Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i magen efter graviditet

Ont i magen efter graviditet

woman wearing black camisole

Vad är det som gör ont i magen efter graviditet? Vad kan jag göra åt det? Fysioterapeuten svarar!

Jag fick mitt andra barn för 11 veckor sedan och bär på henne väldigt mycket. Jag får väldigt ont i övre delen av magen rätt ofta. Speciellt om jag bär utan hjälpmedel (sele eller sjal), men även med hjälpmedel får jag ont efter ett tag. Är det riktigt illa strålar den ned i magen och kan känna mig illamående. Har du hört talas om detta tidigare? Vad det kan bero på? Finns det nåt jag kan göra? Så tacksam för svar

Läsarfråga

Vanligt och normalt

Att ha ont i magen efter en graviditet är inte ovanligt och besvären kan finnas kvar i både veckor och månader. Den vanligaste orsaken är överbelastning och utsträckning av bålens alla muskler efter graviditeten och förlossningen. Det kan uppstå akuta små överbelastningsskador i magmusklerna efter krystandet, och att bära, vyssja, amma och mata kan bidra med belastning som gör att återhämtningen går rätt långsamt. Förstoppning kan också vara en sådan sak om hör ihop med magsmärta även om jag tycker mig förstå att frågeställarens besvär sitter högre upp i magen än så.

Ibland inte normalt

En viktig sak att ta upp i samband med magsmärtor postpartum är ju också det som hör ihop med infektioner i livmodern. Även om jag inte tror att frågeställarens smärta hör ihop med detta vill jag även nämna det om någon annan hittar hit med liknande frågeställning. Livmodern återhämtar sig vad gäller storlek och placering inuti bäckenet inom 8 veckor efter förlossningen.

Sträckning mot magens mittlinje

En kort tid efter graviditeten kommer du ha tunna, utsträckta magmuskler och troligen en diastas som håller på att återhämta sig. Jag undrar om din bär-position gör att du hamnar med bålens tyngdpunkt något bakåt? Om du står lite bakåtlutad kan magen sträckas. Då ”blottar” du en känslig punkt som kan orsaka obehag.

Bebisens tryck

Alltså att det rent fysiskt är bebisen som trycker på magen så att du blir illamående? Kanske behöver du ändra din hållning lite, så att du inte står alltför uppsträckt/bakåtlutad? Försök stå mer neutralt med en linje som går från örat/axeln/höften/utsidan knät och strax bakom fotknölen?

Bärande och belastning

Musklerna på bålens framsida går från bröstbenet, de nedersta revbenen och ner till bäckenet och möts i magens mittlinje. Tillsammans gör bålens alla muskler en massa saker:

  • håller ihop kroppen
  • håller dig och din ryggradupprätt
  • ger stöd och skydd till inre organ.

Under en graviditet har alla musklerna varit väldigt utsträckta. När magen plötsligt blir som en boll som tappat luften blir allting väldigt svajigt under en period. Magmusklerna återhämtar sig med en försvagning jämfört med tidigare. De blir svagare även om du är en person om har turen att magen utseendemässigt återhämtar sig snabbt.

Bär kortare stunder

Bär inte mer än 45-60 minuter åt gången om det ger dig fysiska besvär eller belastningssmärta. Bara för att det kan vara oerhört praktiskt är omåttligt bärande inte alltid bra. Smärta när du är nyförlöst tycker jag att du helst ska undvika. Om det går att slippa smärta bör du inte bara uthärda.

Prioritera rehab

Vill du kunna bära barn smärtfritt behöver du både prioritera tre saker:

  • Bär för all del, men i rätt dos så att du mår bra av det
  • Vila, kroppen jobbar med reparation och uppbyggnad mellan belastningstillfällena
  • Rehab, bygg upp kroppen igen.

Här finns tips på rehabövningar efter graviditet.

Här finns en mer omfattande webbkurs för träning efter graviditet

Ont i magen efter graviditet

Om smärtan inte går över med rätt doserad belastning, vila och träning tycker jag att du ska kolla upp besvären hos någon vårdgivare IRL. Fysioterapeuter är duktiga på att kolla upp belastningsrelaterade besvär.

Egna erfarenheter?

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *