Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nytt om bäckenbottenträningsstolen?

Nytt om bäckenbottenträningsstolen?

person jumping on air with clouds background

Nytt om bäckenbottenträningsstolen?

Jag har tidigare skrivit om bäckenbottentränings-stolen, men får så pass många frågor om denna behandling att jag vill ta upp ämnet igen. Emsella är en stol som använder en teknik som kallas elektromagnetisk stimulering för att ge sammandragningar i bäckenbottens muskler.

Elektromagnetiska vågor stimulerar musklerna att dra ihop sig och slappna av upprepade gånger. Tanken är att det är som bäckenbottenträning, bara att du inte behöver göra det viljemässigt. Meningen är att detta ska stärka upp musklerna. Stolen ger alltså tusentals sammandragningar i bäckenbottenmusklerna under ett enda tillfälle.

En typisk behandlingssession tar cirka en halvtimme och under hela tiden förblir du sittande på stolen, fullt påklädd. Den marknadsförs som behandling för alla sorters urininkontinens hos både män och kvinnor. Det finns många historier att hitta på nätet om individer som upplever symtomlindring efter att ha genomgått en behandlingsperiod med stolbehandlingen. Men stämmer det här med forskningen?

Fördelar?

Den mest uttalade fördelen med behandlingen är att den är icke-invasiv. Den kräver ingen kirurgi, inga läkemedel, inte ens en avklädning. Det här kan ju vara oerhört skönt för någon som av olika anledningar tycker att ingrepp eller undersökningar känns läskiga. Behandlingen är smärtfri, ger inga kända biverkningar och kräver ingen återhämtningstid.

Vad säger forskningen då?

Här ska sägas att studierna jag läst undersöker två olika stolar, Emsella och Dr Arnold. Dessa är båda stolar som använder elektromagnetiska fält för att stärka bäckenbottenmusklerna. Det finns dock skillnaderna ligger i den exakta tekniken och behandlingstiden. Men förklaringsmodellen och de förväntade resultaten är desamma.

Flera av de studier som pekar på fördelar och god effekt av dessa behandlingsmetoder är inte fristående och neutrala, utan finansierade av företagen bakom behandlingen. Detta minskar förstås studiernas trovärdighet.

Vi behöver mer forskning för att utvärdera effektivitet och kostnadseffektivitet. Några studier har visat att behandlingen är säker och effektiv på kort sikt, vad gäller lindring av inkontinenssymtom. En studie har visat att behandlingen har en kortvarig effekt och den urinrelaterade livskvaliteten återgår till vad den var före behandlingen efter tre månader efter avslutad behandling.

En systematisk översikt har visat att de studier som finns på ämnet har en låg kvalitet och när man jämför stolbehandlingen med ”placebo-behandling” kan man inte visa att stolen ger någon signifikant förbättring jämfört med låtsasbehandling.

Det finns alltså inga övertygande evidens som pekar på fördelar med att använda stolbehandling för bäckenbottenbesvär.

Referenser

3 kommentarer till “Nytt om bäckenbottenträningsstolen?”

  1. Lite synd att ni inte vet att sjukvården är inne o gör forskning på just dessa stolar … just nu sökte dem 100 personer i Borås .. läkarna som uttalat sig är väldigt positiva och när man kan få hjälp så lätt utan operation så e det ju fantastiskt.. jag jobbar med stolen på min salong och har fantastiska resultat …folk har fått sitt liv tillbaka med dessa enkla behandlingar

    1. Jag känner mycket väl till att det är en studie som pågår, men den är ju inte färdig och inga resultat är publicerade. Det är såklart bra att forskning pågår och skulle det visas att ha en god effekt i en välgjord studie så kan det såklart bli ändrade slutsatser från kommande forskningsöversikter också.

  2. Jag har nu haft två patienter som hade bra effekt efter behandlingen. och sedan efter 6-12 veckor var de ”sämre än innan” (deras ord).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *