Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Buksmärta vid löpning efter graviditet och förlossning

Buksmärta vid löpning efter graviditet och förlossning

photo of woman jogging down stairs

En läsare får buksmärta då hon återgått till löpning efter graviditet och förlossning. Läs hennes fråga och mina råd här!

Jag födde mitt första barn vaginalt för ett år sedan utan komplikationer eller skador. Är van löpare sedan innan. Väntade relativt länge med löpning men började smyga igång när min dotter var ca 10 månader. Det gick bra. Har annars tränat bäckenbotten, bål och generell styrka någon gång/vecka sedan ca 4 mån efter förlossningen, även detta utan besvär. Mitt besvär är att jag så fort jag springer får kraftig “krampsmärta” i magen, vanligen strax nedanför revbenen, oftast höger sida. Upplever det nästan som mjölksyra i diafragman. Vid pulshöjande träning på cykel eller crosstrainer inga besvär. Under löppasset blir det något bättre av att springa i uppförsbacke eller ihopkurad/framåtlutad. Klarar maximalt 2.5 km med denna smärta, måste sedan stanna och vila/gå i sakta mak. Vad tänker du kring detta?

Läsarfråga

Ont i magen vid träning postpartum kan ju naturligtvis bero på flera saker, och om du upplever att det är något som är anmärkningsvärt ska du naturligtvis uppsöka en vårdgivare IRL. Men kortfattat så tänker jag så här, att smärta ofta beror på att kroppen inte helt bra kan hantera det den används för. Efter graviditet är mina spekulationer att det kan bero på muskelstelhet, muskelsvaghet eller vid komplicerade fall kanske ett bukväggsbråck. Om du hade mycket refluxbesvär under graviditeten kan det också vara mer lätt-triggat efteråt och ge sig till känna vid fysisk aktivitet.

Kan det bara vara håll?

Nu tror ni säkert att jag dumförklarar frågeställaren. De allra flesta kan väl självdiagnostisera håll? Ja, men om den är en slags håll som inte beter sig som den brukar, och som uppkommer efter en så stor kroppsomställning som graviditet – då är det naturligt att analysera besväret lite extra. Det som kallas håll på svenska är medicinsk litteratur begreppet ” exercise-related transient abdominal pain”. Det är en smärta som ofta uppkommer vid träning som involverar upprepade rotationer och som är dov när den är på det lägre spannet, men som kan bli så pass intensiv att du inte klarar att träna vidare. Höger sida är två gånger vanligare än vänster sida när det gäller håll, och ofta sitter smärtan i navelhöjd eller ovanför, gärna längs med revbensbågen. Det är också vanligt hos nybörjare, personer som kommer igång efter ett uppehåll eller vana idrottare som tränar på högre nivå än vanligt.

Vad är orsaken?

Det är faktiskt inte fastställt än! En teori handlar om att det är diafragma som krampar, en annan om att det är ligament kring levern som smärtsignalerar, att det är anspänningen i stödjevävnad generellt i buken eller att det är nerver kring bröstryggen. Det finns också möjliga kopplingar till höftböjare och ryggmuskeln quadratus lumborum genom närbelägna muskelfästen för dessa båda och diafragma. Det finns också troligen olika individuella orsaker till besvären. I några olika fallstudier som jag läst kan har elitidrottare med stora besvär av magsmärta haft en tydlig obalans mellan muskler på fram- och baksida, någon har haft sammanväxningar i buken och en tredje haft långvariga besvär med förstoppning.

Vad kan underlätta?

Eftersom man inte riktigt vet orsaken är de flesta tipsen och råden mer eller mindre tagna ur luften, men här är i alla fall en sammanställning av vad jag hittat som förslag i de olika vetenskapliga studierna.

  • Fortsätt springa, men sänk hastigheten
  • Att andas ut mot halvslutna läppar när foten på sidan som gör ont slår i marken kan hjälpa
  • Andas tredimensionellt i hela bröstkorgen
  • Att sträcka ut den sidan som gör ont, armen över huvudet
  • Äta inte stora måltider innan träning, men ha ett litet mellanmål så att du inte är dödshungrig
  • Vänj dig långsamt vid att dricka vid längre träningspass
  • Värm upp ordentligt
  • Se till att du inte är förstoppad
  • Jobba med muskulär balans mellan muskelstyrka, muskelsmidighet mellan kroppshalvorna och baksidan/framsidan. Bli mjukare i höftböjare kan vara ett knep (förkortade höftböjare är något som ganska ofta smyger sig på i samband med graviditeter).

Buksmärta vid löpning efter graviditet och förlossning

Min tanke är att läsarens problem kan vara håll och att det kan höra ihop med att kroppen inte är van vid löpning eller träning på den intensitetsnivån just nu efter graviditeten. Att stegra långsamt och att träna konditionsträning och stabilitet och styrka i bålen tror jag kan vara vettigt. Att också rikta lite uppmärksamhet till ojämnheter i muskelstyrka och muskelmjukhet på fram/baksida och hö/vänster kan också vara en idé.

Dela gärna med er av erfarenheter och tips i kommentarsfältet!

Referenser

Mer läsning på Bakingbabies

En serie inlägg om löpning efter graviditet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *