Postpartumtiden för dig med hypermobilitet

close up of hands holding baby feet

Postpartumtiden för dig med hypermbolitet

De utmaningar som kommer med hypermobilitetssyndrom eller EDS kan ge vissa unika utmaningar under postpartumtiden. De förändringar som sker i kroppen efter graviditet och förlossning kan och påverka de symtom som redan finns på grund av överrörligheten.

Här i texten skriver jag både om hypermobilitetssyndrom och EDS, som är två olika saker. När jag skriver EDS specifikt är det för att jag hittat källor som stödjer att det finns en koppling till just EDS, men inte överrörlighetssyndrom. Skriver jag överrörlighetssyndrom kan påståendet gälla alla med överrörlighetssyndrom oavsett bakomliggande mekanism.

Relaxin

Relaxin är ett hormon som produceras under graviditeten och som spelar en avgörande roll för att förbereda kroppen för förlossningen. Det frisätts först av gulkroppen i äggstockarna och senare av moderkakan och hjälper till att mjuka upp bindväv, ligament och livmoderhals. Relaxinet påverkar kroppen från tidigt i graviditeten och hela vägen fram till under förlossningen. InDess uppmjukande effekter kan slå lite hårdare på personer med befintlig överrörlighetsproblematik. Ganska direkt efter födseln normaliseras nivåerna av relaxin i kroppen, men det kan ta en period innan lederna känns helt som vanligt.

Det är viktigt att notera att relaxinets effekter på individer med överrörlighetssyndrom varierar. Vissa individer kan uppleva mer uttalade effekter, medan andra inte påverkas nämnvärt. Genetiska faktorer, den specifika EDS-subtypen och andra individuella faktorer kan bidra till detta.

Ökad ledrörlighet

Viss överrörlighet förvärras under graviditeten till följd av graviditetshormonet relaxin. Vissa känner av detta kraftigt redan under graviditeten, medan andra upplever detta mest när graviditetsmagen försvunnit. Magen kan, så länge den är stor och hård, ge en viss egen stabilitet till bålen. När magen under en period postpartum sedan kan kännas väldigt svajig kan detta förvärra upplevelse av att vara instabil, eller ge smärtor och besvär. Boka en tid hos en fysioterapeut för att få råd och övningar om du behöver.

Bäckenbottensymtom

Graviditeter och förlossningar belastar bäckenets alla strukturer och bäckenbotten förlängs och sträcks ut. Detta kan vara extra kännbart hos en person med överrörlighetssyndrom, som kan ha en bäckenbottenpåverkan sedan tidigare. Symtom av detta kan vara urininkontinens, smärta eller framfall. Har du besvär rekommenderar man i första hand att du bokar en tid hos en fysioterapeut.

Sårläkning

Vissa hypermobilitetstillstånd (framförallt EDS) kan påverka hudens elasticitet och sårläkningsförmåga. Vaginala bristningar eller kejsarsnitt kan alltså läka lite långsammare hos personer med EDS än vad det gör hos andra personer. Restriktioner vad gäller rörelse och belastning kan därför behöva hållas i lite längre för personer med EDS.

Smärta

Smärta är ett vanligt symtom för personer med överrörlighetssyndrom. Den fysiska belastningen vid både graviditet och förlossning kan tillfälligt förvärra smärtan. Vissa behöver mer råd, stöd och behandling än andra. Boka tid hos vårdcentral och hos fysioterapeut för vägledning.

Den fysiska belastningen

Att lyfta och bära bebisen kan vara utmanande hos personer med uttalad ledöverrörlighet. Här kan du ta hjälp av en fysioterapeut och arbetsterapeut för att få stöd, råd och kanske hjälpmedel om det behövs. Var noga med ergonomin vid amnings- och matningstillfällen.

Postpartumdepression

Postpartumdepression kan påverka alla, men individer som upplever smärta, fysiska begräsningar och behov av att förändra livet mer än förväntat kan ha en större risk. Upplever du att postpartumtiden innebär en nedstämdhet som påverkar livet bör du ta upp med det med din BVC-sköterska.

Postpartumtiden för dig med hypermobilitet

För dig som lider av EDS eller överrörlighetssyndrom kan sår från förlossningsbristningar, klipp och kejsarsnitt läka långsammare än för friska kvinnor. Bäckenbotten kommer också vara öm och utsträckt efter vilken vaginal förlossning som helst. Om du har besvär kan du be din barnmorska vara extra noga på efterkontrollen, du kan också boka tid hos en sådan som mig, en fysioterapeut nischad inom kvinnohälsa.

För att optimera ditt mående kan du:

  • Motionera regelbundet
  • Lär dig någon teknik för avslappning och kroppskännedom. (Det finns fysioterapeuter som är jätteduktiga på detta!

Har du egna erfarenheter eller andra tips? Berätta gärna!

Vad gäller egenvård och behandling efter förlossning och snitt har jag skrivit mycket tidigare.

Referenser:

Flera texter på temat

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *