Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Måste jag sluta springa om jag läcker urin?

Måste jag sluta springa om jag läcker urin?

person jogging

Måste jag sluta springa om jag läcker urin?

Ur ett bäckenbottenperspektiv är det inte alltid en no-go att läcka urin under träning. Det är dock viktigt att förstå varför det händer och vidta lämpliga åtgärder för att hantera det. Jag ska förklara mer!

Läckage av urin under träning kan tyda på en överbelastning av bäckenbotten eller en nedsatt kontroll över bäckenbottens muskler. Detta kan betyda att något inte riktigt stämmer eller att du bör söka hjälp för urinläckaget innan det är hälsosamt att springa/träna tungt.

Det är viktigt att veta att urinläckage inte är farligt

Urinläckage är ett besvärligt och tråkigt symtom, men behöver faktiskt inte vara en varningssignal om överhängande katastrof. Jag vill ändå börja där för att avdramatisera. Urinläckage är precis så jobbigt som du själv upplever det. Är du okej med att ha trosskydd när du tränar så kan det vara helt okej att fortsätta.

En utredning är ändå på sin plats

Till att börja med är det viktigt att ta reda på varför läckaget uppstår. Det kan bero på faktorer som förlossningsskador, svaghet i bäckenbottenmuskulaturen, eller bristande koordination av dessa muskler. Läckaget är ett symtom, som beror på något. Det kan bero på svaga muskler. Det kan också bero på rent mekaniska förändringar i stödstrukturerna kring blåsan och urinröret.  I vissa fall kan det vara en tillfällig företeelse som förbättras med rätt träning och övningar för att stärka bäckenbotten.

  • Är du bara svag kan bäckenbottenträning hjälpa. Det kan också förebygga att löpningen eventuellt skulle bidra till en uttöjning av stödjevävnader som skulle kunna leda till framfall i förlängningen.
  • Har du förlossningsskador kan det vara viktigt att känna till vilka muskler som är skadade. Det är också viktigt att känna till på vilket sätt detta påverkar bäckenbottens funktion i sin helhet. Vissa muskelskador går också att laga kirurgiskt i efterhand.
  • Har du goda muskler men en slags överrörlighet kring blåsa/urinrör kan läckaget uppstå trots välfungerande muskler. Då finns ibland hjälpmedel som kan minska symtomen.

Överbelastning av bäckenbotten

Om du upplever urinläckage under träning eller andra aktiviteter är det viktigt att utvärdera om det kan vara relaterat till överbelastning av bäckenbotten. Detta ger sig ofta till känna i form av urinläckage eller en känsla tryck- eller tyngd i bäckenregionen. Testa att dra ner på träningen/löpningen något och se om du kan hitta en träningsnivå som inte provocerar fram samma symtom. I allmänhet är det ofta helt okej att känna viss trötthet eller ansträngning i bäckenbottenmuskulaturen efter träning. Men du ska kunna följa att symtomen ligger på samma nivå över tid och inte förvärras, samt inte ligger kvar i flera dagar efter träning.

Mina råd till dig

  • Om urinläckaget verkligen är det ENDA symtomet just när du tränar men aldrig annars, då kan det vara okej att fortsätta.
  • Det är viktigt att få en undersökning av bäckenbottenstyrkan. Om bäckenbotten är lite för svag för det du utsätter den för så kan du behöva justera träningen något.
  • Det finns kvinnor som TROTS stark bäckenbotten ändå kommer ha små urinläckage vid höga belastningar/tryck. Dessa kan bli hjälpta av inkontinensstöd eller i vissa fall inkontinensoperationer. För detta söker du hjälp hos gynekolog eller uroterapeut.

Måste jag sluta springa om jag läcker urin?

Nej, det måste du troligen inte. Sök vård och få vidare utredning och svar!

Läs mer här:

Bäckenbottenrehab inför löpning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *