Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbotten under graviditet

Bäckenbotten under graviditet

gold letter y on black background

Jag har skrivit en del om tyngdkänsla efter förlossning tidigare, men har nu också fått in några frågor om bäckenbotten under graviditet som jag tänkte besvara.

Frågor: 

“Jag är gravid i vecka 16 och har ett barn sedan tidigare. Jag vet att trycket ökar på bäckenbotten vid en graviditet och min är nog inte så vältränad från början. Men de senaste veckorna känner jag ofta tyngdkänsla i bäckenbotten utan att jag gjort nåt speciellt ansträngande. Och allra värst är det efter sex. Kan förstå om det känns efteråt men till och med dagen efter. Är det normalt? Tacksam för svar/förklaring/tips.”

Läsarfråga

“Försvagas bäckenbotten mycket redan under graviditeten? Jag är nu gravid i vecka 30 och för har försökt knipa så ofta jag kommer ihåg under hela graviditeten. I princip blir det åtminstone någon gång per dag, ofta fler. Men tycker verkligen att det är plötsligt börjar bli stor skillnad. Tycker uthålligheten är bedrövlig plötsligt.  Och liksom mer svårkontrollerat, och svårare att koncentrera till bara den muskelgruppen på nåt sätt. Allting börjar ju bli tungt, och livmodern gör lite ont varje dag, vag mensvärk liksom. Och jag är fysiskt mycket tröttare, så det kanske bidrar.”

Läsarfråga

Graviditeten påverkar bäckenbotten

Graviditeten påverkar bäckenbotten på tre grundläggande sätt

 • Trycket och tyngden från magen stretchar bäckenbotten nedåt.
 • Graviditetens hormon gör bäckenbotten och dess omkringliggande stödjevävnad benägen att mjukas upp och försvagas.
 • Trycket i bäckenet kan också påverka det venösa återflödet och ge upphov till åderbråck som ger en känsla av tyngd i området.

Kvinnor som föder med kejsarsnitt får urininkontinens i nästan samma utsträckning som kvinnor som föder barn vaginalt, med ökad ålder. Knipövningar är förstahandsrekommendationen för urininkontinens under graviditet och för att stärka upp bäckenbotten generellt.

Bäckenbottens anatomi

Jag brukar ju likna bäckenbottens arbetsuppgifter med en armbrytning.  Bålens tyngd och buktrycket du utvecklar utgör en kraft och bäckenbotten utgör en lyftande motkraft. Under perioder när du går upp vikt och ökar på belastningen på bäckenbotten kommer den inte riktigt hänga med att bli motsvarande stark – och resultatet blir då istället en försvagning. Bäckenbotten har en svag punkt och det är “slitsen” i det muskellager i bäckenbotten som kallas levator ani. Vid graviditet ökar trycket mot bäckenbotten och “u:et” blir vidare. Viddökningen kan ge sig till känna som en trötthet eller svajighet.

Varför urinläckage?

Ansträngningsinkontinens, alltså urininkontinens då det blir ett ökat tryck mot bäckenbotten (som när vi hostar eller nyser) anses vara ett resultat av att bäckenbotten och dess stödjevävnader samt tillhörande nerver blir tröttare och svagare. Den försämrade funktionen drabbar i det här fallet urinröret och blåshalsen, och resultatet blir urinläckage.

Tyngdkänsla?

Att en kvinna upplever tyngdkänslor i bäckenbotten under graviditet är egentligen inget konstigt. Det brukar dyka upp som symtom senare i graviditeten när magen är stor och tung och tynger nedåt. Men redan tidigt under graviditeten får den gravida en topp av de uppmjukande hormonerna som ska möjliggöra en förlossning senare, och dessa kan påverka så att även stödjevävnaden i bäckenbotten blir lite “svajigare”. Att försöka motverka uppmjukningen och graviditetens ökade tyngd och belastning på bäckenbotten med knipövningar kan vara en god idé. Speciellt om du faktiskt upplever besvär.

Ökade besvär efter sex?

Det är det här med ökad tyngdkänsla efter sex som får mig att fundera om det kan vara något ytterligare annat med i bilden. Här är min gissning lika god som din. Åderbråck inne i underlivet kan ge motsvarande känsla. Eftersom sex gör att underlivet blir med blodfyllt än vanligt är det den närmaste anledningen jag kan komma på på rak arm, och om det finns åderbråck är det venösa återflödet påverkat och svullnaden kan kännas av längre.

Råd för åderbråck

Åderbråck är en  vidgning av de blodkärl som för blodet tillbaka till hjärtat. Det vanligaste är ju åderbråck i benen och för att minska besvär av dessa brukar rekommenderas generellt stödstrumpor och träning av vadmusklerna för att genom muskelpump pressa tillbaks blod till hjärtat. En person med besvär av bristande venöst återflöde till hjärtat (svullna ben under graviditete som exempel) rekommenderas att ha benen högt i sittande och inte så för långa stunder. Jag tänker att det är rimligt att träning av bäckenbottens muskler kan motverka känslan av tyngd även om det skulle bero på åderbråcksbildning.

Bäckenbotten vid förlossning

Det finns inga kända nackdelar med att ha starka bäckenbottenmuskler vid en förlossning. Om inte din barnmorska säger något annat kan du med fördel använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på “kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar.

Vissa kvinnor har tendenser att vara överspända i bäckenbotten. Även en överspänd bäckenbotten har också försämrad funktion. Lägg därför precis lika mycket krut på att slappna av mellan knipen som att faktiskt knipa!

Bäckenbotten under graviditet

Fråga dina barnmorska om råd!

Ett blogginlägg med tips och råd kan på intet sätt ersätta en kontakt med en vårdgivare.

Lycka till!

Referenser:

4 kommentarer till “Bäckenbotten under graviditet”

  1. Du har helt rätt, det var slarvigt formulerat av mig. Här är en ännu nyare studie som visar på en tydligare uppdelning:
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12621134/.

   Den justerade oddskvoten för inkontinens efter vaginala förlossningar jämfört med kejsarsnitt var 1,7 (95 procents konfidensintervall, 1,3 till 2,1), och den justerade oddskvoten för måttlig eller svår inkontinens var 2,2 (95 procents konfidensintervall, 1,5 till 3,1) ). Endast ansträngningsinkontinens (justerad oddskvot, 2,4; 95 procents konfidensintervall, 1,7 till 3,2) var associerad med förlossningssättet.

   1. Den rapport du hänvisar till är samma som i ditt inlägg, från 2003? Gyhagens forskning är betydligt nyare 🙂
    Oaktat påverkar ju graviditeten en hel del men sen finns det ändå skillnader kring upplevda inkontinensproblem beroende på förlossningssättet. Och mer forskning behövs!

    1. Absolut, Gyhagnes forskning är från 2012 och det finns förstås ännu nyare än så. Jag försökte svara med ena handen och laga mat med andra, missade att jag upprepade samma referens. Det behövs helt klart mer forskning. Vad gäller ansträngningsinkontinens finns stöd för att vaginal förlossning ökar risken, för trängninginkontinens inte lika tydligt. För man samman inkontinenstyperna blir skillnaden ofta marginell, ser man specifikt till ansträngningsinkontinens finns en signifikant skillnad.
     Risken kan variera beroende på flera faktorer, inklusive definitionen och svårighetsgraden av urininkontinens, den studerade populationen och den specifika studiedesignen.

     Olika studier rapporterar väldigt olika risker och procenttal. Vissa studier har funnit att vaginal förlossning är förknippad med en högre risk för urininkontinens jämfört med förlossning i kejsarsnitt, medan andra inte har funnit någon signifikant skillnad eller motstridiga resultat.

     Här är en av de nyare systematiska översikterna: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26874810/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *