Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Åderbråck i underlivet

Åderbråck i underlivet

aerial photo of the persembe plateau in turkey

Åderbråck i underlivet

”Jag fick mitt andra barn för fyra månader sedan. Graviditeten och förlossningen var egentligen bra, men efteråt har jag upplevt en tyngdkänsla och en dov smärta i blygdläpparna. Det stämmer inte överens med beskrivningar av framfall eller muskulär tyngdkänsla, men den kan öka efter att jag tränat med högre buktryck. Slidöppningen och allt annat ser ut som vanligt, men blodkärlen syns tydligare och jag tror kanske att känslan jag har beror på genitala åderbråck. Jag hittar inte så mycket info när jag söker. Hur vanligt är det? Vilka symptom kan det ge? Vad är prognosen? Bör jag göra eller undvika något speciellt? Vad finns det för behandlingsmöjligheter?”

Vad är åderbråck?

Åderbråck består av svullna vener som buktar ut nära huden. De kan se blålila ut när de finns under vanlig hud. Hemorrojder är en slags anala åderbråck. Åderbråck kan vara helt symtomfria, men de kan också ge en tyngande och värkande känsla. Huden runt omkring kan också klia eller bränna ibland. Symtomen ökar oftast allt eftersom dagen går. Många får sina första åderbråck i samband med graviditeter, och de redan har åderbråck kan få förvärrade besvär. Allt eftersom livmodern växer ökar trycket mot den stora venen som kallas inferior vena cava, och då ökar trycket generellt i benens och bäckenets vener.

Vener är de blodkärl som transporterar syrefattigt blod tillbaka till hjärtat, och venerna jobbar mot tyngdlagen. När du är gravid ökar den totala blodvolymen, vilket också kan belasta vensystemet något extra. Förekomsten av åderbråck är ärftlig, och de är vanligare hos kvinnor än hos män. Förekomsten verkar öka ju fler graviditeter du har, med åldern och om du är överviktig samt om du står mycket.

Går åderbråck att förebygga eller behandla under graviditet?

 • Konditionsträning som ökar kroppens blodcirkulation kan förebygga eller minimera åderbråcken.
 • Viktuppgången under graviditeten verkar höra ihop med förekomsten, så om du har haft stora besvär kan du möjligen behöva tänka över möjligheterna att hålla viktuppgången inom ett optimalt spann.
 • Håll fötterna högt när du vilar. Undvik att sitta med benen i kors för länge.
 • Sov på vänster sida för att ge maximalt utrymme för blodkärlen på höger sida i magen.
 • Använd stödstrumpor eller stödstrumpbyxor.

Är det farligt med åderbråck?

Åderbråck kan vara irriterande och ibland göra ont, men de är ofarliga. En liten andel av alla som har åderbråck kan också få små blodproppar i de ytliga kärlen på benen. Dessa är vårdkrävande, men inte farliga.

Det finns en annan ven-åkomma, djup ventrombos, som ökar i förekomst under graviditet (1 av 1000 drabbas). Djup ventrombos ger en plötslig smärta och svullnad i benet och du kan ibland samtidigt ha feber. Då ska du söka vård direkt!

Hur blir jag av med mina åderbråck?

De flesta åderbråck försvinner och minskar de första månaderna efter graviditeten, men ibland tar det naturligtvis länge. För vissa försvinner de aldrig, detta är troligare om du fött många barn. För att underlätta återhämtningen kan du fortsätta att använda stödstrumpor eller stödstrumpbyxor, undvika långvarigt sittande eller stående och hålla benen högt när du får tillfälle.

Vaginala/genitala åderbråck då?

Genitala åderbråck är bråck i småvener i de inre och yttre blygdläpparna, och det drabbar upp emot 10 % av alla gravida kvinnor. De uppstår oftast under andra och tredje trimestern. De uppstår som andra åderbråck oftast under graviditet och hör ihop med ökningen av blodvolymen och en förändring i det venösa återflödet. Som med andra åderbråck ger de ibland inga besvär alls, medan andra får en känsla av tyngd och utfyllnad i vulva. Långvarigt stående, träning och sex kan förvärra känslan. Sex ökar ju som bekant blodflödet i området.

Det finns inga stödstrumpor för könsområdet, men stödstrumpbyxor med lite extra tryck i grenen kan ge en symtomlättnad.

Generella råd:

 • byt ställning ofta
 • undvik långvarigt stående
 • fortsätta motionera med det som går. Simning eller annan vattenträning kan ofta vara skönt.
 • ligga med höfter/bäckenet på en kudde då och då för att öka återflödet till hjärtat från bäckenområdet.
 • Ibland kankyla minska obehaget, så att frysa ner bindor med någon matsked vatten i (sådana som de ofta har som smärtlindring på BB) kan vara en bra idé.

Genitala åderbråck och förlossningar

De ska inte påverka förlossningsutfallet alls, om jag har förstått det rätt. Eftersom det venösa återflödet är rätt långsamt så blir blödningar i detta området förhållandevis lättkontrollerade.

Försvinna åderbråcken efter förlossningen?

De flesta genitala åderbråck försvinner spontant inom det första halvåret efter förlossningen. Ju fler graviditeter du genomgått desto mindre sannolikt är det att de försvinner helt.

Symtom

Personer som upplever genitala åderbråck kan märka av symtom som smärta, tyngdkänsla, eller klåda i det drabbade området. Dessa symtom kan förvärras under dagen, särskilt efter långvarig stående eller vid menstruation.

Läsarens frågor

Jag tror att snäll och successivt ökad generell konditionsträning och att undvika långvarigt stående kan vara en del av din återhämtning. Tyngd och trötthet kring vagina/vulva /bäckenbotten kan ju dock bero på flera andra saker, så om besvären inte går över rekommenderar jag dig att uppsöka en vårdgivare.

Andra tips

 • Använd stödstrumpor om du ska stå länge och mycket.
 • Bäckenbottenträning förbättrar blodcirkulationen och kan lindra symtomen.
 • Generell fysisk aktivitet är också viktigt för att främja blodcirkulation och minska risken för förvärrade besvär.

Releterade ämnen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *