Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Styrketräna efter mellangårdsoperation

Styrketräna efter mellangårdsoperation

gold letter y on black background

Styrketräna efter mellangårdsoperation

”Jag styrketränar ganska mycket just nu och tvekar att göra operation (rektocele och mellangård) eftersom jag är rädd att jag inte kommer kunna styrketräna igen på samma sätt framöver.  Jag har redan blivit sydd direkt efter förlossning men det sprack upp pga infektion.

Jag förstår att det är individuellt och att det krävs tid för återhämtning, men är det möjligt att träna ganska hård styrketräning igen efter en operation eller kommer det troligen spricka upp igen? Efter hur lång tid kan man börja styrketräna?”

Läsarfråga

Tanken med operation

Tanken med att genomgå kirurgi är att du ska få symtomlättnad och få så återställd anatomi som möjligt. Man brukar säga att rectocele ger symtom som rör tarmen – tarmtömningssvårigheter och känsla av skav i slidan där tarmen buktar in. Symtom av en mellangårdsdefekt är ofta en nedsatt känsla av stöd, öppenhet i slidan, besvär av kort mellangård och nedsatt förnimmelse vid penetrativt sex. Tanken med den operation du är erbjuden (gissar jag?) är alltså att minska eventuella symtom du har.

Perinealkroppens stödfunktion

Mellangården är det vi ser på utsidan och kallas perineum. Perinealkroppen är den tredimensionella struktur som finns innanför mellangårdens hud. Den är en slags nav, en bindvävsstruktur som utgör fästet för muskler och stödjevävnad i bäckenbotten. Perinealkroppen är också den sista/yttersta utposten för bäckenbottens funktion att fånga upp och motverka buktryck och markreaktionskrafter. Med nedsatt funktion i perinealkroppen har du alltså nedsatt stödfunktion i bäckenbotten, och har alltså en viss ökad risk för att tyngre och mer intensiv träning förvärrar dina symtom eller orsakar nya.

Riskfaktorer för att stygn ska gå upp efter förlossning

Ungefär en av tio som blir sydda efter en vaginal förlossning får en infektion i såren. Det är rädd vanligt förekommande. Om infektionen blir omfattande kan stygn gå upp. Instrumentella förlossningar, klipp, stora bebisar och långdragna förlopp verkar öka risken för infektion.  Risken att få infektion i såret är störst de första 14 dagarna.

Stygn efter operationer kan också gå upp av överbelastning eller överdriven sträckning av sårområdet. Den här risken är störst de första veckorna. 12 veckor efter operationen är risken mycket låg.

När allting väl är läkt kommer de sydda vävnaderna inte gå sönder igen, av träning eller sex. Långvarig förstoppning kan dock medföra ett återfall av rectocele.

Styrketräning och perinealkroppen

Om man kan välja mellan att styrkaträna tungt med eller utan en reparerad perinealkropp så skulle jag rösta för att styrketräna med en reparerad perinealkropp. Däremot så kan återhämtningen från operationsdagen tillbaka till den tunga styrketräningen blir lång och det kräver en tids rehabträning. Där vill jag varmt rekommendera min egen webbkurs med träningsupplägg för de 12 första veckorna. Vad man lägger i ordet styrketräning är förstås ganska individuellt, men om du menar träning med yttre vikter och motstånd så brukar man avråda från lyft över några kg de första 6-8 veckorna och sedan en successiv återgång. Du bör inte vara på dina tidigare maxprestationer kanske förrän det gått 12 månader efter operationen.

Lycka till!

Referenser

Obstetric perineal wound infection: is there underreporting?

Obstetric perineal tears: risk factors, wound infection and dehiscence: a prospective cohort study

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *