Framfall och sex

fingers on melon

Vad vet vi om framfall och sex?

Jag möter många personer med framfall och ganska många av dem är rädda eller oroliga för sex. Många vårdgivare har svårt att förstå patienternas rädsla och oro här, eftersom vi som vårdgivare känner till de anatomiska förhållandena och vet att sex är helt ofarligt även för en person med framfall. Därför blir det ibland inte optimalt när patienter lyfter dessa frågor. Vårdgivaren negligerar att det skulle vara ett problem, och patienten känner sig osedd. Jag tänkte därför dyka in i ämnet idag!

Patienternas frågor är ofta enkla:

  • Kan jag få förvärrat framfall av att ha sex?
  • Kan sex orsaka framfall?
  • Finns det något jag kan göra för att minska risken att jag känner av mitt framfall vid sex?

Svaren går att säga kort:

Nej du kan inte få eller förvärra ett framfall av att ha sex. Ja, det finns sätt att göra sex bekvämare (men många upplever faktiskt inte att framfallet stör alls!). Men vi tar de långa svaren också, med bättre förklaringar.

Kan sex orsaka framfall?

Man pratar i regel om framfall när livmodern, blåsan eller tarmen sänks in i slidan. När man har sex så skapar kåtheten större utrymme i slidan. Bäckenorganen är gjorda för att också kunna flytta på sig lite när man ha sex och det finns ingen del av en normal, icke-våldsam sexpraktik som kan orsaka framfall.

Kan sex förvärra framfall?

Nej, det brukar inte hända. Däremot kan svullnaden som kan ligga kvar efter kåthet, penetration eller orgasm kunna ge en känsla av att det är lite mer av allt i underlivet. Det här är övergående och en förnimmelse du troligen hade långt innan framfallet – men aldrig riktigt la märke till.

Om du är torr i slemhinnorna kan sex också ge upphov till skav eller irritation som också kan ge en påspädning av symtom från underlivet. Ditt framfall har inte blivit värre – men känsla av obehag eller smärta kan ha ökat.

Kommer min manliga partner märka?

Om du har ett litet till mellanstort framfall kommer din partner troligtvis inte märka något alls. Inte ens vid penetrerande sex brukar de framfall vara i vägen. Slidväggarna är normalt så mjuka och eftergivliga att de liksom ”hänger med” i vad som händer. Om sexuell penetration inte känns bra för dig är det en annan sak, och det är i så fall en anledning att söka hjälp. Framfallet brukar inte påverka din partners upplevelse vid penetrerande sexuell penetration.

Finns det några fördelar med sex vid framfall?

Orgasmer är otroligt nyttiga – de ökar blodcirkulationen och frigör en kaskad av hormoner som får du att må bra. Hormonerna kan ge en känsla av välmående, minska obehag, smärta och ångest.

Problemlösning

Det finns ingen problemlösning som passar alla, ingen ”one size fits all” när det kommer till sex och framfall. Men om du tänker dig att bäckenorganen och det som faller nedåt är mjukt och flyttningsbart så kan du börja bli mer kreativ.

Sexpositioner där du är mer upprätt kan vara oskönt om framfallet åker mer nedåt med hjälp av gravitationen. Du kan ta tyngdlagen till hjälp istället – positioner där du ligger ner på rygg eller sida kan vara bättre. Eller stående på alla fyra. Vid cystocele kan dock ryggliggande kännas sämre och då kan andra mer halvsittande positioner kännas bättre. Var kreativ, det finns väldigt många positioner att testa!

Ibland kan missionären med en kudde under rumpan vara en bra ställning. Den positionen kan du också ha som viloposition efteråt om du vill avlasta området lite.

Andning och avslappning under sex

Jag brukar inte vilja ge råd eller tips som gör att folk behöver tänka på sitt framfall eller bäckenbotten under sex, det är ju otroligt avtändande. Men en sak man kan behöva analysera är om man någon gång under sexakten har en vana av att hålla andan kraftigt eller krysta. Det är en vana som skulle kunna vara kopplad till ökade symtom av framfall efter sex. Det här kan man försöka vända till att andas djupt ner i magen och försöka avhålla sig från att krysta.

Spänd bäckenbotten

Om du är stressad eller orolig inför eller under sex kan bäckenbotten också svara med att spänna sig, och det kan också medföra att sex blir mindre trevligt och kul. Det kan också ge en känsla av trötthet, tyngd eller smärta i efterhand. Här är det svårt att ge enkla och snabba råd, men våga slappna av och njuta! Framfallet måste inte störa! Oron för att sex inte kommer kännas bra kan leda till att sex inte känns bra. Om du inte kan komma förbi tankar eller oro rekommenderar jag starkt att du pratar med något om detta. Börja med din partner, en vän eller boka tid hos en bra sexolog.

Vad säger forskningen?

När kvinnor med framfall får fylla i självskattningsformulär om sex så visar resultaten faktiskt att merparten inte har någon specifik fysisk nedsättning kopplat till orgasm eller sexuell tillfredsställelse. Ändå skattar många att de har nedsatt sexuell funktion. Hur kommer det sig? Jo, det verkar faktiskt inte som att den fysiska funktionen eller upplevelsen av njutning förändras. Förändringen sitter i nedsatt självupplevd kroppsuppfattning. Man känner sig trasig eller osexig.

Här vill jag skicka med:

Du är inte trasig. Du är inte osexig. Faktum är att de flesta partners inte ens märker av framfallet vid sex. Det är du själv som gör det. Om du kan komma över din egen känsla och oro så finns möjligheten att njuta precis lika mycket av sex som tidigare.

Bäckenbottenträning kan ibland öka sexualfunktionen även vid framfall. Ta kontakt med en fysioterapeut om du behöver hjälp och stöd vid träning.

Det finns också muskelskador som kan finnas samtidigt som framfall, som minskar förmågan till orgasm. Har du en nedsatt orgasmförmåga och misstänker defektläkta muskelskador efter förlossning ska du söka dig till en bäckenbottenkunnig gynekolog.

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *