Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ärrmassage av gynekologiska ärr

Ärrmassage av gynekologiska ärr

close up of a scar

Ärrmassage av gynekologiska ärr

Smärta från gynekologiska ärr

Efter operation av förlossningsskador eller gynekologiska operationer uppstår ärr, som vid all annan slags kirurgi. Beroende på individens förutsättningar, och så klart beroende på operationen som sådan, kan ärrvävnaden läka olika slätt bra. Ärrsmärta är vanlig orsak till smärta i underlivet.  Besvären kan omfatta smärta vid sexuell penetration, svårigheter att sitta länge, smärta vid stående och gående och besvär att bära vissa sorters underkläder och byxor.

Sårläkningens faser

God sårläkning resulterar i ett platt, ljust och flexibelt ärr. Ärr som inte läker optimalt kan smärta, klia och vara tjockare än annars. Den normala sårläkningsprocessen omfattar först en nedbrytning av den skadade strukturen, för att sedan reparera och bilda ett ärr. Under sårläkningen finns det några grundläggande faser.Den första fasen är den akuta, infammatoriska fasen som normalt pågår upp till 72 timmar, men som kan förlängas upp till en vecka. Under de första tre veckorna övergår sedan läkningen till en reparationsfas, som sedan pågår i ett antal veckor. Den sista läkningsfasen pågår upp till ett år, och under den perioden kommer ärret mogna och uppnå slutgiltig styrka och hållfasthet.

Vad är ärrvävnad egentligen?

Ärrvävnad är en fibrös vävnad som ersätter den normala vävnaden efter en skada. Den är uppbyggd av samma material som den ursprungliga vävnaden, kollagen, men har en annan struktur och kvalitet. Ärrvävnad är inte elastisk på samma sätt som originalvävnaden.

Ärrvävnad är mer än det vi ser

Ärret du ser kan vara mindre än den totala ärrvävnaden som finns i lagren inunder. Ärr är ihopläkt vävnad från flera olika lager i kroppen, det kan vara hud, muskel, bindväv eller annat. I vanliga fall ska alla dessa kompontenter glida fritt omkring varandra, men vid ett ärr kan dessa olika delar sitta ihop. Resultatet blir en stramhet och en rörlighetsbegränsning som kan ge upphov till smärta. Ibland kan ärret som sådant vara så stramt att det faktiskt innebär en minskning av det normala blodflödet i ett område.

Fysioterapi för ärr

Fysioterapeuter jobbar med smärta och funktionsnedsättningar som uppkommer vid vävnadsskador och operationer och syftar till att optimera läkningen och återfå full funktion i området. Ärrmassage är en form av rehabiliering som använder tryck, drag och mjuk stretching av området för att skapa förutsättningar för flexibilitet och hållfasthet i området. Ärrmassage är dock bara en liten, liten del av allt som kan optimera ärrets läkning.

Underbelastning leder till minskad elasticitet och motståndskraft i ärrområdet, och överbelastning kan bidra till cellulär skada och utlösa en inflammatoriska reaktion. Därför är fysioterapeutens roll ofta att vägleda till ”optimal belastning” av kroppen och området efter en skada eller operation.

Ju oftare ett ärr blir berört och masserat, desto mer likt omkringliggande och normal vävnad blir det. Teknikerna som en fysioterapeut eller annan behandlare kan använda är både invärtes och utvärtes muskelstrecthing, mjukdelsbehandling, ärrmobilisering, muskelavslappning och bäckenbottenträning.

Ärrmobilsering kan påbörjas när såret blivit ett stabilt och helt stängt ärr. Ärrbehandling kan påbörjas när som helst. Ju längre du haft ditt ärr, desto längre tid kan ärrbehandlingen dock ta.

Hur mycket och hur länge?

I studier varierar det från tio minuter två gånger dagligen till trettio minuter två gånger i veckan. Studierna visar minskade besvär med klåda, smärta, förbättrat rörelseomfång och förbättrat utseende på utthöjda ärr. Effekten verkar vara bättre på kirurgiska ärr än traumatiska ärr. Men studierna är spretiga och ofta av dålig kvalitet. Det samlade forskningsläget antyder att det finns fördelar med ärrmassage, men alla studier ska tolkas med viss försiktighet.

Vad vet vi inte?

Jag hittar tyvärr noll studier om ärrmassage på gynekologiska ärr. Men baserat på beprövad erfarenhet kan vi säga att ärrmassage kan ha goda effekter på klåda, smärta och flexiblitet även vad gäller gynekologiska ärr efter exempelvis förlossningsbristningar, klipp och rekonstruktiva operationer.

Hur gör man?

Jag brukar förespråkagynekologisk ärrmobilisering ungefär på samma sätt som i kejsarsnitts-massagen på klippet.  Dock blir det på grund av lokalisationen mindre rörelser med något sämre precision.

 • Var varsam! Om du inte riktigt vet hur du ska göra, börja väldigt mjukt och lätt.
 • Tvätta händerna och håll fingernaglarna korta.
 • Gör långsamma massagerörelser, tryck, rotera och stretcha mjukt.
 • Använd gärna olja eller mjukgörande kräm.
 • Glöm inte att andas och försök att slappna av i bäckenbotten samtidigt.

Du kan också be din partner om hjälp, men kom då överens om att det inte ska finnas några krav på att ärrbehandlingen ska övergå till någon sexuell aktivitet, så länge du själv inte vill initiera det.

Tänk annorlunda

Ett annat råd som jag tycker är användbart är att börja försöka lära känna kroppens olika smärtsignaler. Många verkar till exempel uppleva smärta när det “egentligen” är en stramande känsla i ärr som kommer vid exempelvis raska promenader. När det passerat tolv veckor efter skadan/operationen kan du välja att tolka en töjande och stramande känsla som något positivt. Du är igång och ökar blodcirkulationen och kräver flexibilitet i området, det är bra!

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

Referenser

4 kommentarer till “Ärrmassage av gynekologiska ärr”

 1. Jag är väldigt ärrig i vaginan efter min förlossning, inte bara efter klippet utan allmänt knottrig och med ömmande ärr (utöver spända, ömma muskler). En sexolog/barnmorska diagnosticerade nervsmärta på en punkt precis spegelvänt till där klippet var. Jag “behandlade” alla dessa tre anledningarna till smärta ungefär likadant egentligen, med mjuk, försiktig beröring/massage och samtidig fokus på “snäll” inställning, andning och avslappning. Använde vitt vaselin både utvändigt och invändigt. Pausade och bara höll mjukt still där det gjorde ont och/eller blev känslosamt. Märkte snabbt att det blev bättre om jag gjorde detta ofta, men stannade av eller gick tillbaka om jag gjorde det för sällan. Använde en dildo för att komma åt bra inuti och lät den gå försiktigt runt längs inre väggar och muskler. Återigen med fokus på avslappning, mjukhet och närvaro i känslan. Hjälpte mycket och till slut var det inte alls så ömt längre. Inte heller jobbigt känslomässigt. Nu behöver jag inte göra det längre. Äter ändå lite orolig att problemen ska komma tillbaka efter att jag fått operera mina skador och det blir fler nya ärr. Bra ämne att ta upp!

 2. Jag hade problem med obehag och smärta vid samlag i lång tid efter min första förlossning, där jag blev sydd med okänt antal stygn, men det var en del. Var hos många olika gynekologer (pga fick aldrig samma trots att jag gick till samma klinik) som alla sa olika anledningar till mina besvär. Ingenting hjälpte, men till sist var det en som sa ”men du har ju ärrvävnad precis där”. Det var en stor lättnad att få en förklaring. Jag smörjer regelbundet med olja och intimcreme och har idag inga besvär. Tyckte det var märkligt att iaf 3 gynekologer inte såg/förstod att ärrvävnad i underlivet kan kännas.

 3. Jag har besvär från mina ärr enbart när jag är spänd i kroppen och stressad. Då känns det ordentligt obehagligt.
  En annan grej jag tänkte på är operations är på sfinktern. Det borde väl sätta stopp för vissa kärleksaktiviteter och få en att käka katrinplommon dagarna i ända?
  Men sådana instruktioner får man inte på kliniken efter operationen. Jag får typ mardrömmar varje gång jag får hård mage att det kan sabba min rekonstruktion av nedre regionerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *