Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapeutens råd till gravida som ska ut och flyga

Fysioterapeutens råd till gravida som ska ut och flyga

time lapse photography of white commercial airplane

Fysioterapeutens råd till gravida som ska ut och flyga

Att vara gravid är en spännande tid fylld med förväntan och möjligheter till nya äventyr. En del planerar in en sista barnfri semester, andra måste resa i jobbet. Att undvika flygresor är inte alltid varken önskvärt eller möjligt. En av de risker som man brukar nämna kring flygresande under graviditet är risken för blodproppar. Graviditeten i sig ökar risken att drabbas av blodproppar, och risken fortsätter att vara förhöjd fram till 6-8 veckor efter förlossningen.

Kombinationen att vara gravid och åka på långa flygresor är alltså något som teoretiskt sett ökar risken att drabbas av blodproppar, men data om den absoluta risken hos gravida flygresenärer saknas. Gravida resenärer kan delas upp i lågrisk-, mellanrisk- eller högriskgrupper. De flesta som har låg risk behöver bara förebyggande åtgärder som rörelse under resan och stödstrumpor. De med högre risk kan behöva blodförtunnande läkemedel. Du som gravid resenär behöver också känna till vilka tecken du ska vara uppmärksam på, och söka akut vård vid behov.

Risken för blodpropp

En blodpropp är en propp av blod som fastnar i ett blodkärl. När en blodpropp sätter sig i en ven hindrar den blodflödet tillbaka till hjärtat. Ett tidigt symtom blir en kraftig svullnad och hårdhet kring stället där proppen sitter, ofta djupt inne i ett ben.  En blodpropp djupt i en ven blir riktigt farlig om en del av proppen lossnar och åker iväg och sätter sig i exempelvis lungorna. Proppar i lungorna kan vara livsfarliga, men är ovanliga. När en blodpropp har åkt iväg och fastnat i lungorna blir symtomen ofta en plötslig svårighet att andas, bröstsmärta eller tryck över bröstet och svimning och medvetslöshet.

Vad vet vi?

  • Du som gravid har en ökad risk att drabbas av blodpropp.
  • Friska gravida kvinnor har inga orsaker till att oroa sig över resor med flyg. Kvinnor med hjärt-kärlsjukdomar, kraftig övervikt eller i övrigt ökad risk för blodpropp bör prata med sin barnmorska om eventuell förebyggande behandling inför långresor.
  • Alla behöver resa sig, göra tåhävningar och i allmänhet öka sin blodcirkulation någon gång i timmen.
  • Att flyga kommer inte påverka barnet i magen.
  • Du ska helst inte flyga efter vecka 37, framförallt på grund av risken att råda hamna i aktivt förlossningsskede i ett flygplan. Samma gäller för vecka 32 om du är gravid med tvillingar.
  • Långvarigt sittande kan öka svullnaden i benen.
  • Svullna slemhinnor kan göra att du får besvär med ökad smärta i öronen vid lyft och landning eller nästäppa/snuva av den torra luften i planet
  • Det verkar inte som att ens flygvärdinnor har en ökad risk för graviditetskomplikationer till följd av själva flygandet. Om det uppstår komplikationer handlar det om långa arbetspass, dygnsrytmsförändringar och hård arbetsbelastning.

Undvik stillasittande

Långa flygresor är också förknippade med en högre risk för blodproppar på grund av långvarigt sittande, tryck med benen och en potentiell påverkan på blodets koaguleringsfunktion till följd av själva flygplansmiljön.

Stillasittandet är den största riskfaktorn. För att minska risken för blodpropp bör du alltså vara så rörlig du kan, både generellt men också specifikt under resor. Du ska använda kompressionsstrumpor för att hjälpa det venösa återflödet till hjärtat och dricka normala mängder med vätska. Under en resa bör du också se till att ha mjuka och löst sittande kläder. Försök att stå och gå minst en gång i timmen. 

Fysioterapeutens råd och tips

  • Bär mjuka och löst sittande kläder, förutom stödstrumpor som ska sitta tight och minska risken för svullnad och blodproppar.
  • Se till att röra på dig medan du ännu är på flygplatsen. Gå runt lite eller gör tåhävningar.
  • Rör på dig under flygresan. Ställ dig upp och gör tåhävningar en gång i timmen. Promenera längs gången om det är möjligt.
  • Fråga din barnmorska det är något speciellt du bör tänka på i god tid före du reser.

Fysioterapeutens råd till gravida som ska ut och flyga

Att resa under graviditeten kan vara en fantastisk upplevelse, men det kan kräva lite eftertanke och förberedelser. Genom att följa dessa fysioterapeutiska tips kan du minimera risken för obehag och komplikationer och njuta av din resa. Kom ihåg att din hälsa och säkerhet är det viktigaste, så lyssna alltid på din kropp och ta pauser när du behöver det. Ha en trevlig resa!

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *