Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur du påverkas av låga östrogennivåer under amning

Hur du påverkas av låga östrogennivåer under amning

Östrogenniåver och amning

Kroppens hormonsystem är oerhört komplext, och det finns oändliga aspekter att se på amning utifrån. Jag har tidigare skrivit ett helt inlägg om oxytocin och ett inlägg som mer fokuserar på prolaktin och amning som preventivmetod.

Hur fungerar östrogen?

Östrogen är egentligen en grupp av tre olika hormon, och under en graviditet har du ungefär hundra gånger högre niåver av dessa än normalt. Normalt producerar äggstockarna östrogen, men under en graviditet sker produktionen primärt i moderkakan. Östrogen ser till att moderkakan fungerar bra och att bebisen utvecklas som den ska, men det kan också bidra till huvudvärk och ökade flytningar.

Det är också en viktig komponent i den kvinnliga reproduktionen och förser vaginas väggar med stuns och tjocklek samt lubrikation. Östrogen påverkar även sexuell lust. Östrogen är viktigt för bentätheten, och sänkningen av östrogennivåerna under amning minskar kvinnans bentäthet, men detta återhämtar sig sedan. Efter klimakterier då östrogenniåverna är kroniskt sänkta har kvinnor en ökad risk för benskörhet och benbrott.

Amning påverkar östrogennivåerna

Graviditeter innebär en stor hormonomställning i kroppen, och strax efter att barnet blivit förlöst minskar nivåerna av östrogen och progesteron kraftigt. Detta ger utrymme för prolaktin – hormonet som är ansvarigt för mjölkproduktionen – att istället få stå i centrum. Under amningsperioden håller kroppen sedan prolaktinniåverna höga. Detta gör att ägglossning inte sker, och att östrogennivåerna hålls fortsatt låga.

Hur du märker av detta:

 1. Du har ingen mens. Att barnet suger på bröstet frisätter andra hormon som bidrar till att hålla ägglossning och menstruation borta. Om menstruationen är tillbaks så är detta tecken på att ägglossningen nyss varit, och detta är ett kvitto på att östrogennivåerna inte längre är sänkta.
 2. Sexlusten kan bli påverkad. Vissa studier har visat att föräldrar som ger sina barn ersättning återgår till sex tidigare än de som ammar, men orsaken är inte helt fastställd. Man tror att låga östrogennivåer har en del i detta.  Livsomställningen och sömnbrist kan ju påverka i minst lika stor omfattning, men detta drabbar ju ofta ammande och flaskmatande föräldrar i lika stor utsträckning.
 3. Vagina är torrare än vanligt. Östrogen bidrar normalt sett till att vagina är fuktig. Bristen på östrogen gör att slemhinnorna känns torra, och penetrerande sex kan vara obekvämt. Detta kan påverka upplevelsen och möjligheten till penetrerande sex. Om inte glidmedel räcker till kan du prata med din barnmorska. Hon kan rekommendera lokalbehandling i form av östrogenkräm.
 4. Östrogenbristen kan också ge en lokal torrhet i urinröret, vilket gör att det har svårare att sluta tätt. Detta kan göra att vissa kvinnor upplever att besvär med urinläckage upphör eller minskar när de slutar amma.

Amning och smärta

Kvinnor med låga östrogennivåer kan vara mer benägna att uppleva långvarig smärta och psykologisk stress, medan kvinnor med högre östrogennivåer kan ha en viss skyddande effekt mot kronisk smärta och stress.

När du slutar amma återställs östrogenniåverna

Mens, ägglossning och slidans normala fuktighet kommer återvända, sexlusten kan återhämtas (även om tröttheten inte försvinner i samma trollslag). Du kan uppleva att urinläckage minskar något. De låga östrogenniåverna under amning gör också att kroppens kollagenproduktion inte är fullt så bra som vanligt. Vaginas väggar frå en skjuts i återhämtningen när östrogennivåerna kommer tillbaks till det normala. Allt detta sammantaget gör att många vårdgivare ber dig med besvär från vagina/bäckenbotten att avvakta menstruationens återkomst innan du fullt ut utvärderar “hur slutresulatet blev” efter förlossningen. Om du slutar amma tidigt kommer kroppens egen återhämtning som bara kräver tid också fortgå. Summan av detta blir det något vaga rådet att vänta ett år efter förlossningen innan du drar för stora växlar på de besvär du upplever. Detta är dock en sanning med modifikation, för har du besvär har du också rätt att få en bra bedömning, råd och stöd.

Referens:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

7 kommentarer till “Hur du påverkas av låga östrogennivåer under amning”

 1. Hej!

  Jag undrar om återkommen mens alltid är tecken på att östrogennivåerna är återställda? Jag fick barn för 8 månader sedan och ammar fortfarande. Det kan variera rätt mycket beroende på barnet men kan bli allt mellan 4-10 amningstillfällen per dygn, oftast landar det på nånting där emellan. Är inne på min andra mensperiod sen mensen kom tillbaka och upplever ändå att mina slemhinnor inte är återställda än. Helt klart har det skett en förbättring men ibland är jag verkligen jättetorr fortfarande. Jag upplever också att jag har en främre väg som buktar och hoppades ju såklart på att det skulle kunnat rätta till sig i och med mensen återkomst. Finns det fortfarande möjlighet för förbättring kring det här när jag slutat/minskat ordentligt på amningen? Eller bör hormonerna vara så pass återställda i och med mensen återkomst att nån större förbättring inte kan förväntas ?

  1. Hej! Min erfarenhet från patienter jag träffat är att det tar några mensomgångar innan slemhinnorna mår helt tiptopp igen efter att mensen kommit åter. Slidväggarna har jag haft patienter som upplevt successiv (men med tiden ändå långsammare) förbättring upp till 18 månader efter förlossningen. Hoppas allt ordnar sig med tiden för dig!

   1. Tusen tack för svar! Känns skönt att veta att det inte är “kört” än så länge! 🙂

    Och vill passa på att tacka för en superbra blogg! Varit en stor tillgång såhär efter förlossningen. Har rekommenderat både den och din bok till flera i min bekantskapskrets och kommer såklart fortsätta göra det! 🙂

 2. Hej, fick mitt första barn för två år och fyra månader sedan. Mensen kom tillbaka efter nio månader och jag ammade tills han var två år och två månader (alltså två månader sedan). Har upplevt torrhet och sår i underlivet (ej klåda) sedan ca sex månader tillbaka och slutade amma av den anledningen. Men det är fortfarande lika torrt och irriterat… Är det något annat är östrogenbrist då? Ska kontakta vården idag.

  1. Hej! Bra att du kollar upp hos vårdgivare! Torrhet och sår om du inte längre ammar kan nog inte med enkelhet förklaras med östrogenbrist. Och skulle du fortfarande ha östrogenbrist kan det inte heller enkelt förklaras av amningen som jag förstår är avslutad sedan ett halvår. Att gå till en gynekolog är en bra idé!

 3. Påverkar låga östrogennivåer vid amning även annan läkning i kroppen? Tänker på tex sår. Jag ammar och funderar på att gå och ta bort några födelsemärken. Funderar på om jag skall avvakta till efter amningsavslutet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *