Vi har i flera år sett de smyga sig fram vetenskapliga studier som indikerar att det finns någon slags koppling mellan bäckenbotten och höftens rotatorer/de djupa rumpmusklerna. Det har dock varit lite svårt att helt förstå den kopplingen. Det säger jag inte att vi gör helt nu heller. Men det har kommit en ytterligare ny studie som pekar på vad den här kopplingen kan bestå av. Man har tidigare sett att rehabträning av obturator internus kan ge någon fördel vid nedsatt kontinens. Man har också även sett att operation av höftartos kan leda till förbättrad urininkontinens. Det finns alltså saker som pekar på ett strukturellt samband mellan höftleden och bäckenbottenmusklerna.
Obturator internus
Obturator internus är en av de sex djupa utåtroterande musklerna i höften. Det är en muskel som utgör en del av den muskulära väggen inuti bäckenet, men går också ut till höften. I bäckenet har levator ani och obturator internus en delad infästningplats som kallas arcus tendineus. Men den här linjen kan inte på ett tillfredsställande sätt förklara fenomenen som beskrivs ovan. Nu har man försökt förstå om obturator internus och levator ani kan ha ett bredare kontaktområde än vad som tidigare beskrivit.
Ny studie
För att försöka förstå det här har man gjort en studie på döda kroppar, 12 män och 11 kvinnor. Alla kroppar var frivilligt donerade som materal för utbildning och studier och deras familjer har också fått lämna samtycke. Från kropparna har man då plockat ut bäcken och tittat noga på obturator internus och levator ani. Man kollade specifikt på deras placering, förhållandet dem emellan och deras stödjestrukturer och invärtss uppbyggnad.
Det man såg var bland annat levator anis ursprung vid pubisbenet och obturatorns fascia hade en annan position än den man vanligtvis benämner som arcus tendineus. Det här är rätt avancerad anatomi. Om jag förstår det hela rätt så finns det en bredare sammanflödespunkt mellan levator ani och obturator internus än vad man tidigare trott. De delar på obturatorfascian på ett större område och möts inte enbart på varsin sida om arcus tendineus.
Kanske inte som man trott tidigare?
Tidigare har man beskrivit det som en linje där de båda möts, men på varsin sida. I den här studien såg man att kontaktområdet mellan levator ani och obturator internus löper längs med bäckenets kant och delar ett bredare område av obturatorfascian (ca 25 mm djup och 20 mm tjock). Om det här stämmer kan alltså rörelse i obturator internus också ge följdrörelse i levator ani.
Den här studien har några begränsningar – den är anatomisk och gjord på döda kroppar med medelålder på över 70 år. Det kan vara så att hos yngre individer är muskelmassan högre och att man skulle se något annorlunda hos yngre. Det är heller inte en studie på aktiv muskelfunktion eller aktiv rörelse. Man kan egentligen inte uttala sig om samarbetet mellan levator ani och obturator internus utifrån detta.
Vad vet vi nu?
Ja, en ny studie förändrar egentligen inget, vi kan inte slänga alla gammal kunskap överbord på grund av detta. Men det är intressanta fynd! Jag gissar att det kommer flera nya studier som antingen kommer bekräfta detta eller dementera. Kommer det bekräftande studier, då kommer vi behöva ändra hur vi talar om bäckenbottenanatomin en aning.
Referenser
- Anatomical basis for contribution of hip joint motion by the obturator internus to defaecation/urinary functions by the levator ani via the obturator fascia
- Urinary incontinence, overactive bladder, and quality of life in women submitted to total hip replacement
- Prospective analyses of female urinary incontinence symptoms following total hip arthroplasty
- Hip dysfunction-related urinary incontinence: a prospective analysis of 189 female patients undergoing total hip arthroplasty
Om rörelser i obturator internus påverkar levator ani och kontaktytan mellan dem är större än vad man trott – påverkar detta hur man tänker kring rehabövningar och vilka övningar man rekommenderar och inte rekommenderar? Finns det övningar som involverar höft och rumpa som man bör undvika för att det skapar ett för stort ”drag” i bäckenbotten?
Min ovanstående fråga var med utgångsläget att man har någon form av skada på levator ani.
Nej snarare tvärt om, att det finns ett ökande vetenskapligt underlag för att inkludera höft-och rumpmuskulatur i rehab för personer med bäckenbottenproblem.
Efter många år med nedsatt styrka o funktion i bla obturator internus o ev obturator externus efter en trolig nervskada vid graviditet o förlossning med överrörlighet och långvarig bäckensmärta så skulle jag säga att med min erfarenhet av min kropp så skulle detta kunna vara mitt i prick! Spännande och äntligen kommer det mer forskning kring de djupare delarna i bäckenet.