Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mår man lika dåligt i klimakteriet som när man ammar?

Mår man lika dåligt i klimakteriet som när man ammar?

mother using phone while breastfeeding her child

Mår man lika dåligt i klimakteriet som när man ammar?

”Hittade till bakingbabies när jag googlade runt på östrogenbristen i samband med amning.
Jag födde för snart 7 mån sedan min första son och ammade i några månader, sedan stod jag inte ut med alla dess underlivsbesvär. Mådde även dåligt pga förlossningsdepression i samma veva också, en anledning till att avsluta amningen var också att få stöd av min sambo i matningen.

Är det samma besvär vid klimakteriet vid östrogenbrist eller är det extra jobbigt efter en förlossning?

Vill aldrig mer ha det såhär! Behöver veta så att jag kan förbereda min mentalt.”

Läsarfråga

Vanliga symtom efter förlossning och under amning

Under graviditeten har man väldigt höga nivåer av östrogen. Ganska direkt efter förlossningen går östrogennivåerna ner till lägre nivåerna än vanligt. Om man inte ammar går de ganska snabbt till normala nivåer, men om man ammar fortsätter östrogenet att ligga lågt. Östrogenbrist är förknippat med torra slemhinnor och obehag eller smärta vid vaginal sexuell penetration. Östrogenbristens bieffekter kan du ofta behandla framgångsrikt med lokalt östrogen.

Nu vet jag inte exakt vilka symtom som frågeställaren har haft, men symtom som jag möter hos mina nyförlösta patienter är bland annat:

 • Torra slemhinnor
 • Smärta från ärr efter vaginal bristning
 • Tyngdkänsla
 • Urinläckage
 • Obehag vid belastning
 • Buktande slidväggar
 • Svårighet att tömma tarmen

Det är långt ifrån alla dessa symtom som kan man härleda till östrogenbristen. Smärta från ärr kan möjligen accentueras av torra slemhinnor, och buktande slidväggar kan skava mer om slemhinnan är torr. Urinläckage kan ibland ökas på av att ”packningen” vid urinrörsmynningen är torr, och kan ibland underlättas av lokalt östrogen även där.

Förlossningens effekter på bäckenbotten

När du föder barn blir bäckenbotten utsträckt över 300 % av sin egen längd. Även om du inte skulle få några bristningar alls är bäckenbotten inte sig själv efter den hårdhänta behandlingen. Det tar minst 12 månader innan muskler, slidväggar och stödjevävnad är tillbaka på banan helt igen. Dessa strukturer kan ge upphov till tyngdkänsla, urinläckage, obehag vid belastning, buktande slidväggar och svårigheter att tömma tarmen. Precis som jag nämnde ovan kan torra slemhinnor ibland skruva upp intensiteten på symtom av dessa, men det är inte amningens fel – utan snarare förlossningens fel.

Jag vill också slänga in en brasklapp – är alla symtom inte övergående med kroppsegen läkning, tid och återställda slemhinnor kan det vara ett tecken på missade eller defektläkta musklerskador i bäckenbotten. Om du har besvär kvar när det gått 12 månader – sök vidare vård.

Amningens påverkan i övrigt

Östrogenbristen kan också bidra till lågt humör, irritabilitet och sömnsvårigheter – men det kan ju ha även andra orsaker när man är nyförlöst. Det är också viktigt att veta att amning generellt inte verkar öka risken för postpartumdepression. Men om amningen är väldigt tuff eller kämpig, kan det däremot påverka den psykiska hälsan till det sämre. Amning har dock fördelar – det kan minska risken för vissa sorters cancer senare i livet. Det kan också påverka skeletthälsan till det bättre och minska risken för benskörhet.

Läs mer på bakingbabies här:

Hur du påverkas av låga östrogennivåer under amning

Amning och bäckenbottenproblem

Lokalt östrogen

Lokal östrogenbehandling kan hjälpa mot amningens bieffekter i slemhinnan och slidväggarna. Det har på senare tid kommit studier som också visar positiva effekter av vaginala tillskott av hyaluronsyra via krämer eller vaginala tabletter. Och mot övriga symtom kan tid och kroppsegen återhämtning hjälpa. Ibland kan man få en extra skjuts i återhämtningen av bäckenbottenträning.

Mår man lika dåligt i klimakteriet som när man ammar?

Det är extra jobbigt tiden efter en förlossning. Om du drabbas av vaginal torrhet på grund av östrogenbrist när du passerat klimakteriet kan du ofta behandla det framgångsrikt med krämer eller andra insatser. Du har inte en 300%-ig utsträckning av alla vävnader och du är inte nyförlöst med allt vad det innebär av omtumlande livsomställning och akut sömnbrist. Jag vill absolut inte förminska klimakteriesymtom, för de kan för all del vara jobbiga också. Men riktigt samma som att vara nyförlöst, det är det inte.

Referenser:

The Effects of Breastfeeding on Maternal Mental Health: A Systematic Review

The Relationship between Postpartum Depression and Breastfeeding

Breastfeeding and Postpartum Depression: An Overview and Methodological Recommendations for Future Research

Application of the estrogen threshold hypothesis to the physiologic hypoestrogenemia of lactation

A pilot randomized controlled trial of vaginal estrogen on postpartum atrophy, perineal pain, and sexual function

Efficacy and safety of prolonged-release hyaluronic acid derivative vaginal application in the postpartum period: a prospective randomised clinical trial

2 kommentarer till “Mår man lika dåligt i klimakteriet som när man ammar?”

 1. Jag hade liknande farhågor efter första barnet, mycket besvär med torra slemhinnor och svettningar. Torra slemhinnor hade jag kvar länge.
  Efter andra barnet hade jag inga av dessa symptom ovan.
  Jag har hopp inför klimakteriet.

 2. Tror jag fick en riktig östrogenkrasch efter förlossningen då jag svettades som en gris i flera veckor. Lugnade sig så småningom som tur var.
  Min grad2-bristning (inkl djupare bristning) har gett symptom sen dess trots östrogenkräm. Upplever inte att jag känner smärta/skav längre men tyngdkänsla, litet urinläckage och ”glappighet”.
  Hade dessutom inte fått tillbaka mensen nu efter 6 mån så såg till att få recept på p-piller. Upplever faktiskt att det hjälpt till viss del, men det har bara gått ett par veckor knappt.
  Var mest nyfiken på hur länge mensen skulle vara borta men önskar nog att jag börjat med hormontabletterna tidigare. Även om jag vet att det är det är svårt att säja vad som är spontan återhämtning och vad som är slemhinnestatus.
  För mej som trivts med p-pilller tidigare är det en enklare behandling än att böka med lokalbehandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *