulle man kunna tänka att eftersom massage skulle kunna frigöra mjölksyra i musklerna. Detta skulle möjligtvis kunna vara negativt för amningen. Här finns två saker att säga:

1) Massage lindrar nog snarare mjölksyra i musklerna, och

2) Högre halt av mjölksyra kan gå över i bröstmjölk vid högintensiv träning, men inte ens då har man sett att det är negativt för barnet.

Mjölken kan dock smaka lite surare, och det är inte alla bebisar som gillar.

Vätska efter massage

Det kan vara gott att dricka vatten efter en massage. Det kan ge en liten extra stund att stanna kvar i bubblan som massagen kan skapa. Likaväl som det är en myt att massage frigör en massa giftiga ämnen så är det en myt att vatten skulle kunna rensa systemet. Rengöringsarbetet pågår i lever och njurar och är visserligen beroende av att du dricker tillräckligt för att fungera. Det kommer inte fungera bättre bara för att du dricker ett extra glas vatten.

Magläget

Många är de som berättar att de gått på massage och legat på mage på en hård brits, och därefter fått mjölkstockning. När jag ska lägga ammande kvinnor på mage på britsen för att undersöka eller behandla något så frågar jag alltid om det kan fungera, och de flesta svarar ”en kort stund”. Ett tips för lite längre massage kan vara att fråga efter “gravidkudden” och ligga på den, om massören också är en sådan som erbjuder gravidmassage. Den har nämligen hål även för brösten, och kan avlasta något. Om det känns tomt i “mag-hålet” kan man alltid fylla upp där, med handdukar.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet

Vidare läsning på relaterade teman:

Amning och bäckenbottenproblem

Amning och läkning

Amningsrådgivning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *