Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur länge är det normalt att ha ont?

Hur länge är det normalt att ha ont?

woman wearing black camisole

Vid min andra förlossning för ungefär en månad sedan användes sugklocka och jag blev klippt. Jag besväras nu av att det domnar och somnar runt omkring svanskotan och rumpskåran. Jag tycker inte att det blir bättre ju mer tid som går. Kan knappt resa mig från sittande ibland och har väldigt svårt att sitta länge. Vad kan jag göra för att det ska bli bättre? Hur länge är det normalt att ha ont?

Läsarfråga

Hur länge är det normalt att ha ont?

Den här frågan är komplex och det finns många olika saker att ta hänsyn till. Klippet motsvarar en grad 2-bristning och det kan ju naturligtvis göra ont en period. Att svanskotan smärtar efter en förlossning är också förhållandevis vanligt. Även den smärtan kan hänga mer ett tag.

Här finns en rad besläktade inlägg

Hela förlossningen med både sugklocka, klipp och eventuellt ett tryck mot svanskotan vid utdrivningsskedet kan ha skapat en smärtreaktion i bäckenbotten som gör att den också är något överspänd. Överspänningar i bäckenbotten orsakar också ett drag mot svanskotan.

Mina råd

Var så aktiv du ändå kan

Om du orkar kan försiktig allmän rörelse eller korta promenader öka blodcirkulationen och optimera läkningen i området. Små lätta knip, rumplyft, djupandning och magaktivering brukar vara det jag rekommenderar i första skede. Detta tillsammans med dagliga promenader som får bli så korta/långa som du hinner och orkar.

Tok-knip inte

Det är också viktigt att inte gå omkring och knipa hela tiden. Det är viktigt att du faktiskt låter bäckenbotten vila helt mellan varven. Ett knip orsakar också drag i svanskotan, så om du går omkring och kniper hela tiden kan detta orsaka eller förvärra smärtorna.

Dosera belastningen efter vad som känns okej

Så länge sittandet gör ont så kan du försöker varva liggande med stående/gående i första hand. Att sitta snett, konstigt och ansträngt under längre perioder blir ju dåligt för andra ställen i kroppen. Att det domnar kan tyda på att blodcirkulationen i området inte är optimal. Antingen kommer sig detta av att du sitter och spänner dig/bäckenbotten eller för att blodflödet blir strypt genom att du sitter “konstigt” på något sätt. I detta fall tänker jag att variationen är det viktigaste. Undvik långvarigt sittande på en och samma position i över 10 minuter!

Hur länge kommer du ha ont?

Det går inte att förutsäga hur länge du kommer ha ont. Jag brukar anse att det viktigaste är att du märker en förbättring från vecka till vecka, eller från månad till månad längre fram. Min erfarenhet är att många blir smärtfria på 3-4 månader.

Jag tror att du kan ha god nytta av att läsa länkarna ovan!

Stort lycka till!

Tips!

Kursen “Träning efter vaginal förlossning” är en webbkurs på 8 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet och som ändå önskar komma igång med träning efter förlossningen . Läs mer här: Webbkurser.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

4 kommentarer till “Hur länge är det normalt att ha ont?”

  1. Hej! Jag är gravid med mitt andra barn i v.11 och har haft ont i höger käke i några veckor. När jag gick tillbaka och tittade i mina anteckningar från första graviditeten, visade det sig att jag hade även ont i höger käke samma vecka. Vad vet du om foglossning i käkleden?

    1. De hormon som mjukar upp bäckenet ökar drastiskt från graviditetsvecka 5 och stabiliserar sig ungefär vid vecja 14. Hormonet går i blodet och påverkar alla leder i kroppen. Min gissning är att du av någon anledning är extra mottaglig för rörlighetsökning i just käkleden.

  2. Hej, skulle du avråda en som födde för 15 veckor sedan och fick en grad 3 bristning där sfinkter blev påverkad att köra laser hårborttagning på det påverkade området? Upplever besvär från hår mellan skinkorna och klarar inte av att raka regelbundet därnere pga börjar klia då så skulle vilja ta bort det helt men är rädd att skada/påverka vävnaden efter förlossningen. Om du avråder från detta hur länge kan man vänta tills det är ”okej” att utsätta området för laser hårborttagning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *