Träning efter navelbråcksoperation

Träning efter navelbråcksoperation

Efter en navelbråcksoperation har vi två viktiga komponenter i återhämtningen: Vila och träning. Först och främst kommer vila ge kroppen möjlighet att läka. Å andra sidan hjälper träning dig att återfå styrka och funktion i bukområdet.

Restriktioner och risker

Restriktionerna efter operationen avgörs av läkaren som du opererats av och beror på flera faktorer, inklusive bråckets storlek, operationens komplexitet och ditt generella fysiska tillstånd. Efter operationen är det viktigt att hitta balansen mellan att återhämta sig och att inte bli alltför inaktiv. Det är därför klokt att hålla igång blodcirkulationen i kroppen genom lätt aktivitet och promenader, om möjligt.

Du bör undvika överbelastning under återhämtningsperioden för att sårområdet ska få läka ifred och för att återhämtningen ska bli optimal. För att minimera risken för kompliktioner viktigt att och undvika tunga lyft och överdriven ansträngning efter operationen.

Själva operationen

Själva navelbråcksoperationen innebär att försvagningen i bukväggen lagas, oftast med ett nät. Det är värt att notera att detta nät förstärker bukväggen och ger en stabil grund för att förhindra att bråcket återkommer. Vanligtvis utförs operationen snabbt och som en så kallad “dagoperation.” Det innebär att du vanligtvis kan gå hem från sjukhuset samma dag som operationen utförts. Det rekommenderas dock inte att du kör bil hem, men att åka bil går bra. För smärtlindring efter operationen brukar vanliga smärtstillande tabletter vara tillräckliga.

Först några grundläggande saker

Lyssna noga på din läkare. Om du har fått specifika råd som inte överensstämmer med de här riktlinjerna bör du alltid prioritera de individuella råd du fått från din läkare. Alla människor är unika, och det kan finnas särskilda skäl till varför du fått avvikande råd.

Det andra viktiga rådet är att starta försiktigt och gradvis öka intensiteten. Öka komplexiteten i din träning när du känner dig starkare och mer smärtfri. Börja med enkla rörelser och ha alltid örat mot marken för att lyssna på din kropps signaler. Undvik aktiviteter som ger smärta eller obehag i åtminstone 12 veckor efter operationen.

När kan man lyfta tungt?

En fråga som ofta uppstår efter de flesta operationer är när det är säkert att börja styrketräna, lyfta barn eller utföra andra tunga lyft. Svaret kan variera beroende på individuella faktorer och operationens art, men det finns några allmänna riktlinjer:

  • De första 4 veckorna efter operationen är de mest kritiska när det gäller att undvika tunga lyft, och du bör begränsa lyft till föremål som väger mindre än 5 kg. Detta för att skona bukväggen och det opererade området från onödig belastning.
  • Mellan vecka 4 och 8 efter operationen kan du gradvis öka belastningen och börja lyfta föremål som väger mellan 5 och 10 kg.
  • Efter 12 veckor brukar det oftast inte finnas några specifika begränsningar för tunga lyft, förutsatt att lyft eller belastning inte orsakar smärta eller obehag. Även om begränsningarna minskar vid den här tiden är det viktigt att fortfarande vara uppmärksam på din kropps signaler och gradvis stegra din träning.

Träning direkt första dagarna efter operation:

1.      Djupandning.

Du kan ligga eller sitta och andas djupt in och ut, medan du känner att magen rör sig med dina andningsrörelser. Upprepa detta 4-5 gånger varannan timme under de första dygnen.

2.      Bäckenbottenträning.

Bäckenbottenmusklerna, som spelar en viktig roll i att hålla emot buktrycket i botten av bålen, kan också vara påverkade när man har ett navelbråck. Träning av dessa muskler är en säker och lämplig första övning. Du kan börja med att knipa runt ändtarmen och sedan föra spänningen fram mot urinrörets mynning, hålla spänningen i ca 5 sekunder och upprepa detta 10 gånger, 3 gånger om dagen.

Träning när du har mindre ont och börjar kunna röra dig lite lättare:

1.      Hållningskorrigering.

DSC03105

Fokusera på att dra tillbaka axlarna och huvudet, minska svanken om det behövs, och sträck på dig. Sträva efter att upprätthålla en optimal hållning i 5-15 sekunder, slappna av och upprepa flera gånger.

2.      Bäckentippning

DSC03087
DSC03086

Ligg på rygg med böjda ben och fötterna på golvet. Rulla bäckenet mjukt så att svanken växelvis nuddar golvet och sedan lyfts från golvet. Upprepa denna rörelse 10-15 gånger.

3.      Grundspänning

Ligg på rygg med böjda ben och fötterna i golvet. Spänn magmusklerna som om du skulle parera ett litet slag, utan att dra in eller pressa ut magen. Håll spänningen i 5-15 sekunder och upprepa flera gånger.

4.      Bäckenlyft

DSC03095

Ligg på rygg med böjda ben och fötterna i golvet. Börja med att knipa med bäckenbottenmusklerna, aktivera även magmusklerna och lyft sedan rumpan upp mot taket.

Efter 12 veckor

Nu kan du successivt återa din vanliga träning, oavsett vad den brukar bestå av. Ta i beaktning ditt träningsuppehåll och hoppa därför inte in direkt på den nivån där du tidigare tränade utan någon som helst reflektion. Och glöm inte att lyssna på kroppen!

Träning efter navelbråcksoperation

Dela gärna med dig av egna erfarenheter av träning efter navelbråcksoperation i kommentarsfältet!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *