Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Känselbortfall i fot och tå

Känselbortfall i fot och tå

Hej! Jag läste ett inlägg från 2021 om fotsmärtorna/problem efter graviditet. Jag lider av smärta i fötterna 1 år efter min första graviditet. Min fråga är om man kan även få känselbortfall  i foten/tårna?  Jag har lite nedsatt känsel i min höger tå och ilar till lite i båda fötterna när jag kliver upp om morgonen. Läkaren och fysioterapeuten menar att allt ser ”normalt” ut trots smärta och känselbortfall i höger tå.
Tack på förhand

Läsarfråga

Hej och tack för frågan! Jag gissar att det är detta inlägg du läst.

Fötterna förändras

Fötterna förändras under graviditeten och de kan bli både längre och bredare. Man kan behöva gå upp en eller ibland till och med flera storlekar i skor. Man kan också få en liten ökad eller nytillkommen pronation i foten, det vill säga en inåtrotation av mellanfoten. Ofta går pronationen sedan tillbaka i alla fall delvis efter graviditeten, men längd- och breddförändringarna blir konstanta. Om dina känselbortfall hör ihop med graviditeten så är det troligen på grund av detta. Det är då inte själva förändringen som gör att känseln försvinner, utan det krävs då någon slags nervinklämning.

Nervinklämningar i tårna

Nu vet jag inte om det är alla tår eller bara en, och vilken tå i så fall. Men en vanlig anledning till tappad känsel i tårna är att föttrna har blivit bredare och att det är någon nerv som kommer i kläm om du har för tighta skor. Det här i ganska vanligt hos exempelvis löpare som har skor med för smal tåbox, även utan föregående graviditet.

Mortons neurom

Ett namn på ett av de nervinklämningstillstånd som kan komma i framfoten/tårna är Mortons neurom. Det är en nerv som hamnar i kläm i framfoten och som kan ge skärande smärta eller känselbortfall ut mot tårna. Det vanligaste är att nervinklämningen finns mellan ”långtån” och ”ringtån” om man kan kalla dem så. Nedsjunkna fotvalv kan vara en trigger till problematiken, och det är här som man kan misstänka graviditeten som grundorsak. Man kan ibland minska trycket på nerven genom att ha bredare skor och ha inlägg som lyfter upp ett eller både fotvalven. Om det inte räcker kan det ibland bli tal om kirurgi.

Nervinklämningar i ryggen

En annan orsak till känselbortfall i fötterna kan vara att en nerv kommer i kläm högre upp, oftast då i ryggen. Det här kan ofta en läkare eller fysioterapeut hjälpa dig att utreda.

Ilande i både fötterna på morgonen

Det är vanligt med det vi kallar plantar fasciit efter graviditeter också. Den ”plantara fascian” är senstråket som klär fotens undersida och ändelsen ”-it” ger oss ledtråden att det handlar om en inflammation. Viktuppgången under graviditet ger en ökad belastning på dessa ligament och detta tillsammans med övriga fot-förändringar innebär ofta att den här senstrukturen blir överansträngd. Det innebär ofta stelhet och smärta som är värst på morgonen och efter vila. De här smärtorna kan bli värre efter graviditeten då man ofta står och går mycket mer, och kanske mer utan inneskor än vad man brukar göra på jobbet. De här besvären är ofta ganska långdragna, men går i många fall över av sig själv. I vissa komplicerade fall kan man dock behöva kirurgi även här, ifall det uppstår en så kallad ”hälsporre”, en slags benutväxt i hälen.

Vad kan du göra själv?

  • Undvik att stå och gå på hårda golv utan inneskor
  • Stå och gå bara så mycket som dina fötter tål utan att smärtan eskalerar.
  • Fotmassage kan kännas skönt. Om du inte kan få det av en partner kan du själv massera med en taggboll eller tennisboll under fotsulan.
  • Byt skor så att du får skor som passar dina fötter som de är nu.
  • Träna upp fotens och benets muskler. Ta hjälp av en fysioterapeut om du inte vet vad du kan göra.

Hoppas dina besvär går över!

Känns det inte som att de här råden känns riktigt rätt tycker jag att du ska se om du kan träffa en annan fysioterapeut eller läkare som är bra på just fötter. Det finns andra besvär som kan ge känselbortfall i fötter, så det kan absolut finnas anledning till att nysta vidare.

Referenser

Morphological and Postural Changes in the Foot during Pregnancy and Puerperium: A Longitudinal Study

The Effect of Arch Drop on Tibial Rotation and Tibiofemoral Contact Stress in Postpartum Women

Alterations of Pregnant Gait during Pregnancy and Post-Partum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *