Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Blygdläpparna och graviditet

Blygdläpparna och graviditet

close up of grapefruit

Jag är gravid i vecka 23 och förra veckan bestämde jag mig för att kolla in underlivet med spegel. Jag fick en total chock, blygdläpparna var stora, svullnad och nästan lila. Jag känner egentligen inte mig så svullen, men det såg väldigt, väldigt svullet ut. Är det normalt?

Läsarfråga

Blygdläpparna

De yttre blygdläpparna kan vara upp till 12 cm långa, och är ofta inte lika långa på båda sidor. Av de inre blygdläpparna ofta upp till 10 cm långa och strax över 6-7 cm djupa (eller hur man nu ska uttrycka det), där höger oftast är större än vänster. Båda uppsättningarna är blygdläppar brukar vara mörkare än omkringliggande hud, och färgnyansen kan variera från individ till individ. Det är vanligt att de inre blygdläpparna sticker ut utanför de yttre. Det är dock lika normalt att de inre är helt täckta av de yttre.

Graviditeten och blygdläpparna

Förändringarna som din kropp genomgår under graviditeten gör bland annat att du får en ökad blodvolym och ett ökat blodflöde till bäckenområdet. Precis som andra kroppsdelar kan bli svullna så kan trycket från magen göra att blydläpparna också sväller. Samma anledning gör också att färgen kan bli mörkare. Förhållandet mellan de inre och yttre blygdläpparna kan bli något annorlunda, så att de inre blygdläpparna nu ser större ut i förhållande till de yttre.

Svaret på läsarens fråga är alltså: Ja. Det är helt normalt.

Åderbråck

Något som kan förstärka förändringen i färg/form är åderbråck i underlivet.

Genitala åderbråck

Förlossningen och blygdläpparna

Vävnaden i  och omkring blygdläpparna är mycket elastisk och kan sträcka ut sig otroligt mycket under en vaginal förlossning. De yttre blygdläpparna brukar inte påverkas lika mycket, men de inre kan bli drabbade av både utsträckning och bristningar. Beroende på hur omfattande skadan är och hur mycket du blir sydd, kan utseendeförändringarna vara stora eller små. Det som kan avgöra hur utseendet blir i efterhand är hur anatomin återställs om du blir sydd.

Hur förändras det efteråt?

Färgförändingen från graviditeten kommer gå över när ditt generella tillstånd med svullnad och blodvolym går ner. Vissa upplever att de inre blygdläpparna är något mindre efter förlossningen än de var innan. Om du ammar kan du uppleva att alla slemhinnor blir torra och sköra, vilket också kan påverka upplevelsen av blygdläpparna och området däromkring. Prata med din barnmorska om detta, det finns hjälp att få om du har besvär.

Om det ser konstigt ut?

Förhållandet mellan blygdläppar och mellangård är en av de saker som kan se annorlunda ut efter att du fött barn vaginalt. Om du upplever att du har en mycket längre slidöppning och en mycket kortare mellangård efter att du fött barn kan det vara en sak som du behöver få undersökt av en vårdgivare. Ytliga och små bristningar i slidan och blygläpparna är vanliga och förekommer hos de allra flesta. De läker snabbt och behöver inte betyda att du får några symtom alls i efterförloppet. Om du har haft en större bristning som också inkluderat musklerna i mellangården kan utseendeförändringen och funktion gå hand i hand. Upplever du att du har symtom från bäckenbotten och att utseendet är väldigt förändrat tycker jag att du ska söka hjälp. Mer om funktion i bäckenbotten kan du läsa här.

Blygdläpparna och graviditet

Har du egna erfarenheter? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Läs mer på bakingbabies

Läsarfråga om snippans utseende efter förlossning

Perineum och perinealkroppen

Läs rådgivning på Bäckenbottenutbildning.se

Om bland annat hemorrojder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *