Klipp vid förlossningar

Vad är ett klipp?

Klipp vid förlossningar sker om det blir bråttom med att få ut barnet eller om det uppstår något krångel när barnet ska komma ut. Förr i tiden gjorde man ofta klipp för att minska risken för större skador och för att man trodde att klipp läkte bättre än spontana bristningar. Klippen fick med tiden riktigt dåligt i rykte när man insåg att de inte riktigt uppfyllde sitt syfte.

Episiotomier

”Jag skulle gärna vilja läsa mer om klipp vid förlossning. I vilken kategori faller detta inom vården? Operation/skada/bristning? Blir bäckenbotten påverkad av detta på något sätt? Hur ska en tänka kring återhämtning och rehab efter ett klipp?”

Den här frågan ställde en läsare, och jag ska försöka svara!

Användandet av klipp minskar och har minskat sedan en tid, men framförallt har utförandet också förändrats. Nuförtiden sätter man klippen oftast snett åt sidan. Om vaginalöppningen i riktning mot ändtarmen är ”klockan sex” så väljer man att lägga klippet 45-60 grader åt sidan, alltså runt omkring ”klockan 4” eller ”klockan 8”. Vid förlossningar där man använder sugklocka kan ett klipp minska risken för sfinkterskador, men annars finns ingen evidens för att klipp minskar risken för större skador.

Hur kategoriseras ett klipp?

Ett klipp motsvarar oftast en grad 2-bristning då det både involverar hud och muskler.. Ett klipp är en förhållandevis stor skada som kan ge problem om musklerna inte blir lagade korrekt. Du ska få bra med bedövning både innan ett klipp och när klippet sedan sys. Ett klipp kan också vara svårare att sy ihop bra och ge upphov mer ärrbildning än en spontan bristning. Mer om detta finns här.

Hur påverkas bäckenbotten av klipp?

Det är som vid andra bäckenbottenskador – det beror på. Om du fått ett klipp med rätt vinkel och som blir bra ihopsydd och som läker fint behöver du inte lida alls av ditt klipp i efterhand. Men ett dåligt sytt klipp med mycket ärrvävnad kan ge problem.

Återhämtningen efter ett klipp

Återhämtningen efter alla vaginala förlossningar är otroligt individuell. I den bästa av världar har du en vaginal förlossningar utan vare sig klipp eller bristningar. Värk och samlagssmärta är några av komplikationerna som kan uppstå av stram ärrvävnad. Om dina muskler inte blir bra ihopsydda efter ett klipp kan du även få funktionsbortfall i dessa muskler i bäckenbotten. Då blir du svag, kan inte knipa dig starkare och kan få symtom såsom nedsatt förmåga till orgasm, öppenhetskänsla och kortare mellangård.

Generellt skulle jag ge samma råd till en klippt nyförlöst kvinna som till en kvinna med en förlossningsbristning samt mina mer generella råd om återhämtning och rehab efter graviditet.  För att förstå hur själva skadeläkningen går till rekommenderar jag denna inläggsserie: Serie om muskelskador.

Om det inte känns bra efter första tidens återhämtning då?

Om får besvär av ditt klipp som inte går över under det första halvåret-året efter förlossningen kan du söka vidare hjälp. Då behöver man undersöka om alla dina muskler sitter där de ska och om ärrvävnaden ser okej ut. Det går att i efterhand sy ihop muskler som inte lagades vid förlossningen genom en ny operation.

Klipp vid förlossningar

Jag hoppas att jag med det här inlägget kunnat räta ut en del frågetecken. Berätta gärna om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Referenser:

Comments (10)

Intressant artikel! vet du om det ”normalt” utfört om klippet skadar levatorn? Jag vet inte om det kanske är en kirurgisk fråga men funderar på om det är vanligt att skadan pga ett klipp i levatorn inte lagas efteråt.

Jag tror faktiskt att klippet blivit för djupt då. Skulle gissa att det förekommer ibland, och att det i dessa fall i alla fall historiskt missats att laga djupare muskelvävnader. Skulle tro att det blivit bättre de senaste åren.

Hej! Jag fick barn för 3 månader sen och klipptes då sugklocka användes. Klippet har inte läkt bra, jag har haft mycket ärrvävnad som gör ont, skaver och blöder. Stygnen längst ut har gått upp flera gånger. Jag fick sy igen med lokalbedövning och då skar de även bort ärrvävnaden, men då fick jag en infektion och stygnen släppte. Nu har såret satts ihop med hjälp av en gel och det har läkt men jag har lika mycket ärrvävnad igen. Det ska tas bort men de vill vänta några månader. Jag har börjat röra på mig och träna lite, jag har gjort knipövningar hela tiden. Jag tycker att knipet är väldigt svagt. Jag har också en öppenhetskänsla vilket är väldigt obehagligt. De har sagt att det har läkt ihop bra inuti men jag är orolig att det inte har det. Är det för tidigt att säga nu? Vid en eventuell ny graviditet, kommer detta ge besvär? Kan det vara så att ärrvävnaden inte kommer att försvinna?

Alltså det är jättesvårt att svara på utan att undersöka! Var bor du och vilka har du träffat? Det låter ju onekligen som att det varit komplicerat på mer än ett sätt, och det finns ju en risk att du nu har muskler som inte sitter ihop som de ska. Då går ju det inte att knipa bort. Det behöver man kolla upp ordentligt för att kunna svara på dina frågor angående graviditet osv. Ett tips är att gå med i facebookgruppen ”förlossningsskadad du är inte ensam” så kan du söka om fler personers erfarenheter och få råd också där.

Som vanligt super intressanta inlägg!!

En fråga, vad har du för källa på att man ska få bedövning innan klipp?

Jag fick inte det… det gjorde väldigt ont!! Och nej, det vart inte så bråttom att få ut bebis så det inte hade hunnits med.

Här är det kortfattat och väldigt tydligt:
http://backenbottenutbildning.se/index.php/utbildningsmaterial/klipp-episiotomi/klipp-rekommendationer

Jag skulle faktiskt välja att anmäla ett sådant förfarande till IVO.

Jag har blivit klipp vid min förlossbing för 4 månader sedan och har besvär. Jag har en fråga du kanske kan svara på.. vart går man med dina besvär? Min barnmorskemottagning kunde inte säga vart jag skulle gå så står lite handfallen.. söker jag upp en random gynekolog här jag bor i Göteborg?

Hej!
Göteborg har inte superbra rykte i ”förlossningsskadekretsar” men jag tror att gyn (någon privat) i västra frölunda är mitt bästa tips, utan att vara superinsatt. Lycka till!”

tack för svar och tack för bra blogg!
Är det någon speciell du tänker på eller är det i västra Frölunda extra bra privata gynmottagningar?

Ja, alltså det finns något sjukhus där, som har en privat gyn. Vänta, ska jag googla. Jag tror att det är detta: https://www.vgregion.se/s/frolunda-specialistsjukhus/avdelningar-och-mottagningar/gynekologimottagning/

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.