Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tips inför förlossning

Tips inför förlossning

Jag träffar många gravida, både privat i bekantskapskretsen och i mitt arbete. Utifrån att jag ofta följer mina patienter länge och hör vad de kämpar med både fysiskt och psykiskt har jag numera en bank av åsikter, tips och råd inför förlossning. Här kommer de! Fyll gärna på i kommentarsfältet.

Det handlar inte om vad du kan packa i BB-väskan eller om förlossningsbrev. Utan det handlar om det där som är svårt att ta på, lite mer flytande saker. Jag tänkte att ni därför ska få hjälpa mig att fylla på listan!

Planera inte för mycket

Forskning har visat att om det blir för stora missmatchningar mellan kvinnans förväntningar och utfallet av förlossningen ökar risken för att den kommer upplevas som traumatisk. Komplikationer som tillstöter går inte att planera för, och händer det så händer det. Det handlar inte om ett misslyckande om förlossningen inte går som du tänkt dig.

Slappna av på kommando

Det jag som fysioterapeut kan rekommendera är att träna på att aktivt slappna av på kommando. Jag träffar så OTROLIGT många patienter som inte kan slappna av ens när muskeltestning kräver avslappning. Ibland tänker jag på att det kan bli en svårighet under förlossningar. Det är en enorm fördel att kunna slappna viljemässigt mellan värkarna, att inte fastna i ett överspänt läge där kroppen gör av med onödig energi bara i väntan på nästa smärtvåg.

Om du är van att knipa med bäckenbotten vid maximal ansträngning (som vid tunga lyft) kan du behöva träna på motsatsen. Under förlossningen kanske du behöver ta i med magmusklerna för att bistå vid krystarbetet, men bäckenbotten behöver ändå slappna av.

Visualisera målet

En del vill ha målbilden av att få upp bebisen till bröstet som målbild. Andra har målbilden av första mackan efter förlossningen, eller fjällvandringen tillsammans med barnet när hen är större. Hitta styrkan i det du drömmer om där och då.

Gör upp en kommunikationsstrategi

Prata igenom hur du vill bli peppad och bemött med din partner eller medföljande. Du kanske inte kan VETA, men du kan ana. Jag brukar likna det vid hur jag vill bli bemött när jag har blödande skoskav och lågt blodsocker efter en promenad på stan (alltså en aktivitet jag inte blir direkt peppad av). När du mår pest och pina, vill du bli bemött med käcka hejarop, tysta klapp på armen, en kokt med bröd från kiosken, eller peppad av gangsta rap i bakgrunden? Jag tror att du kan hitta situationer, inte som liknar en förlossning, men från vilka du kan dra paralleller till hur du bäst tar emot stöttning.

Var en besvärlig patient

Förstås vet vi alla att förlossningsvården är enormt pressad. Allt som är rimligt att din partner eller medföljande kan göra, lös det själva. Men allt som faktiskt gäller personalens expertis: våga be om det.

Bit inte ihop och var så himla duktig under förlossningen! Vill du ha något så försök be om det utan att känna att du är till besvär. Behöver du smärtlindring eller något annat, ring på klockan och be om hjälp. Tänk inte att du inte vill störa dem och att de har mycket att göra. Just i den situationen får man lov att vara självisk! Angående smärtlindring så våga be om det i ett tidigt skede om du vet att du vill ha det.

Följ dig själv

Den bästa smärtlindringen kan vara den du själv upplever att du behöver. En del vill klara sig utan. Andra är supernöjda med lustgas. En del vill ha epidural eller pundendusblockader – andra blir skrämda av bara tanken. Det finns inget rätt eller fel här. Det som känns bra för dig angående smärtlindring, är antagligen bra för just dig.

Hur kan du signalera att du ändrat dig?

Tänk igenom hur du ska kunna signalera om du byter önskemål om stöd helt plötsligt. När förlossningen sätter igång kanske du inser att den skrämmer skiten ur dig, och du istället vill bli omhållen ömt och tröstad med en sval hand på pannan? Eller så inser du att du är som gjord för att föda barn. Att du blir topp tunnor rasande om den där ömma handen närmar sig dig överhuvudtaget? Bestäm en signal för hur du signalerar nej, stopp, byt taktik! 

Om du känner att din plan vad gäller smärtlindring inte håller heller – det är okej att ändra sig! Att behöva massor med smärtlindring är inte ett misslyckande.

Släpp kontrollen

Det här är ju naturligtvis jätteläskigt. Men om du ser det som att du själv väljer att släppa kontrollen, att följa hur förlossningen går framåt och att ta värkarna en i taget så kan det kännas bättre. Du har valt att släppa kontrollen, den togs inte ifrån dig. Det kan bli en viktig mental skillnad.

Fundera på worst case scenarios

Prata igenom en del worst case scenarios med den som ska vara med dig på förlossningen. Hur vill du bli hjälpt om du plötsligt blir rädd? Hur vill du göra för att påkalla personalens uppmärksamhet om ni vill veta alla möjliga alternativ till det som håller på att hända? Om du vet att ni har svårt med det, bestäm er för ett tillvägagångssätt hur ni vill göra för att berätta att “nu är vi inte bekväma med vad som händer, finns det några möjliga alternativ?”.

Att vara föreberedd på sugklocka och snitt kan hjälpa ifall det händer. Läs på om kejsarsnitt även om du inte ska göra ett planerat. Skulle det komma till läget att ett akutsnitt behövs så är det skönt att veta vad som ska hända och hur det går till. För i det läget är väldigt svårt att ta in och bearbeta en massa ny information.

Använd dig av BRAIN

När personalen föreslår att man ska göra något specifikt kan akronymen BRAIN vara hjälpsam för att ta reda på vad som kan hända. BRAINS står för

  • Benefits
  • Risks
  • Alternatives
  • Intuition
  • Nothing

Om du förmår kan du försöka fråga så att du förstår. Varför föreslås en specifik åtgärd? Vad är de tänkta fördelarna? Vad kan det finnas för risker, för dig som födande eller för barnet? Vilka alternativ kan finnas till den föreslagna åtgärden? Vad säger din intuition om det du hör? Om man väljer att avvakta eller inte göra något alls, vad kan hända då? Vad finns det för risker eller fördelar med detta?

Vad behöver du veta?

Vill du veta mer om smärtlindring, sugklockor, klipp eller förlossningsställningar? Kunskap är makt och förlossningar behöver inte vara något som bara “händer dig”. Bäckenbottenutbildning.se är ett utmärkt ställe att börja!

Glöm inte att födseln bara är början

Läs på om amning i förväg om du vet att du åtminstone kommer vilja testa. Babybaby.se är en bra start.

På samma tema på bakingbabies

Undvika och förebygga förlossningsskador

Att spricka vid förlossning

Ska du genomgå ett kejsarsnitt?

Missa inte webbföreläsningen Kejsarsnittskolan! Den enda förlossningsförberedande kursen för snitt jag känner till!

Vad har du med dig för erfarenhet från förlossning som kan bli ett konstruktivt råd till någon annan? Berätta!

Hjälp mig att fylla på listan! 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *