Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Postpartumtiden med reumatisk sjukdom

Postpartumtiden med reumatisk sjukdom

little cute ethnic baby in stroller on street

Postpartumtiden med reumatisk sjukdom

Att bli förälder, oavsett om det är första eller fjärde gången är omvälvande. Det kan kännas överväldigande att navigera i det nya livet med nyfödd bebis, och det kan tillkomma extra utmaningar om kroppen inte riktigt känns som att den gör det man vill.

Ny kontakt med läkare

Du behöver ta kontakt med din reumatolog efter födseln för att diskutera ditt mående, dina läkemedel och eventuella sjukdomsförändringar. Ha också en diskussion om amning och läkemedel, ifall du vill amma. Vissa mediciner kan vara säkra att fortsätta med, medan andra kan behöva justeras eller så behöver du sluta med dem tillfälligt.

Ta hand om dig under tuffare perioder

Reumatiska tillstånd kan ibland blossa upp efter hormonella förändringar och stress. Postpartumperioden är därför en känslig period som kan ge ökade smärtor eller symtom. Prioritera vila, använda hjälpmedel vid behov och uppsök fysioterapeut om du behöver vägledning eller övningar.

Mer trött än vanligt

Trötthet är vanligt hos alla bebisföräldar, men en ökning av sjukdomsaktiviteten kan också spä på tröttheten lite extra. Försök att sova när du kan och delegera uppgifter till partner, familj eller vänner.

Ta hjälp av en fysioterapeut

Regelbunden fysisk aktivitet har vissa antiinflammatoriska effekter och kan minska smärtor och besvär. En nyförlöst person med reumatisk sjukdom har både sin sjukdom och ”nyförlöstheten” att ta hänsyn till, vilket ibland kan kännas extra svårt. Vad är rätt att göra? Eftersom för intensiv träning ibland kan förvärra besvär är det viktigt att du anpassar din motion och träning efter hur du mår. Ta hjälp av en fysioterapeut att få en lämplig plan för din fysiska aktivitet och träning.

Byten och påklädning

I början kan en bebis behöva få ren blöja upp emot 12–14 gånger per dygn. Om du har svårt att hantera små knappar och hårda tryck kan det vara bra att ta detta i beaktning när ni köper bebiskläder. Om du har besvär med händerna kan stretchiga tyg och omlottbodys vara enklare att hantera. Dragkedjor och kardborre kan vara att föredra framför hårda tryckknappar om du har ont i händerna. Man behöver heller inte skilja på dag- och nattkläder, med syfte att minska antalet klädbyten. Om du har besvär med händerna kan du behöva undvika pull-up- blöjor eftersom de ofta kräver mer att få på och av jämfört med ”vanliga” blöjor som stängs med en slags kardborre.

Vagnar, bilstolar och spännen

Kolla upp vikten på babyskydd och vagn i förväg och testa också knäppningar och spännen. Om du har en benägenhet att få ont i händer eller fingrar kan lätta knäppningar vara att föredra, och om du ska fälla ihop vagn eller bära babyskydd kan du behöva kolla på det lättaste alternativet även där.

Handtaget på barnvagnen ska också passa dig, både vad gäller din längd och ditt handgrepp.

Här är några andra tips

  • I början kan det kännas ouppnåeligt, men jag vill ändå ge rådet: Prioritera återhämtning. Sov när du kan. Be om hjälp när du behöver. Att få återhämtning och tid för dig själv kan optimera både fysiskt och känslomässigt välbefinnande.
  • Varma bad och avslappningsövningar kan hjälpa dig att hantera både fysisk smärta och känslomässig stress.
  • Humörförändringar efter graviditeten kan komma hos vem som helst, men individer med sjukdomar och besvär kan vara extra sårbara. Om du känner dig nedstämd, prata med din BVC-sköterska eller någon annan vårdgivare.

Postpartumtiden med reumatisk sjukdom

Dela gärna erfarenheter och tankar i kommentarsfältet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *