Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Smärta efter förlossningsskada

Smärta efter förlossningsskada

woman wearing black camisole

Idag kommer ett svar på en läsarfråga om smärta efter förlossningsskada

För 9 mån sedan födde jag mitt första barn (vaginalt) och fick en grad 2 bristning. I början hade jag extremt ont, som kramp i ett stort område runt slidöppningen, varje dag. Klarade inte av att stå upp pga smärtan. Idag är det bättre, men fortfarande ont ett par ggr i veckan, men främst på den sidan som bristningen var. Är det då överspänning eller är det lagningen som är fel? Så svårt att veta skillnaden på framfall och överspänd bäckenbotten… men för mig försvinner ju smärtan när jag ex lägger mig ner.”

Läsarfråga

Var för gör det ont?

Först av allt vill jag såklart beklaga. Jag är ledsen att du haft det så tufft och jobbigt. När jag nu försöker förklara möjliga orsaker till din smärta är det inte alls för att förminska din upplevelse. Läs nu detta med snäll röst: Skador GÖR ont. Att få en grad 2-bristning kan innebära allt ifrån en liten reva på någon muskel till en djup och omfattande bristning som involverar flera muskler och lager. Det är därför inte rimligt att jämföra sin egen grad 2-bristning med någon annans.

Det som gör ont vid en muskelskada är ofta svullnaden som uppstår i vävnaden. Att du haft mer ont kan tyda på att du också haft mer svullnad och kanske också hematom som tryckt på vävnaderna. Hematom är som tredimensionella blåmärken med blodkoagel som ligger i vävnaden och trycker och stör, och som kroppen bryter ner och tar bort över månaders tid.

Smärta efter förlossningsbristningar blir ofta värre vid “relativ överansträngning”.

Jag vill tipsa om läsning i texten som handlar om copingstrategier för tyngdkänsla, där tror jag att du får bra råd.

Smärtans karaktär

Det som beskrivs och upplevs som kramp är ofta just kramp. Alltså – bäckenbotten består av muskler som kan bete sig precis som andra muskler, det vill säga reagera på smärta med extra muskelspänning. Det är alltså möjligt att du först hade en traumatisk smärta pga svullnad och att den smärtan med tiden har ersatts av smärta vid muskelkramp och överspänning.

En del kan handla om sensitisering. Då är det att smärtans orsak läker ut och försvinner, men att nervsystemet fortsätter att signalera smärta trots det.

Ett annat delsvar är att det är ärrvävnaden som gör ont. Det behöver inte betyda att något är fel med lagningen utan att det finns en mekanisk stramhet som kan försvinna med tiden. Ibland kan man hjälpa till med ärrmassage och töjningar.

Skilja på framfall och överspänd bäckenbotten

Här slår frågeställaren huvudet på spiken. För det ÄR faktiskt vanligt att individer blandar samman symtom från framfall och överspänning i bäckenbotten. Det är ofta en spiral av att

  • ha en känsla av att något svajar eller sackar i underlivet.
  • reagera med spänning i bäckenbotten, för att stänga till och lyfta upp.
  • fortfarande ha något som svajar och sackar.
  • den upplevda lösningen blir att knipmer och mer. Inte bara under specifika träningstillfällen, utan hela dagen – ständigt.
  • Muskler som bara spänns och aldrig slappnar av kommer utveckla smärt- och spänningstillstånd. Det kommer ofta som ett brev på posten.

Jättesvårt att veta skillnad ibland

Att som individ skilja på mjölksyra-svid i musklerna och svid och skav i slemhinnorna är jättesvårt. Att skilja på ”globuskänsla” och en känsla av slidan är väldigt trång och liten pga överspänning är heller inte alltid självklart.  Att alla symtomen också kan komma samtidigt är ju ännu mer förvirrande. Muskelspänningarna kan bli så överväldigande att blodcirkulationen försämras, så att slemhinnorna blir skaviga bara på grund av det. Ett framfall av slidväggar kan finnas samtidigt som en överspänning som krampaktigt försöker lyfta upp det. Att bara knipa mer och mer är inte en konstruktiv lösning, även om det känns precis som det. Ganska ofta får jag börja framfallsbehandling med att hjälpa patienten att MINSKA sitt spänningsläge. Kanske trots att allt personen tidigare fått höra i kontakt med vården är ”knipträna mer”. Märk väl också att det är stora skillnader mellan att knipträna och att gå omkring med en spänd bäckenbotten ständigt.

Konkreta råd

Börja med att slappna av mer i bäckenbotten. Du kan också massera och mjuka upp ärrvävnaden. Sök hjälp av en fysioterapeut, om möjligt, för att få råd kring träning och belastning. Om besvären inte går över, sök hjälp av en läkare att se om lagningen är optimal.

Smärta efter förlossningsskada

Berätta gärna om dina egna erfarenheter och om du har något ytterligare tips!

Läs också om rådgivning vid problem efter förlossning hos backenbottenutbildning.se

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Det finns också webbkurs för dig som vill träna trots svag bäckenbotten. Läs mer här: Webbkurser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *