Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Överspänd bäckenbotten eller trasiga muskler?

Överspänd bäckenbotten eller trasiga muskler?

gold letter y on black background

Överspänd bäckenbotten eller symtom av trasiga muskler?

”Jag har fött för lite mer än ett år sedan och har nu fått konstaterat att jag har ett bakre framfall. Dagar då jag ansträngt mig lite mer får jag även en del värk. Värken sitter upp mot ljumskarna och inuti kroppen om man trycker vid de yttre blygdläpparna. Senast jag pratade med gyn om operation sa hon att smärtan kan sitta ihop med att musklerna som löper runt slidan och ska fästa i mellangården inte sitter ihop där. Både fysio och gyn tycker att mitt knip är bra, kan det ändå vara så att muskler i mellangården är av och kan orsaka värken?

Hur vet man? Går det att se via ultraljud? Att man skulle kunna laga ev trasiga muskler i mellangård ger mig isåfall större inspiration till att genomföra en framfallsoperation. Vad talar för överspänd bäckenbotten kontra trasiga muskler?”

Läsarfråga

Det här är en jättebra fråga, men svår. Svår därför att det finns så många alternativa svar och överlappning av symtom.

Överspänd bäckenbotten

Av överspänd bäckenbotten kan man få värk i bäckenbotten. Om man också, förutom det knip man omedvetet går också håller på, går omkring och drar in magen kan man får ont i magmusklernas fästning in mot ljumskarna. Av överspänning kan man också så svårt att tömma tarmen och blåsan, och svårigheter att föra in föremål i slidan eller ha penetrerande sex.

Muskeldefekter i mellangården

Skador på musklernas infästning i mellangården är ofta förknippat med bakre framfall. Bakre framfall ger svårigheter att tömma tarmen. Muskeldefekten ger ofta en känsla av nedsatt stöd i mellangården. Den kan ibland upplevas som en molande värk, lite lik mensvärk fast lokaliserad i bäckenbotten med sitt centrum kring mellangården.

Muskeldefekter som leder till överspänning

När kroppen förnimmer att det finns en defekt på en eller fler muskler kan den också bestämma sig för att försöka kompensera – det gör den genom att knipa till mer eller mindre ständigt. Och då har vi gått runt hela cirkeln och är tillbaka till överspänd bäckenbotten.

Ett konstaterat bakre framfall

Min erfarenhet är att det är ganska ovanligt med bakre framfall om man inte har samtidiga muskelskador. Buktande bakre slidväggar under det första året efter förlossning är däremot väldigt vanligt, men om alla musklerna är intakta brukar det återhämta sig senast inom 18 månader.

Det är en sak om du varit kroniskt förstoppad i många år och i princip fått framfallet enbart av förstoppning och ihärdig krystning. Men om du inte haft mångårig förstoppning och vet att besvären kom efter en förlossning, då är det rimligt att be någon bedöma att alla musklerna i utrymmet mellan slidan och tarmen sitter där de ska.

Värk efter ansträngning

Utan fysisk undersökning är det svårt att svar på exakt vad det är som värker. Men framfall i sig gör sällan ont, om det inte är så att själva framfallet orsakar skav, sår och sveda. Däremot kan musklerna som försöker kompensera och lyfta upp det som buktar bli ömmande efter en dags hårt arbete. En trötthetsvärk just centrerad i mellangården behöver inte höra ihop med överspänning.

Bra knip, ändå trasiga muskler?

Den stora knipförmågan avgörs av muskelgruppen som heter levator ani. De mindre musklerna som omger slidan och fäster i mellangården har ingen stor knipkraft. Det kan alltså vara möjligt att ha muskelskador och ändå ett bra knip i det stora hela.

Undersöka muskelläget

Det enklaste sättet för en vårdgivare att undersöka läget med musklerna i mellangården är att känna med ett finger i analen och ett finger vagialt. Hur mycket vävnad man får mellan sina fingrar kan ge en fingervisning (pun intended) på om musklerna finns där eller inte. Om du ändå ska genomgå framfallskirurgi där opererande läkare är kunnig också vad gäller muskler så behöver man inte alltid gå vidare med ultraljudsundersökning. Man kan göra så att man öppnar upp och se hur allting ligger, och åtgärdar det som behövs. Men bäckenbottenultraljud kan också ge en tydlig bild av läget, som kanske hjälper dig i ditt beslutsfattande.

Överspänd bäckenbotten eller trasiga muskler?

Den här frågan kan jag inte svara på, i alla fall inte hur det är i ditt individuella fall. Men det är inte ovanligt att ha både och!

Läs vidare på bakingbabies

Vilka skador ger vilka symtom?

Hur funkar bäckenbotten?

2 kommentarer till “Överspänd bäckenbotten eller trasiga muskler?”

  1. Har några frågor: när du skriver att det är rätt ovanligt med bakre framfall utan muskelskador, räknar du då alla grader av framfall? Alltså är det ovanligt att även ha ett grad 1 utan skador? Kan även framfall grad 1 vara aktuella för operation?
    Om man inte märker av framfallet med symtom som svårt att tömma tarmen t.ex., utan bara känner det om man känner efter med fingrarna, är det ändå sannolikt att det är det som ger en symtom (om man har symtom som känsla av skav och tyngdkänsla)?
    Kan en “vanlig” gynekolog göra ul av bäckenbotten eller krävs det en specialist på typ bb-centrum?

    1. Hej! En grad 1 är i prinicp en del av normalanatomin, det kan man ha bara man varit förstoppad och krystat mycket under en längre tid eller så, det är sällan så pass symtomgivande att det krävs en operation – däremot kräver det ofta en omställning i kost osv för att få mer lättbajsat bajs. Det krävs de mer avancerade bäckenbottenultraljuden för att få en god koll på bäckenbotten, det brukar inte en “vanlig” gynekolog kunna göra. Ett litet framfall som inte ger tarmtömningssvårigheter brukar ofta samtidigt vara för litet för att ge skav/tyngdkänsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *