Klipp vid förlossningar

Vad är ett klipp?

Klipp vid förlossningar sker om det blir bråttom med att få ut barnet eller om det uppstår något krångel när barnet ska komma ut. Förr i tiden gjorde man ofta klipp för att minska risken för större skador och för att man trodde att klipp läkte bättre än spontana bristningar. Klippen fick med tiden riktigt dåligt i rykte när man insåg att de inte riktigt uppfyllde sitt syfte.

Episiotomier

”Jag skulle gärna vilja läsa mer om klipp vid förlossning. I vilken kategori faller detta inom vården? Operation/skada/bristning? Blir bäckenbotten påverkad av detta på något sätt? Hur ska en tänka kring återhämtning och rehab efter ett klipp?”

Den här frågan ställde en läsare, och jag ska försöka svara!

Användandet av klipp minskar och har minskat sedan en tid, men framförallt har utförandet också förändrats. Nuförtiden sätter man klippen oftast snett åt sidan. Om vaginalöppningen i riktning mot ändtarmen är ”klockan sex” så väljer man att lägga klippet 45-60 grader åt sidan, alltså runt omkring ”klockan 4” eller ”klockan 8”. Vid förlossningar där man använder sugklocka kan ett klipp minska risken för sfinkterskador, men annars finns ingen evidens för att klipp minskar risken för större skador.

Hur kategoriseras ett klipp?

Ett klipp motsvarar oftast en grad 2-bristning då det både involverar hud och muskler.. Ett klipp är en förhållandevis stor skada som kan ge problem om musklerna inte blir lagade korrekt. Du ska få bra med bedövning både innan ett klipp och när klippet sedan sys. Ett klipp kan också vara svårare att sy ihop bra och ge upphov mer ärrbildning än en spontan bristning. Mer om detta finns här.

Hur påverkas bäckenbotten av klipp?

Det är som vid andra bäckenbottenskador – det beror på. Om du fått ett klipp med rätt vinkel och som blir bra ihopsydd och som läker fint behöver du inte lida alls av ditt klipp i efterhand. Men ett dåligt sytt klipp med mycket ärrvävnad kan ge problem.

Återhämtningen efter ett klipp

Återhämtningen efter alla vaginala förlossningar är otroligt individuell. I den bästa av världar har du en vaginal förlossningar utan vare sig klipp eller bristningar. Värk och samlagssmärta är några av komplikationerna som kan uppstå av stram ärrvävnad. Om dina muskler inte blir bra ihopsydda efter ett klipp kan du även få funktionsbortfall i dessa muskler i bäckenbotten. Då blir du svag, kan inte knipa dig starkare och kan få symtom såsom nedsatt förmåga till orgasm, öppenhetskänsla och kortare mellangård.

Generellt skulle jag ge samma råd till en klippt nyförlöst kvinna som till en kvinna med en förlossningsbristning samt mina mer generella råd om återhämtning och rehab efter graviditet.  För att förstå hur själva skadeläkningen går till rekommenderar jag denna inläggsserie: Serie om muskelskador.

Om det inte känns bra efter första tidens återhämtning då?

Om får besvär av ditt klipp som inte går över under det första halvåret-året efter förlossningen kan du söka vidare hjälp. Då behöver man undersöka om alla dina muskler sitter där de ska och om ärrvävnaden ser okej ut. Det går att i efterhand sy ihop muskler som inte lagades vid förlossningen genom en ny operation.

Klipp vid förlossningar

Jag hoppas att jag med det här inlägget kunnat räta ut en del frågetecken. Berätta gärna om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Referenser:

Previous

Next

24 Comments

 • Intressant artikel! vet du om det ”normalt” utfört om klippet skadar levatorn? Jag vet inte om det kanske är en kirurgisk fråga men funderar på om det är vanligt att skadan pga ett klipp i levatorn inte lagas efteråt.

  • Jag tror faktiskt att klippet blivit för djupt då. Skulle gissa att det förekommer ibland, och att det i dessa fall i alla fall historiskt missats att laga djupare muskelvävnader. Skulle tro att det blivit bättre de senaste åren.

 • Hej! Jag fick barn för 3 månader sen och klipptes då sugklocka användes. Klippet har inte läkt bra, jag har haft mycket ärrvävnad som gör ont, skaver och blöder. Stygnen längst ut har gått upp flera gånger. Jag fick sy igen med lokalbedövning och då skar de även bort ärrvävnaden, men då fick jag en infektion och stygnen släppte. Nu har såret satts ihop med hjälp av en gel och det har läkt men jag har lika mycket ärrvävnad igen. Det ska tas bort men de vill vänta några månader. Jag har börjat röra på mig och träna lite, jag har gjort knipövningar hela tiden. Jag tycker att knipet är väldigt svagt. Jag har också en öppenhetskänsla vilket är väldigt obehagligt. De har sagt att det har läkt ihop bra inuti men jag är orolig att det inte har det. Är det för tidigt att säga nu? Vid en eventuell ny graviditet, kommer detta ge besvär? Kan det vara så att ärrvävnaden inte kommer att försvinna?

  • Alltså det är jättesvårt att svara på utan att undersöka! Var bor du och vilka har du träffat? Det låter ju onekligen som att det varit komplicerat på mer än ett sätt, och det finns ju en risk att du nu har muskler som inte sitter ihop som de ska. Då går ju det inte att knipa bort. Det behöver man kolla upp ordentligt för att kunna svara på dina frågor angående graviditet osv. Ett tips är att gå med i facebookgruppen ”förlossningsskadad du är inte ensam” så kan du söka om fler personers erfarenheter och få råd också där.

   • Hej. Din kommentar är väldigt olämplig tycker jag. Coach Jonna, vem hon än är, är säkert en fantastiskt person. Men att tipsa en person med en uppenbar förlossningsskada och eventuellt behov av en om-operation av muskler i bäckenbotten att gå till en random PT som lösning är ju väldigt, väldigt okunnigt och olämpligt. Klipp är motsvarande en grad 2-bristning och om Karolina inte har blivit bra sydd är det möjligt att hon har kvarande muskelskador i bäckenbotten. PT:s kan för all del vara toppen för träning. Med de ska inte uttala sig om bäckenbottenfunktion i och med att de inte kan göra gynekologiska undersökningar. De kan inte med någon magisk träning fixa något som eventuellt skulle behöva åtgärdas kirurgiskt.

    Det är fint att du är entusiastisk för din tränare/vän (eller vad du nu har för koppling till henne), men tror inte att hon gagnas av detta.

 • Som vanligt super intressanta inlägg!!

  En fråga, vad har du för källa på att man ska få bedövning innan klipp?

  Jag fick inte det… det gjorde väldigt ont!! Och nej, det vart inte så bråttom att få ut bebis så det inte hade hunnits med.

 • Jag har blivit klipp vid min förlossbing för 4 månader sedan och har besvär. Jag har en fråga du kanske kan svara på.. vart går man med dina besvär? Min barnmorskemottagning kunde inte säga vart jag skulle gå så står lite handfallen.. söker jag upp en random gynekolog här jag bor i Göteborg?

 • Jag fick ett klipp vid min förlossning för fyra månader sedan. Jag vet inte varför. De sa bara att jag skulle få ett klipp och att de först skulle lägga bedövning. Klippet kändes inte då. Fick också en bristning som de sa var kort men djup som blödde mycket (2,5 liter) och de trodde elektroden på mitt barns huvud rivit till.
  Iallafall så har ärret efter klippet varit jobbigt. Torka sig eftet toa har gjort ont. Promenader och sitta på vissa sätt har gjort ont. Penetrering har gjort ont.
  Har även haft andra problem med tarmtömning, smärta, trötthet och flytningar. Vid efterbesök sa bm att mitt knip var bra och inuti hade varit en grad 2 bristning som är väldigt vanligt och den har läkt bra. Att allt var bra förutom att klippet syntes och att ärret var rött. Hon sa att jag skulle ge det några månader så skulle det bli bra och att det inte fanns något att göra för att förbättra förutom ge det tid. Ärret är mycket bättre men ej helt bra och penetrering gör inte så ont längre. Men det känns fel i underlivet. Fortfarande problem med smärta och trötthetsvärk och flytningar. Tarmtömning bättre men ej bra. Det känns som om tarmen sitter fel, pruttarna åker åt fel håll mot snippan. Knipet känns inte i slidöppningen utan bara i ändtarmen och en bit inne i slidan. Penetrering känns inte i öppningen som vanligt. Där inre blygläpparna går ihop är det som en skålfotmation av hud med inget under (vilket bm påpekade). Det känns mindre vid smeksex och orgasm uteblir. Jag är så orolig att mitt underliv gått sönder och aldrig kommer bli bra igen. Kan sånt här verkligen bli bra med tid? Jag önskar att jag fått kejsatsnitt. Jag grät under förlossningen och sa att jag inte orkade mer och bad om kejsarsnitt. Men de sa att vaginal förlossning är bättre. Jag är ledsen över förlossningen och över hur mitt underliv är nu.

  • Hej! Be din barnmorska remittera till en gynekolog eller sök dig själv till en fysioterapeut som jobbar med musklerna i bäckenbotten. Inom hela första året kan omfattande återhämtning ske, men det låter som att du skulle behöva lite mer uppföljning. Det händer att musklerna inte blir sydda helt optimalt efter bristningar eller klipp. Jag kan inte säga att det är så med dig, men du kan använda sökfunktionen här på bloggen för att läsa vidare. Missade eller defektläkta skador kan du söka efter. Stå på dig!

 • Hej! Det här kanske du inte vet något kring men chansar ändå. Blev klippt i november förra året och har känt av skav ända sen dess. Vi efterkontrollen hos mvc kom vi fram till att en remiss skulle skickas till sjukhuset. Min blygdläpp är inte komplett vid snittet, dvs inte ihopsytt igen. Vet du om det hör till vanligheten att det inte sys? Eller ska det ingå när de syr ihop efter klippet? Mvh Victoria

  • Hej, det ska ju helst åtgärdas men ibland kan det vara väldigt svårt att se ”vad som är vad” när man syr efter en förlossning. Och man vill inte råka sy för mycket så att det blir för trångt och börjar göra ont vid sex eller så.

   • Hej!
    Jag blev klippt eftersom att sugklocka användes under min tvillingförlossning i maj-20. Efter detta har jag känt att mitt underliv känts mer vidöppet men inget annat utöver det tills nu, 10 månader senare så har det börjat skava och jag tycker att ”något” hänger ned på samma sida som mitt klipp. Det känns som att en tampong har hamnat snett och är på väg att glida ut.
    Jag undrar nu vad du tror att detta kan bror på och hur ska jag gå tillväga för att det ska kännas bra igen?
    Tack!

    • Hej, det finns många olika orsaker till den förnimmelsen. Vill rekommendera att du söker upp fysioterapeut som kan göra en gynekologisk undersökning och kanske också en gynekolog.

 • Jag blev klippt vid min förlossning, dem sa att min mellangård var hög & stram så den gav ej vika. Hade dock bara krystat i 25min, så ingen längre period som gått. Klippte anlades fel av BM så fick en grad 4. Suturerades på op, men yttre sfinkter och mellangård sprack upp efter 6dagar då jag fick åka in och söka akut. Operationen utfördes denna gång av en annan läkare. Fick även en fistel mellan mellangård & slida. Var sjukskriven i 4mån och stod på antibiotika i 1,5mån.
  Kommer aldrig bli som vanligt igen där nere, men det har jag förlikat mig med.

  Med facit i hand hade jag vägrat klipp, men var inte tillräckligt påläst.

 • Hej!
  Jag undrar lite kring riskerna med vaginal andra förlossning efter ett tidigare klipp som givit med sig smärtsam ärrvävnad.
  Jag funderar hur mkt ”hårdare” ärr vävnad är vanlig vävnad och hur mycket det kan försvåra avslappning i kommande vaginal förlossning.

  Fick ett klipp vid första förlossningen pga för spänd bäckenbotten och ser inte hur en andra vaginal förlossning skulle gå lättare som vården anser, då jag har ärrvävnad nu som smärtar samt behöver trycka i mellangård för att kunna göra nr 2. Har läst att man kan tänka sig att man slappnar av som när man ska bajsa i utdrivningsskedet – men om det inte går i ”vanliga fall” – hur stor är då chansen att det går att slappna av så pass i utkrystandet av ett huvud?
  Står i valet om jag ska stå på mig för kejsarsnitt eller vågar testa vaginalt igen.
  Inte lättaste frågan förstår jag , finns det någon forskning på detta?

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.