Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Droppande läckage efter att ha kissat

Droppande läckage efter att ha kissat

gold letter y on black background

Droppande läckage efter att ha kissat

“Jag har fött barn för fem veckor sedan och tycker att det mesta känns okej, även om bäckenbotten är svag och så. Men när jag har kissat så händer det att jag läcker kiss i trosorna, efter att jag ställt mig upp och gått iväg. Det här är ju jättejobbigt. Varför blir det så och vad kan jag göra åt det?

Läsarfråga

Efterdropp efter förlossning

Efterdropp kallar vi den här sortens läckage, och det är en egen sorts urinläckage som inte kan kategoriseras in i de vanliga två inkontinenstyperna (ansträngningsinkontinens eller trängningsinkontinens). En möjlig förklaring är att du kissar, men av någon anledning så stannar lite kiss kvar i urinröret och läcker passivt ut med tyngdlagen sedan. Det här kan ske ibland när blåsan är lite sänkt efter förlossningen. Det kan också handla om att bäckenbotten är generellt försvagad efter förlossningen, och att musklerna som omger urinröret inte riktigt ger det tryck som behövs.

Kroppens återhämtning efter förlossning

Det är normalt att ha svårt att kontrollera blåsa och bäckenbotten direkt efter förlossningen och de första veckorna. Detta beror på tryck, utsträckning och svullnad mot området under förlossningen. Under månaderna som följer brukar svullnaden avta och kontrollen över bäckenbotten och blåsa börjar sakta kommer tillbaka. Det är viktigt att ge kroppen tid att återhämta sig och att dricka normalt, kissa på regelbundna intervall och undvika att överbelasta bäckenbotten genom för intensiv träning under denna period.

Låt blåstömningen ta tid

Undvik att skynda på blåstömningen genom att krysta eller skynda. Ha en pall under fötterna och vila med underarmarna på knäna. Det hjälper bäckenbotten att slappna av och tippar blåsan litegrann framåt vilket optimerar en effektiv tömning. När du tycker att du är klar – dubbelkissa ändå.

Dubbelkissning gör man så här. Kissa först så klart du kan. Ta lite papper och håll för, res dig upp och rör dig lite. Sätt dig ner igen, och se om du kan tömma lite ytterligare nu.

Andra tips

  • Dra ner byxorna helt när du ska sitta på toaletten
  • Sära mer på benen än du brukar
  • Torka kisset bakåt för att fånga upp det som eventuellt fastnat på vägen
  • Sära lite på blydläpparna vid behov

Behandling i övrigt

Bäckenbottenträning och kroppsegen återhämtning efter förlossningen kan minska efterdroppet. Om problemet kvarstår eller förvärras över tid är det viktigt att rådfråga en vårdgivare för ytterligare utvärdering och behandling. Ibland kan det vara nödvändigt med utredning hos läkare, uroterapeut eller fysioterapeut.

Här finns instruktioner för bäckenbottenträning.

Om inte tid och bäckenbottenträning hjälper inom 3-6 månader behöver du en vidare utredning. Du kan ofta börja hos gynekologen eller på vårdcentralen, så hjälper hänvisar de dig vidare till andra professioner vid behov.

Om du misstänker att du har urinvägsinfektion bör du gå till läkare tidigare än så.

Droppande läckage efter att jag kissat

Dela gärna med dig av erfarenheter eller tankar i kommentarsfältet.

4 kommentarer till “Droppande läckage efter att ha kissat”

  1. Jag hade detta i ca 3-4 månader efter förlossningen i april i år. Så frustrerande och kändes som man hade glömt hur man gör något av det mest naturliga och som bara ska fungera. Det var andra barnet så toalettbesök är ofta rätt stressiga så tänkte att det kanske är att jag spänner mig och inte lyckas tömma. Idag 7 månader senare kan jag sitta upp till en halvtimme och bara kissa, för att det först inte vill komma något alls. Sen kissar jag minst ett par gånger. Det kanske innebär att jag fortfarande har detta men har hittat en metod för att slippa droppet efter? Då blir jag avundsjuk på min 2-åring som kissar på pottan på två röda ”så, klart!” Det är ju så det ska vara, men hur gör hon!? Hon som inte tänker utan bara gör… jag tror det har blivit en jinx för och måste jobba mer på avslappning?

  2. Jag upplever detta , det är dock två år sedan jag födde mitt första barn och nu är jag gravid igen. Har nog haft lite såhär sedan efter förlossningen men tycker att det blivit mer nu när jag är gravid igen. Har försökt träna bäckenbotten men blir så lätt spänd så det slutade med att min fysioterapeut (inom kvinnohälsa) sa att jag skulle sluta knipträna. Borde jag börja med det igen nu när jag är gravid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *