Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Analsex efter förlossningskada

Analsex efter förlossningskada

Jag har vid några tillfällen fått frågan om analsex efter förlossningsskador och/eller med prolaps. Idag ska jag försöka mig på att skriva litegrann om ämnet. Jag vet med mig att “vi inom vården” ibland kan anklagas vara “sex-negativa” och i bästa fall ge bristfällig info, i de flesta fall ingen info alls och i ytterligare några fall endast mycket negativ info. Jag ska försöka var nyanserad här, men fyll gärna på med egna erfarenheter eller aspekter i kommentarsfältet.

Ett inlägg utifrån fysioterapeutiskt perspektiv

Jag har inte läst all forskning på ämnet och har alltså inte någon sexologisk eller sexualmedicinsk utbildning. Det bör du ha i åtanke när du läser. Jag är fysioterapeut och fokuserad på muskelfunktion och generell funktion. Det jag skriver här är alltså ett perspektiv på ämnet. Jag är mycket medveten om att det finns fler.

Vad vet vi?

Att få regelbunden anal penetration kan påverka analsfinktrarnas vilospänning så att de håller ihop ringmusklerna med lägre kraft när du är i vila. Analsex har också i någon studie varit förknippat med milda symptom av anal inkontinens, bland annat en känsla av snabbt påkommande och trängande behov. Alltså – att tiden mellan “jag behöver nog bajsa” till “åå, nu kommer det” är förkortad. Det är viktigt att se denna information ur rätt perspektiv. Det är inte ett enkelt orsak/verkans-samband, de flesta som är mottagare av anal sexuell penetration lider inte av anal inkontinens.

Det finns dokumenterade fall där våldsam anal penetration orsakat en analsfinkterskada där både intern- och extern analsfinkter blivit skadad. I en fallbeskrivning som jag läst opererades kvinnan med liknande teknik som vid en förlossningsskada som drabbar analsfinktern och hade vid uppföljning inga inkontinensbesvär. Dessa skador är ovanliga men bör lagas på operation så snart som möjligt efter att de uppstått

Analsex i relation till förlossningsskador

Hur är det med anal penetration och rectocele, alltså ett framfall av bakre slidväggen? Det finns inga studier som kan påvisa något samband mellan förvärrade eller förvärvade rectocele genom anal penetration.

Små slemhinneskador är vanligt förekommande, men brukar inte höra ihop med någon kvarvarande problematik.

Anal penetration kan alltså påverka muskelspänningen i analmusklerna till det sämre. Det innebär att jag skulle avråda en person som fått en tidigare sfinkerskada, som har symptom av anal inkontinens (gaser, fläckar eller avföring) eller som har stora riskfaktorer för att drabbas illa av nedsatt sfinkterfunktion (typ personer med tarmsjukdomar och lös avföring) från att regelbundet vara mottagare av anal penetration. Det här är utifrån ett funktionsperspektiv.

Storleken spelar roll

För att analsex ska vara säkert behöver man ta hänsyn till storleken på kroppsdelen/föremålet. Ju större omkrets desto långsammare kan själva penetrationen behöva ta. Och det finns rimliga gränser, det är vi alla med på, va?

Generella tips och råd

 • ​​​Glöm inte skydd om du är osäker på din partner, du kan inte bli gravid men även vid analsex kan man få könssjukdomar
 • Slappna av! Är du spänd så blir motståndet större, vilket gör att det kan göra ont och eventuellt orsaka mer skada. Är du inte med på noterna så pass att du också kan slappna av är det eventuellt en indikation på att du ska vänta eller avstå?
 • Ta det långsamt. För att minska risken för att du får ont eller skadas bör penetrationen vara långsam och försiktig.
 • Kommunicera tydligt. Ett nej är ett nej. Du har rätt att ångra dig. Du måste få styra takten vid behov.
 • Använd generöst med glidmedel. Ni behöver mycket glidmedel för att det ska vara skonsamt. Men inte FÖR mycket så att det blir svårt att styra takten.

Lust ska vara drivande

Hetetrosexuell anal penetration har det inte forskats särskilt mycket på. Den forskning som handlar om det kvinnliga perspektivet på heterosexuellt analsex handlar till en viss del om anledningen – och resultatet är anmärkninsvärt. De främst förekommande anledningarna för kvinnor att ha analsex har i de studier jag läst varit drogmissbruk, lust, önskan att tillfredsställa sin partner, att undvika vaginal penetration och i en del fall analsex utan samtycke. Blandade orsaker alltså… De flesta kvinnorna i studien verkade heller inte njuta av sexet. De kvinnor som gillar analsex har partners som är bra på att använda glidmedel och, som jag tolkar det, också tar ansvar för bådas njutning.

Det jag mest studsar på är just de rapporterade anledningarna till att ha analsex. Har du ett egen lust och eget driv att ha analsex så är också sannolikheten större att du kommer vara mer avslappnad. Då minskar också risken för negativa bieffekter. Men om du har analsex trots att det inte ingår i din egen önskade sexuella repertoar, då ökar kanske risken. Lyssna på dig själv här!

Referenser

Relaterad läsning på BakingBabies

Framfall och sex

Sex efter förlossning

3 kommentarer till “Analsex efter förlossningskada”

 1. Jag försöker finna svar gällande sex efter operation av rectocele och mellangård. Vad gäller kring analsex då? Kan det göra operationen ogjord även om man tar det i lugn takt och väl förberett?

  1. Hej! Det kan inte förstöra operationsresultatet, men som det står i texten kan anal penetration påverka muskelspänningen i analmusklerna till det sämre, även hos tidigare oskadade personer. Har du riskfaktorer som kan bidra till nedsatt funktion i bäckenbotten (levatorskada eller annat) kan det eventuellt innebära en ökad risk för anal inkontinens senare i livet.

   1. Har endast lagat litet rectocele samt förstärkt uttänjda muskler (transversus och bulbo). Sfinktrarna och levatorer är oskadda vad läkarna kunnat se. Då kan jag släppa oron att förstöra operationsresultatet iallafall om andan skulle falla på. Tack för svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *