Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Undvika och förebygga förlossningsskador

Undvika och förebygga förlossningsskador

woman wearing black camisole

Finns det någon enkel väg för att undvika och förebygga förlossningsskador?

Den här frågan får jag typ varje gång jag öppnar upp för någon slags frågemöjlighet på blogg eller instagram. Det är verkligen en angelägen fråga, så jag fattar att den kommer upp!

Det ligger inte i dina händer

Min erfarenhet, både som kliniskt verksam vårdgivare och från att ha hört tusentals berättelser från våra följare – är att de som drabbas av förlossningsskador nästan alltid känner skuld, som om att skadan var ett resultat av dålig förberedelse eller bristande prestation under förlossningen. Jag hade samma känslomässiga reaktion när jag fick en grad 4-bristning då vår äldste son föddes. Det är kanske mitt allra viktigaste budskap med det här inlägget: Det är aldrig ditt fel. Det är inte alltid någon annans fel heller faktiskt. Det finns ingen vetenskaplig grund till påståenden om att du kan förbereda dig optimalt eller bete dig på ett visst sätt för att undvika skador. Det fungerar tyvärr inte så.

Förlossningar är intensiva

När bebisen passerar genom förlossningskanalen trycks alla strukturer åt sidorna med en oerhörd kraft. Om det går för snabbt eller för långsamt kan detta tryck orsaka mer skada än om det får ta ”optimal tid”. Bebisens (och framförallt huvudets) storlek påverkar ju också hur mycket tryck som faktiskt uppstår. Vissa muskler sträcks ut över 300 % när bebisen passerar. Det finns faktiskt inga andra muskler i kroppen (vad jag vet) som klarar en sådan utsträckning utan att gå sönder. Med det perspektivet är det nästan konstigt att en del klarar sig utan skador.

Krystskedet är det viktiga

När bebisens huvud börjar födas fram, det är då det gäller. Den processen ska helst gå långsamt och vara välkontrollerad, därför att man vill att alla mjukdelar i vagina och mellangård ska kunna få tid att töjas. Om det går för fort får vävnaderna inga pauser och då kan processen helt enkelt blir för intensiv, så den tillräckligt långsamma sträckningen får inte tillräcklig tid.

När det går lagom långsamt så glider barnets huvud lite tillbaks när det är en paus mellan värkarna. Detta ger en liten möjlighet till återhämtning och något förnyad potential till ytterligare sträckning utan skada. Därför säger barnmorskan ibland till att du ska andas igenom vissa värkar istället för att krysta.

Vilken ställning är bäst?

Förlossningsställningar kan man välja utifrån aspekten av att skynda på eller sakta ner förloppet. Att föda mer upprätt kan snabba på förloppet. Om det går för fort kan det istället vara lämpligare att välja en position där du ligger på sida eller står på alla fyra. Att ligga på rygg i gynställning kan öka risker för förlossningsbristningar. Du kan läsa mer här!

Barnmorskans jobb då?

När det gäller att minska risken för bristningar brukar barnmorskans fokus ligga på att uppnå ett kontrollerat framfödande. Detta är ofta resultatet av ett bra samspel mellan er. Barnmorskan ska bromsa farten och ge stöd för mellangården med sina händer eller en varm handduk. Hennes uppgift är också att ge råd och guidning gällande för situationen lämpliga förlossningsställningar samt ge verbal vägledning och stöttning. För att du som födande ska klara av ett långsamt framfödande behöver kommunikationen mellan barnmorskan och dig funka bra.

Hur förebygger man bristningar?

Förebyggandet av bristningar handlar i stort om att det ska gå lagom långsamt att föda fram bebisens huvud, så att vävnaderna hinner töja sig utan att brista. Samtidigt bör det inte ta för lång tid, krystskeden över 60 minuter kan också öka skaderisken. För att förebygga bristningar bör man undvika tång och yttre press. Den bästa evidensen i dagsläget gället stöd för perineum med våta och varma dukar. Är detta inte möjligt ska man använda ett annat manuellt tvåhandsgrepp för perinealskydd.

Riskfaktorer för bristning

De flesta riskfaktorer är, som du ser, inget du kan påverka själv. Det finns också riskfaktorer som uppstår på grund av hur förlossningen utvecklar sig, och är svåra att förutse.

Riskfaktorer för förlossningsskada

Relaterad läsning på Bakingbabies

2 kommentarer till “Undvika och förebygga förlossningsskador”

  1. Vet man något om varför vestibulit skulle öka risken för bristning? Är det pga att en överspänd bäckenbotten kan påverka, pga minskad förmåga att slappna av i musklerna i framfödandet?

    1. Ja, det är inte pga själva vestibuliten (irritationen i slemhinnan) i alla fall, utan den spända bäckenbotten. Det blir som en armbrytning mellan bäckenbotten (som håller in/emot) och kraften från livmoderns sammandragningar/passagen av barnet. Ett högt motstånd i bäckenbotten kan öka risken för bristning, tror man.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *