Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan jag springa med magmuskeldelning?

Kan jag springa med magmuskeldelning?

Kan jag springa med magmuskeldelning?

Ja! Det enklaste svaret är ja. En magmuskeldelning behöver inte alls vara något hinder för löpning. En individ kan ha en stor separation, men vara helt besvärsfri och ha en god muskelfunktion i bålen. Har du besvär bör du börja försiktigt och stegra långsamt – men delningen behöver ändå inte vara ett hinder för löpning.

Graviditetens påverkan

Under graviditeten växer livmodern och du får ett hormonpåslag som mjukar upp kroppens alla stödjevävnader. Magmusklerna ger utrymme för den växande magen genom en separation vid magens mittlinje. Efter graviditeten är magmusklerna tunnare, svagare och utsträckta och det kan vara svårt att använda dem precis som vanligt. Även 12 månader efter graviditeten är magmusklerna svagare än de var innan, även hos individer som inte har någon kvarvarande magmuskelseparation.

Löpning

Löpning är en aktivitet som inkluderar hela kroppen. Självklart är det benmusklerna och det kardiovaskulära systemet som arbetar allra mest. Även armarnas muskler arbetar med i armpendlingen som sker. Bålmusklerna arbetar dels statiskt då hållningen under löpning genast blir något framåtfälld i höften. Det sker också en rotation av hela bålen kring ryggraden (denna rotationsrörelse förstärks av armpendlingen) och där är bålmusklerna med och stabiliserar upp.

Bukmusklerna arbetar för att du som löpare ska kunna bibehålla en god hållning vilket behövs för att kunna producera kraft och spänst i löpsteget. Om vi jämför löpning med gång är det en stor skillnad (utöver benens rörelser och hastigheten) i kravet som ställs på bålmusklerna. Det är en större balansakt i att hålla en framåtböjd överkropp i en god position och att hålla en roterande bål stadig men ändå rörlig.

Bålstabilitet

Det spelar egentligen ingen roll hur stort diastas du har är. Om du kan stabilisera bålen bra är allting okej.  Om du har problem med att stabilisera bålen vid löpning behöver du kanske först träna upp dessa funktioner. Svaga mag- och ryggmuskler kommer lite grann automatiskt efter en graviditet, så bara det är inte ett symtom på just en besvärlig magmuskeldelning.

Så kan jag börja löpträna med en magmuskeldelning?

Svaret är ja! Men du ska testa, stegra långsamt och börja med träning av bålstyrkan först.

Hur ska jag träna då?

Vi har ingen vetenskaplig evidens för att någon specifik träning är bättre än något annat. Vi vet inte heller att någon specifik träning skulle vara sämre. Du kan träna allt möjligt, bara det är anpassat efter dina aktuella styrka. Om du blir osäker kan det vara klokt att ta kontakt med en fysioterapeut.

Mina webbkurser är alla anpassade även för dig med diastas, så de kan också vara alternativ.

Här är alla texter i en inläggsserie om löpning:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *