Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Upptrappning av träning efter gynekologisk operation

Upptrappning av träning efter gynekologisk operation

close up photo of baseball ball

Upptrappning av träning efter gynekologisk operation

Till att börja behöver vi lägga en grund för resonemanget som kommer följa. Alla…

… anledningar till gynekologisk operation är individuella

…kroppar är olika

…individer har olika träningsbakgrund och mål med sin kommande träning.

Vad säger veteskapen?

Forskning har visat att traditionella riktlinjer för aktivitet efter gynekologisk operation kanske inte alltid varit grundad på evidens. Man lägger numera också mycket mer tonvikt på att individuella faktorer spelar en betydande roll i återhämtningen.

Varför är det så olika?

Efter både bäckenbottenrekonstruktioner eller prolapsoperationer får olika patienter otroligt olika råd och restriktioner. Det skiljer sig åt mellan regioner, sjukhus men också mellan olika läkare. Det är lätt för mig som fysioterapeut att förklara det med att läkare inte har en utbildning i rehabilitering, men det är svårt för patienter att själva ta ansvar för råden de får och varför de skiljer sig så väldigt.

Men, det är också viktigt att veta att även vi fysioterapeuter som är specialister på gynekologisk rehabilitering kommer ge olika råd till olika individer.

Vilka är de traditionella råden?

Traditionellt sett har riktlinjerna för postoperativ aktivitet varit väldig restriktiva, med fokus på att undvika tunga lyft och intensiv träning. Man vill minska risken för komplikationer. Resultatet har blivit att det ofta hamnat i att under x antal veckor ska du inte göra något och efter y antal veckor får du göra vad som helst. Så vet vi som jobbar med rehab att man helst inte ska göra, vilken kroppsdel det än gället.

Vad säger forskningen?

Hittills har man inte i någon studie kunnat se någon signifikant skillnad vad gäller anatomiska eller funktionella resultat beroende på om man har hårda restriktioner vad gäller återgång till fysisk aktivitet eller en mer liberal syn där individen uppmanas att återta sina normala aktiviteter utifrån en känsla av när kroppen själv är redo. Vetenskapen är fortfarande för spretigt för att kunna ge några tydliga råd om hur du bör anpassa din fysiska träning för att undvika komplikationer eller återkommande framfall eller inkontinens.

Forskningen trycker på att riktlinjer bör individanpassas för att optimera återhämtning och operationsresultat. Att tillåta nyopererade personer att gradvis återgå till sina normala aktiviteter, baserat på deras egen kapacitet och komfort verkar vara en bra strategi.

Vilka är nycklarna till ett bra rehabupplägg?

  • Våga vara fysiskt aktiv. Att komma åter till fysisk aktivitet är en viktig del av rehabiliteringsprocessen.
  • Anpassa efter dig själv. Faktorer som din ålder, din fysiska kondition och typen av operation spelar in.
  • Återgången ska vara successivt stegrad. Att återgå gradvis till fysisk aktivitet verkar vara mer gynnsamt än att ha strikta restriktioner. Detta minskar också rädslan och ökar självförtroendet hos den nyopererade.

Läkningen börjar direkt

Vävnadsläkningen börjar redan på dagen efter en operation. Stödjevävnad återfår upp till 80 %  av sin dragtålighet och elasticitet inom 12 veckor och upp till 90% inom 20 veckor. Dock återgår den aldrig helt till sin forna funktion så som den var innan en skada. Muskler har en annan tid för läkning, vilket brukar vara snabbare eftersom genomblödningen i musklerna stimulerar en snabbare läkning. Gynekologiska operationer omfattar ofta både muskler och stödjevävnad, och tiden för återhämtning avgörs lite beroende på vad som lagats.

Vad får jag göra då?

Alla människor, oavsett situation i livet, bör motionera/utföra konditionskrävande aktivitet minst 150 minuter i veckan och utöver dessa 150 minuter syssla med muskelträning två dagar i veckan för kroppens stora muskelgrupper som ett minimum. Dessa råd är grundade på gedigen medicinsk forskning om att förebygga ohälsa och sjukdom. När en person får restriktioner för fysisk aktivitet innebär detta risker. När en person tvingas till att vara mindre fysiskt aktiv än vad de allmänna rekommendationerna menar, så medför detta på sikt en risk för annan slags ohälsa. Förlorad muskelmassa och kondition står på minussidan, att vara försiktig för att optimera resultatet efter en operation står på plussidan. Detta är en fin balans, och måste ofta individanpassas.

Buktrycket

När du lyfter tungt, spänner magen och/eller håller andan ökar trycket ner mot bäckenbotten.

Vid jämförande av resa sig från en stol, hosta lyfta 4,54 kg, lyfta 9 kg och skjuta 9 kg framför sig har man sett att resa sig från sittande ger högre buktryck än att lyfta 9 kg, och hosta ger upphov till det allra högsta trycket. Överviktiga individer (BMI ≥ 30,0) har signifikant mer tryck än normalviktiga individer (BMI 18,5-24,9) under alla aktiviteter. Man försöker ofta ge råd om att hålla buktrycket nere under tiden man är nyopererad, därav råd om att inte lyfta tungt. Att behandla hosta kan också vara bra.

Hur kan man gå till väga?

Först av allt vill jag göra reklam för min webbkurs som är en mycket mer omfattande guide, med vägledning för individanpassning och med ett 12 veckors rehabprogram med filmade övningar som stegras över tid. Här nedan följer dock en förenklad gratisguide.

Vecka 1-2

Dagarna efter en gynekologisk operation är det viktigt att vila mycket. Det är dock precis lika viktigt att komma upp och gå några kortare rundor varje dag. Detta hjälper till att förebygga komplikationer som blodropp, lunginflammation och förstoppning.

Att gå och stå samt gå i trappor är helt okej från dag ett. Till en början är smärta och trötthet bra stoppsignaler. Dessa veckor ligger fokus på mestadels vila och lättare rörelse. Promenader hemma, runt huset eller i kvarteret kan vara gott nog. Undvik lyft och tyngre belastning än ett mjölkpaket. Fokusera på blodcirkulationsfrämjande övningar, både för bäckenbotten och andra muskler.

Vecka 3-4:

Under vecka 3-4 kan du återintroducera rehabövningar som lite mer liknar träning. Oftast är det övningar för ben och armar som går att återinföra först. Stegra dina promenader successivt. Lyssna på kroppen – svullnad och ökad smärta ligger ofta nära till hands och är en signal om relativ överbelastning.

Vecka 5-8:

Under dessa veckor kan du ytterligare stegra din träning beroende på hur du mår, och hur det känns. Lägg på antalet repetitioner och utöka till försiktig träning för mage och rygg, men fortsätt undvik övningar som skapar högt tryck i buken. Var fortsatt uppmärksam på eventuell obehagt eller ökning av smärta. Om något känns obekvämt, minska intensiteten och ge kroppen mer tid att anpassa sig.

Vecka 8-12

Nu kan du börja återgå till rehabträning som börjar kännas som träning. Du ska inte återgå till tyngre styrketräning, hopp eller löpning förrän efter 12 veckor. Fortsätt håll träningen på en nivå där du inte skapar så höga bruktryck.

Efter vecka 12

Nu brukar det vara fritt fram att återgå till alla aktivitet du gjorde tiden före operationen. Har du aktiviteter som du hoppas på att kunna återta eftersom kirurgin ska ha gett dig nya och bättre förutsättningar kan du börja med specifik rehab mot detta mål nu. Behöver du stöttning – ta hjälp av en fysioterapeut.

Dag 1-3Djupandning. Pumpa med fötterna. Släpcykla med benen mot sängen. Gör bäckenlyft liggande i säng Magmuskelaktivering – spänn magen som att du skulle parera ett mjukt slag och släpp spänningen igen.
Dag 3-21Börja ta kort promenader, inom hus först. Öka successivt gångsträckan och hastigheten. Gå vidare till andra lättare bålmuskelövningar. Fortsätt med bäckenbottenträningen. Du kan göra lättare fysiskt arbete; damma, laga frukost och mellanmål, skala grönsaker, stryka och lyfta lättare kastruller.
3-6 veckorNär blödningarna slutat kan du återgå till cykling, simning och lättare muskelträning. Undvik tunga lyft som ger högt buktryck. Vissa menar att upp till 5 kg är en riktlinje. Du kan börja dammsuga, bära två lätta matkassar i vardera handen och skaka täcken.
6- 12 veckorDu kan nu återgå till mer normalt liv vad gäller aktivitet och belastning.
Efter 12 veckorNu kan du lyft tungt, möblera om och återgå till mer intensiv fysisk träning med tunga lyft, jogging etc.*

* Om du mår bra och bäckenbotten håller utan att de ger urinläckage eller tyngdkänsla.

Minska belastningen från tarmtömning

När du rör dig mindre än vanligt får du ökad risk för förstoppning. Här kommer en del råd för att underlätta tarmtömningen under perioden du är mer stilla:

  • lyssna på kroppens signaler, gå direkt när kroppen säger att den vill bajsa. Om du inte går vid första signalen stannar avföringen kvar i tarmen, och kroppen drar tillbaks mer vätska från avföringen. Nästa gång kroppen skickar signaler om tarmtömning är bajset hårdare att få ut.
  • använd en fotpall. Sitt med knäna högre än höfterna, det hjälper bäckenbotten att öppna upp sig och slappna av. Du kommer märka skillnaden!
  • håll emot med lite toapapper mot mellangården när du ska försöka krysta, det kan göra det bekvämare för din svullna bäckenbotten.

Gör så här när du ska bajsa:

  • Sätt dig på toaletten, med fötterna på en pall.
  • lägg händerna på magen
  • spänn magen som att du skulle parera ett slag
  • slappna av och låt magen välla ut i dina händer.
  • upprepa spänn/slappna av 1o gånger och avsluta med en 10 sekunder lång avslappning
  • när du slappnar av den sista gången försöker du också slappna av i bäckenbotten
  • om du då känner att du är redo att bajsa, krysta nu mjukt på utandning.

Boka tid hos en fysioterapeut som kan hjälpa dig med ett individanpassat träningsprogram vid behov. 

Tilläggsinfo:

I webbkursen svarar jag omfattande på frågor och ger vägledande svar. På denna gratisguide ger jag inga garantier för långa eller omfattande svar.

Referenser:

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

24 kommentarer till “Upptrappning av träning efter gynekologisk operation”

  1. Fantastisk kortguide!
    I mars ska jag genomgå rekonstruktion av mellangården och bakre prolaps efter missad djupare grad 2 för ett år sen. Jag ska köpa din kurs om några veckor och börja förberedelserna.
    Hur ska jag resonera om sjukskrivning med min läkare i relation till belastning? Jag är föräldraledig med min dotter som vid operationen kommer precis ha fyllt 1 år. Min sambo ska vabba för mig under tiden. Vad är en skälig sjukskrivningstid egentligen vid sådana förhållanden när man har ett barn som ännu inte går själv, kräver kontinuerliga lyft och hantering av barnvagn och promenader. Jag är rädd att läkaren kommer att sätta en alltför kort tid, vad bestämmer detta egentligen?
    Mitt vanliga arbete är på en servicebostad där jag inte kan välja min vila alls egentligen utan arbetar utifrån brukarnas insatser och där förekommer också en del lyft, ledsagning, promenader, hushållssysslor och liknande som innebär att man rör sig konstant för att sedan dokumentera mellan sysslorna under passet. Vet inte alls hur jag ska resonera men utifrån din kortguide så behöver man i regel ta det rätt lugnt i långa veckor med gradvis stegring och möjlighet till att kunna backa och återhämta sig om det blir för tungt för snabbt.
    Planen är egentligen att jag ska fortsätta min föräldraledighet men vet inte vad kroppen klarar när det kommer till belastning.

    1. Det vanligaste är sjukskrivning i fyra veckor, vet att en del med tunga arbeten där man inte alls kan undvika tunga lyft osv får sex veckor. Prata med läkaren som ska sjukskriva dig, det är ju i regel de som bestämmer.

  2. Jag ska göra mellangårdsekonstruktion. Har fått erbjudande att göra det i Stockholm i stället för i Göteborg pga de enorma väntetiderna. Är rädd för resan hem. Det går ju knappast att vila och ta det lugnt. Köra bil verkar uteslutet samma dag efter narkos och följande dagar pga smärta. Tåg eller flyg medför att ta sig till /från station/ flygplats/ bära åtminstone lite bagage samt sitta under resan. Hur har andra klarat detta?

    1. Din region har väl ansvar även för transport när operationen förläggs utanför regionen. Har du kollat med dem vad de kan erbjuda? Jag skulle tro att tåg i kombination med taxi samt rullväska är det bästa? Det går nästan alltid att be om någon vänlig själ med lyft av väskan. Hoppas du hittar en bra lösning!

  3. 6 veckor sedan min andra operation. Denna gång perineorafi, fascia i bakväggen och främre kolporafi.

    Gör enkla rehabövningar och knipit liten skala då jag lätt blir överspänd.

    Har kommit tillbaka i jobb halvtid men får dagligen tygndkänsla i mellangården och rumpan och en känsla av att bakre väggen ”tar plats” inne i vaginan. Vad är det liksom? Överbelastning? Jag jobbar bara 4 timmar per dag och på kontor.

  4. Tack för en mer utförlig genomgång! Jag genomgick en hysterektomi med VNOTES och samtidigt ”stramade de upp” ett främre framfall, bakre behövdes inte. Av op-läkaren fick jag veta att jag skulle börja med bäckenbotten- och bålträning, sedan ”kanske yoga” innan återgång till volleyboll som är favoritaktiviteten. Inget träningsprogram och inga tidsangivelser förutom ”inte lyfta tungt på 4-6 veckor”. Fick bäckenbottenövningar av en vän/kollega som är fysio på KK, men ska visst undvika även dessa i alla fall någon vecka till.

    Åtta dagar efter op idag, blödningarna har i stort sett upphört och jag har snudd på ingen smärta längre – men tar det också lugnt såklart. Jag hade önskat mer från opererande klinik i efterförloppet…

  5. Postop dag 11 och jag har tyvärr ett förkylt barn hemma som hostar vilket gör mig väldigt orolig över att bli smittad. Om jag får förkylning med hosta förstörs operationen då??

  6. Jag opererade mig för rectocele, cystocele och inkomplett uterovaginal prolaps för 6 veckor sedan. Jag blev sjukskriven från mitt jobb som lärare med förklaringen ”inte bära vikt över 5 kg under 2 månader efter operationen för att minimera risken för återfall”.
    Jag har också en levatorskada.
    Spontant känner jag att jag borde kunna återgå till arbetet delvis genom hemuppgifter samt kortare pass eftersom jag inte behöver bära särskilt tungt men är orolig att jag förstör något. Jag har inte särskilt ont längre men känner att bäckenbotten blir överbelastad och tung dagar där jag varit igång lite extra.
    Tyvärr har jag inte fått nys om dina kurser tidigare eller någon rehabplan. Det jag fick med mig var ”börja med lättare promenader och öka gradvis, känn efter vad kroppen klarar”.
    Vad ska jag göra nu? Är det för sent att börja din kurs? Är det bättre att söka upp en fysioterapeut på egen hand och börja från var jag är? Är det dumt att återgå till arbetet på deltid? Det stressar mig att vara hemma när så mycket behöver göras nu i maj.

    1. Hej!
      De flesta som har skrivbordsarbeten brukar kunna gå tillbaka och jobba ca 4 veckor efter dylika operationer, att du fått så pass lång sjukskrivning kan antingen bero på att det är något individuellt med din bäckenbotten/hälsa som läkaren tagit hänsyn till eller att man räknar ditt jobb som tungt? Jag brukar rekommendera att man “låtsas jobba” någon dag före återgång till jobbet, belastar ungefär så pass mycket som man förväntas göra på arbetet och känner efter att det landar väl i kroppen. Känns allt bra brukar det gå bra. Om du är inne på att gå tillbaka till delar av jobbet redan nu kanske du ska testa?

      Min kurs sträcker sig fram till 12 veckor efter operationen, om man börjar med rehabprogrammet redan första veckan. Sex veckor efter operationen är du säkert mer återhämtad än att det skulle kännas värt att börja på vecka 1, men kanske skulle det vara värt att börja på vecka 4-5. Du får alltså inte “valuta för pengarna” för exakt helt rehabförloppet om du börjar nu, men du får en bra vägledning vad gäller belastning och träning framåt sett. Jag vet också att många fortsätter med samma rehabupplägg under hela resternade tiden som de har tillgång till kursen.

      Mvh Mia

  7. Hej! Jag opererade rectocele och mellangård för 3 veckor sedan och upptäckte ditt rehabprogram först nu. Jag vill ändå hoppa på det och undrar då om jag ska börja på vecka 1 eller på vecka 3 i programmet? Behöver kanske de första veckorna innan jag kliver på vecka 3 eller vad säger du?

      1. Tack för snabbt svar! Jag har för mig att jag sett vilka redskap som behövs till kursen någonstans men kan verkligen inte hitta igen det hur mycket jag än letar runt här. Vill du guida mig rätt eller svara här vad jag behöver mer än pilatesboll? 🙂

        1. Hej! Det står under “material” på kursens köpsida.
          Matta eller bekvämt underlag
          Stor boll (pilatesboll)
          Liten boll (leksaks- eller fotboll)
          Gummiband/träningsband
          Miniband
          Stol
          Handduk
          Lätta hantlar

  8. Hej!
    Det är 5 veckor och 4 dagar sedan operation (perineorafi) och ikväll fick jag en liten orgasm av misstag, är nog överkänslig av att inte ha fått det på länge så den kom. Blir direkt orolig, kan det ha rivit sönder något? Kan något lossna/förstöras av orgasm??
    Läkaren har sagt inget penetrerande sex förrän det gått 6 veckor. Men orgasm vet jag inte?
    Undrar även om du anser att man ska vänta minst 8 veckor med penetrerande sex? För att vävnaderna är stabilare då?
    Slutligen undrar jag även om något kan gå sönder av att sitta ”för länge”? Tänker det blir ju en belastning och har därmed bara vågat sitta 15-20 minuter per gång jag suttit. Förstått det som att många börjar om med kontorsjobb efter en månad och då bör man väl kunna sitta någon timma utan risk?
    Många frågor, tacksam för svar!

    1. Hej! Nej, vid det laget är orgasm ingen fara alls. Många opererande läkare säger att man ska avstå penetrerande sex 6-8 veckor, jag brukar rekommendera längre om man är känsligt för att det kan göra ont (och tycka att det är läskigt och få mentala spärrar av det..). Du kan sitta hur länge du vill/klarar av utan alltför mycket ökad smärta nu.

  9. Hej
    Jag hittar inga filmade rehabövningar i kursen som jag har köpt. Det verkar i dina kommentarer som att det ska finnas. Har jag missförstått?
    Hittar heller inget kommentarsfält i kursen.

    1. Jag har mejlat dig. Du behöver logga in och klicka på respektive rubrik. Träningsprogrammen finns på sida 2. Kommentarsfält finns på respektive träningsvecka samt under rubriken “Här kan du ställa frågor.”

  10. Hej och tack för fin blogg och kurser (som alltid). Jag har gjort en mindre op, fått en felläkt grad 2-bristning lagad. Blev sjukskriven från mitt fysiskt tunga jobb i 4 veckor, men fick samtidigt rådet att vänta med tung träning i minst 4 veckor. Det här är så oerhört svårt att förstå. Jag behöver träna tungt innan jag börjar jobba igen, för att vara säker på att jag klarar av det. Nu blir lösningen ju att börja träna styrka + löpning innan jag börjar jobba. Känns väldigt svårt att navigera i. Blev lite sugen på att köpa din kurs, men jag “hinner” ju inte gå den innan jag ska vara fit for fight på jobbet igen..
    Ber om ursäkt för diffus fråga, men hur ska jag tänka när jag har fyra veckor på mig att stegra träningen från nyopererad till fullt frisk?

    1. Hej! Just den frågan är mycket omfattande och litegrann därför jag skapat webbkursen. Vad som är “tung träning” behöver förstås definieras, men det opererade området uppnår 80 % av sin totala läkning/hållfasthet vid 12 veckor så man brukar inte rekommendera att man är tillbaka på sin “vanliga träningsnivå” förrän dess.

  11. Tack för svar! Förstår att det är svårt att svara på nätet. Tänker att jag får kontakta en fysio som kan hjälpa till med stegring så att jag är tillräckligt stark till jobbstart.
    Tack återigen för tänkvärd blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *